Sex första gången

Många brukar ha onanerat innan de har sex med någon annan. Det första sexet har man alltså oftast med sig själv. Innan man har sex med någon annan är det vanligt att ha många tankar om hur det kommer att vara.

Två personer sitter nära varandra, småler och tänker "Shit, nu händer det!" Illustration.

De flesta har många tankar och funderingar om hur det kommer att vara att ha sex med någon annan. Om hur det kommer att kännas, hur man vill att det ska bli och när det kommer att hända.

Att ha sex första gången kan gå till på många olika sätt. Kanske har man munsex, smeksex, analsex eller slidsamlag.

Några saker att tänka på

Det är vanligt att första gången man har sex blir annorlunda mot hur man tänkt sig. Sex är någonting man behöver öva på för att det ska bli riktigt bra, precis som mycket annat i livet. Det är ju inte så många som kan spela sin favoritlåt på gitarr utan att veta hur man tar ett ackord, eller ens har hållit i instrumentet!

När du har sex med någon annan kan ni tänka på att försöka hitta sköna ställen på varandras kroppar. Ni kan prata med varandra och känna efter vad som känns skönt för er. Man kan smekas, kyssas och göra mycket härligt för att kåta upp varandra.

Det är bra att tänka på att använda skydd mot könssjukdomar och graviditet. 

Du bestämmer över din kropp

Det är viktigt att komma ihåg att du ska göra det som känns bäst för dig själv. Du har själv rätt att bestämma när du ska ha sex första gången. Det har ingen annan med att göra. Du bestämmer över din kropp, om du vill ha sex, på vilket sätt du vill ha sex och vem du vill ha sex med.

Du ska inte behöva känna dig stressad eller tvingad till att ha sex om du hellre vill vänta. Ingen annan har heller rätt att tvinga dig att vänta om du själv vill ha sex. 

Det går inte att se på en person om den har haft sex eller inte. Inte ens en läkare eller barnmorska kan se det.

Åldersgräns för sex?

Det går inte att bestämma en speciell ålder för när man är redo för att ha sex med någon annan. Du känner själv när du är redo att ha sex. Det finns däremot en lag som säger att en person över 15 år inte får ha samlag, eller sex på något annat sätt, med någon som är under 15 år.

Men i lagen står det också att man inte ska dömas om åldersskillnaden är liten och det är uppenbart att det varit helt frivilligt. Enligt lagen har ingen rätt att göra något sexuellt mot dig som du inte vill. Lagen gäller på samma sätt för alla oavsett kön.

Oskuld

Ibland kan man höra ordet oskuld om den som inte har haft sex med någon annan. När man har haft sex första gången brukar det heta att man blivit av med oskulden eller tappat oskulden.

En del gillar inte att använda ordet oskuld. Kanske för att det låter som att man har skuld när man inte är oskuld. Som att man ska skämmas för att man har haft sex.

De flesta som använder ordet oskuld tänker inte så. Man säger helt enkelt oskuld som ett ord för att man inte har haft sex.

Det finns ingen mödomshinna

Det finns ingen mödomshinna som täcker för slidan. Eftersom det inte finns någon hinna finns det inte heller något som kan gå sönder när du har samlag eller för in något i slidan. Däremot kan en del blöda första gången de för in något i slidan, men det vanligaste är att inte blöda.

För dem som blöder kan det bero på att kanten på slidöppningen är stram. Men det är vanligare att blöda av någon annan anledning, som att man är spänd eller inte tillräckligt upphetsad.

Det går inte att se på en person om den har haft sex eller inte. Inte ens en läkare eller barnmorska kan se det.

Till toppen av sidan