Panik - lämna sidan!
Brott och polisanmälan

Polisanmälan

Har du blivit utsatt för brott eller sett något brottsligt? Du kan göra en polisanmälan på flera olika sätt. Ju snabbare du anmäler, desto bättre. Men det går att anmäla senare också.

Två personer står och pratar med en polis utomhus.
Du behöver inte vara helt säker på att något är brottsligt. Du kan göra en polisanmälan ändå.

Du kan ta med dig någon du litar på om du vill har stöd när du gör en polisanmälan. Till exempel en kompis, en vuxen du känner eller någon från en stödorganisation. Du kan också få hjälp och stöd om du mår dåligt efter ett brott eller oroar dig för att göra en polisanmälan. Läs mer här: Stöd om du har utsatts för brott

Hur gör jag en polisanmälan?

Du har alltid rätt att göra en polisanmälan om du vill. Om någon försöker hindra dig bryter de mot lagen. Det finns flera sätt att göra en polisanmälan:

  • Du kan ringa 112 om det är bråttom eller om brottet fortfarande pågår.
  • Du kan göra en anmälan direkt till en polispatrull om det finns poliser i närheten.
  • Du kan ringa 114 14 om du vill anmäla ett brott som är mindre allvarligt, eller om det har gått en tid sen det hände.
  • Du kan göra en anmälan på en polisstation.
  • Du kan anmäla vissa brott på nätet, till exempel stöld: Anmäl brott eller förlust, polisen.se.

Varför ska jag göra en polisanmälan?

Här är några exempel på varför det är bra att anmäla brott:

  • De som är skyldiga kan dömas och stoppas från att begå fler brott mot andra personer.
  • Du kan få hjälp om du är rädd för någon som har gjort dig illa eller hotat dig.
  • Det blir lättare att få ekonomisk ersättning om du har rätt till det. Läs mer här: Ersättning och skadestånd, polisen.se.
  • Du har större chans att få tillbaka saker som du har blivit av med.

Vad vill polisen veta när jag gör en polisanmälan?

Du ska alltid säga vad du heter, var du bor och vad du har för telefonnummer när du gör en polisanmälan. Du ska också berätta om det som har hänt så gott du kan. Till exempel var det hände, när det hände och om det finns någon som såg vad som hände.

Polisen ställer olika frågor beroende på vilket brott det handlar om. Till exempel kan de vilja veta vilka skador du har om någon har misshandlat dig. Eller vilja veta märke och modell på din mobil om någon har stulit den. 

Du kan ändra eller lägga till saker i din anmälan om du kommer på saker efteråt.

När ska jag anmäla?

Gör en polisanmälan så snart som möjligt efter ett brott. Då ökar chansen att polisen ska ta fast den eller dem som är skyldiga. Allvarliga brott som till exempel rån eller våldtäkt, ska helst anmälas samma dag. Annars kan viktiga bevis försvinna.

Men det går att anmäla ett brott även om det har gått lång tid. Ju allvarligare ett brott är, desto längre tid efteråt kan den som är misstänkt bli åtalad.

Hur ska jag tänka när det gäller bevis?

Du ska inte städa eller ändra på saker där brottet hände. Du ska inte heller tvätta eller slänga dina kläder om du har blivit misshandlad eller utsatt för sexualbrott. Polisen kan vilja undersöka spår efter brottet för att öka chansen att få tag i och kunna åtala den eller dem som är skyldiga.

Det är bra om du blir undersökt av en läkare så snart som möjligt om du har blivit utsatt för sexualbrott eller misshandel. Undersökningen kan funka som bevis. Du kan bli undersökt på en akutmottagning eller en vårdcentral. Har du blivit utsatt för sexualbrott kan du också bli undersökt på en ungdomsmottagning eller gynekologisk mottagning.

Vissa bevis kan du spara själv för att ha när du gör polisanmälan. Till exempel kan du ta skärmdumpar och spara chattar om någon har hotat dig eller spridit bilder av dig mot din vilja. Det kan vara olagligt att sprida bilder om det till exempel handlar om nakenbilder, sexuella bilder, bilder där du är väldigt sjuk eller där du utsätts för ett brott. 

Två personer på väg in på en polisstation.
Om du har några bevis kan du lämna dem på en polisstation.

Du hittar fler tips på hur du kan samla bevis i den här texten: Om våld i förhållanden.

Vad händer efter en polisanmälan?

Polisen och en åklagare bestämmer om de ska starta en så kallad förundersökning. När de har tagit reda på mer om brottet avgör en åklagare om det finns tillräckligt med bevis för att åtala den eller dem som är misstänka. 

Du kan få veta hur det funkar före och efter polisanmälan i Brottsofferguiden på Brottsoffermyndighetens sajt.

Vem får veta att jag har polisanmält?

Polisen berättar inte om din polisanmälan för vem som helst. Men en polisanmälan kan inte heller hållas helt hemlig. Här är några exempel på vilka polisen kan behöva berätta för:

  • En åklagare. Det behövs en åklagare för att en förundersökning ska kunna starta.
  • Den eller dem som är misstänkta för brottet. De får veta vem som har polisanmält dem när de ska förhöras. Du kan be att få veta när polisen kommer att berätta det.
  • Föräldrar eller vårdnadshavare om du som anmäler är under 18 år. Men de ska inte få veta att det är du som har anmält om det finns risk att de skadar dig om de får veta.
  • Socialtjänsten, eller soc som det ofta kallas. Polisen har så kallad anmälningsplikt om du är under 18 år. Det innebär att de kontaktar soc om de tror att du behöver få skydd eller hjälp.

Berätta för polisen om du är rädd eller känner dig hotad av den eller dem som du anmäler. Polisen behöver få veta om du behöver bli skyddad från någon.

Mer på UMO

Frågor & svar

Jag mår dåligt efter att ha blivit rånad

Fyra killar började först prata med mig. Sen hotade de mig och visade en kniv. De sa att jag skulle ge dem mobilen och jackan och det gjorde jag.

Våld & kränkningar

Innehåll om våld och kränkningar.

Svara varandra

Ska jag anmäla honom för övergreppet?

Borde jag konfrontera den här killen? Anmäla honom så att han Inte fortsätter utsätta andra tjejer? Hjälp!

Frågor & svar

Min förra kille hotar mig och min nya kille!

När min förra pojkvän fick reda på det så blev han rasande arg och både slog och hotade honom. Han säger till mig att jag tillhör honom och han kontrollerar allt jag gör. Vad ska jag göra?

Till toppen av sidan