Kondylom

Kondylom är en könssjukdom som ger vårtor i underlivet. Det är en väldigt vanlig sjukdom som lätt smittar vid sex. Vårtorna kan klia och svida, men är inte farliga och de försvinner oftast av sig själv. Det finns behandling som du kan få om vårtorna inte försvinner av sig själv.

Kondylom är ett virus som ger vårtor på och runt könsorganen. Viruset tillhör samma virusgrupp, humant papillomvirus (HPV), som kan ge vårtor på bland annat fötterna och händerna.

Hur överförs kondylom?

Kondylom överförs när du har sex. Inte bara när du har samlag, utan också om du har smeksex och kommer i kontakt med vårtorna. Det kan även överföras vid munsex, men det är ovanligt.

Kondylom kan finnas utan synliga vårtor. Därför kan kondylom smitta utan att du vet om det. Viruset smittar även då du inte har några symtom på kondylom.

Hur märker jag att jag har kondylom?

Oftast upptäcker du att du har kondylom för att du får vårtor. Du kan få många eller bara en eller några få.

Vårtorna kan se olika ut, men oftast är de

  • flikiga eller runda och lätt upphöjda
  • rosa, lilatonade eller hudfärgade.

Vårtorna kan sitta på olika ställen i underlivet. I slidöppningen eller på de inre blygdläpparna, i urinrörsmynningen, runt klitoris eller på livmodertappen. På penisen kan de sitta på ollonet, på ollonets kant, på förhudens insida, i urinrörsmynningen och på penisskaftet. Vårtorna kan också sitta runt analöppningen eller på andra ställen i underlivet där du har hår.

Vissa känner inte alls av vårtorna men andra kan uppleva

  • klåda eller sveda
  • små blödningar från vårtorna
  • obehag om de har samlag

Vårtorna är inte farliga. De flesta som får kondylom märker inte att de har det. Det kan bero på att vårtorna är små och sitter på ställen där de inte syns.

Viruset kan också finnas i kroppen utan att ge några vårtor, men du kan ändå överföra viruset till andra. Du kan få vårtor långt efter att du fick viruset, i vissa fall flera år senare.

Om det tar lång tid innan du får vårtor, kan du tro att den du är ihop med har haft sex med någon annan. Eller så kanske den du är ihop med tror att du har haft det. Men så behöver det alltså inte vara.

Hur blir jag av med kondykom?

Hos de flesta försvinner vårtorna av sig själva efter ett tag och du behöver inte någon särskild behandling. Men det är alltid bra att gå till en ungdomsmottagninghud- och könsmottagning eller vårdcentral och undersöka dig om du undrar eller har besvär.

Oftast ser den som undersöker en direkt om du har kondylom. Ibland, om den som undersöker är osäker, tas en bit av en vårta bort, för att sen tittas på i mikroskop.

Kondylomvårtorna kan behandlas med läkemedel som du smörjer eller penslar på vårtorna. Läkemedlet är receptbelagt och måste skrivas ut av en läkare. Om du använder läkemedlet rätt försvinner vårtorna för de flesta inom en månad.

Andra sätt att behandla vårtorna är att en läkare tar bort dem. De kan till exempel frysas bort. Det är vanligt att vårtorna kommer tillbaka även om du har behandlat dem. Det beror på att viruset finns kvar i kroppen även om vårtorna är borta. Men för de flesta tar kroppens eget immunförsvar hand om viruset, så att det så småningom försvinner.

Det är svårt att skydda sig helt mot kondylom eftersom vårtorna kan sitta på många olika ställen i underlivet.

Om du har samlag är det bästa sättet att skydda dig att använda kondom även om det inte skyddar till hundra procent. Vårtorna kan nämligen sitta på andra ställen än där kondomen sitter, till exempel på pungen.

Mer på UMO