E-cigaretter

E-cigaretter liknar vanliga cigaretter. De innehåller en vätska med kemikalier och ett batteri. När du drar ett bloss bildas ånga. Ingen vet ännu riktigt hur farliga e-cigaretter är jämfört med vanliga cigaretter.

E-cigaretter och flaska med påfyllnadsvätska, fotografi

E-cigaretter, elektriska cigaretter, innehåller inte tobak men ofta nikotin. De röks som vanliga tobakscigaretter. När du drar ett bloss bildas en ånga som du sen kan blåsa ut som rök.

En del av e-cigaretten är en behållare för vätska med kemikalier, smakämnen och oftast nikotin. Ett batteri värmer vätskan för att ånga ska bildas. Det finns inget som brinner i en e-cigarett, och ingen varm glöd.

E-cigaretter ser oftast ut som vanliga cigaretter, men kan också ha formen av till exempel en penna eller en skruvmejsel. Ibland har den en lampa i ena änden som lyser när man tar ett bloss.

Innehåller skadliga ämnen

Ibland jämförs e-cigaretter med tobaksrökning, och beskrivs som ett hälsosamt alternativ. Men det har visat sig att det finns skadliga ämnen i dem, till exempel gaser som är cancerframkallande. Du kan få hosta eller ont i halsen, bli torr i munnen, må illa eller bli yr om du röker e-cigaretter.

Det står sällan tydligt på förpackningen vad e-cigaretten innehåller. Många av ämnena som finns i vätskorna till e-cigaretter är ännu inte undersökta.

En del tycker att det känns mindre när man andas in ångorna, än att andas in röken från en vanlig cigarett. Det kan göra att man drar in mer ånga och puffar oftare på en e-cigarett.

Många e-cigaretter innehåller nikotin, som är beroendeframkallande. Det innebär att det kan vara svårt att sluta med e-cigaretter, precis som det kan vara svårt att sluta snusa eller sluta röka vanliga cigaretter. Men det är inte svårt för alla.  

Funkar de om jag vill sluta röka?

Det finns ännu ingen forskning som visar om e-cigaretter funkar för att sluta röka.

Eftersom e-cigaretter röks som vanliga cigaretter, behåller du själva beteendet. Känslan att hålla något i handen och föra det till munnen och andas in, kan vara stark. Den vanan måste du ändra för att lyckas sluta röka. Du har också kvar nikotinberoendet, om du använder en e-cigarett med nikotin. 

Det finns bra och billiga sätt om du vill sluta röka, till exempel en bra app som är gratis att ladda ner. Här kan du läsa mer om Fimpaaa! – en app för att sluta röka.

Åldersgräns

Du måste vara 18 år för att köpa e-cigaretter som innehåller nikotin. Det är samma åldersgräns som för vanliga cigretter. 

Får man röka e-cigaretter var som helst?

På många ställen där det är förbjudet att röka vanliga cigaretter, är det också förbjudet att röka e-cigaretter.

Till toppen av sidan