Panik - lämna sidan!
Könssjukdomar

Kondylom

Kondylom är en sexuellt överförbar virusinfektion. Kondylom är vanligt och överförs lätt vid sex. Kondylom ger vårtor som kan klia och svida, men de är inte farliga och de försvinner ofta av sig själv. Det finns behandling som du kan få om vårtorna inte försvinner av sig själv.

Person som tittar ner i byxorna.
Kondylom går ofta över av sig själv men vårtorna kan behandlas om du har besvär.

Kondylom kallas även könsvårtor. 

Hur överförs kondylom?

Kondylom överförs när du har samlag eller smeksex. Det kan även smitta vid munsex, men det är mycket ovanligt.

Du kan ha kondylom utan att ha synliga vårtor. Därför kan kondylom överföras utan att du vet om det. Du kan även få vårtor långt efter att du fick viruset, i vissa fall flera år senare.

Hur märker jag att jag har kondylom?

Det kan vara svårt att veta om du har kondylom eftersom det går att ha kondylom utan vårtor. Vårtorna kan också vara så små och sitta på ställen där de inte syns eller märks. Det finns inget prov du kan ta för att få veta om du har fått kondylom.

Vårtorna är inte farliga. De kan se olika ut, men oftast är de flikiga eller runda och lätt upphöjda, ibland kliar de. Du kan få många vårtor eller bara några få.

snippan kan vårtorna sitta både på de inre och yttre delarna, som runt klitoris, vid slidöppningen eller på de inre blygdläpparna, i urinrörsmynningen eller inne i slidan på livmodertappen.

penisen kan vårtorna sitta i urinrörsmynningen, på ollonet, ollonets kant, på förhudens insida eller på penisskaftet. Du kan också få vårtor på pungen.

Vårtorna kan också sitta runt analöppningen om du har haft analsex.

Det är väldigt ovanligt med vårtor i munnen och halsen om du har haft munsex, men det kan förekomma.

Vårtorna kan klia, svida och blöda, men ofta känns de inte. Det kan också göra ont eller svida när du har sex eller kissar.

Hur blir jag av med kondylom?

Hos de flesta försvinner vårtorna av sig själva inom ett år utan någon särskild behandling. Kroppens eget immunförsvar tar hand om viruset. Men om du har besvär eller undrar över vårtorna är det bra att gå till en ungdomsmottagninghud- och könsmottagning eller vårdcentral för att bli undersökt.

Du kan behandla kondylomvårtorna med ett receptbelagt medel som du smörjer eller penslar på vårtorna. Läkaren du träffar förklarar hur du ska göra.

Andra sätt att behandla vårtorna är att en läkare tar bort dem. De kan till exempel frysas, brännas eller skäras bort.

Vårtorna kan komma tillbaka även om du har behandlat dem. Viruset finns nämligen kvar tills kroppen har tagit hand om det.

Hur skyddar jag mig mot kondylom?

Det bästa sättet att skydda dig är att använda kondom eller femidom, även om de inte skyddar helt. Vårtorna kan nämligen sitta på andra ställen än där kondomen sitter, till exempel på pungen eller runt analöppningen.

Nu för tiden erbjuds även vaccin mot vårtvirus mot HPV-virus i årskurs 5. Det minskar risken att få både virustyper som ger vårtor och virus som kan ge livmoderhalscancer.

Mer på UMO

Könssjukdomar

Innehåll om könssjukdomar.

Artikel

Hitta din mottagning

Hitta din närmaste mottagning.

Artikel

Gynekologiskt cellprov och HPV-prov

Du som har fyllt 23 år får ett erbjudande om att göra gynekologisk cellprovtagning. Det kallas ofta cellprov och är ett prov som tas från livmodertappen i slidan för att upptäcka tidiga tecken på sjukdomen livmoderhalscancer.

Till toppen av sidan