Panik - lämna sidan!
Kondomer och andra skydd mot könssjukdomar

Femidom

Femidom är ett skydd av mycket tunn plast eller latex (gummi) som du sätter in i slidan eller analen innan du ska ha samlag. Femidom skyddar mot könssjukdomar och om du har slidsamlag även mot graviditet.

En femidom ser ut som en en stor kondom med en plastring i ena änden.
Du kan sätta in en femidom flera timmar innan samlaget.

I ena änden sitter en stor plastring. Den ska sitta utanför slidöppningen eller analöppningen och hindra att femidomen glider in. Längst in i femidomen sitter en lite mindre, lös plastring. Det är den delen som ska sitta inne i slidan eller analen och hålla femidomen på plats.

Du kan välja om du vill ha kvar den inre ringen, så att den sitter kvar bättre, eller ta bort den och använda femidomen som en stor kondom om du använder femidomen i analen.

De flesta femidomer är gjorda av plast. Se till att använda en sån om du är allergisk mot latex.

Hur använder jag femidom?

Femidomen ska komma så långt in i slidan eller analen som möjligt, men den stora ringen ska sitta utanför slidan eller analöppningen. Att sätta in en femidom är inte svårt, men du kan behöva göra det några gånger för att få in tekniken.

För att sätta in femidomen pressar du ihop den inre ringen så att den blir långsmal. Sen trycker du in femidomen med fingrarna. Om du ska ha analsamlag kan du också välja att ta bort den inre ringen, sätta femidomen på penisen som en stor kondom och på så sätt föra in den i analen.

När du för in penisen eller dildon kan det vara bra att hålla i den stora ringen eftersom ringen annars kan följa med in. Sen sitter femidomen bättre på plats och du behöver inte hålla i den stora ringen längre. Avbryt samlaget och byt till en ny femidom om den yttre ringen ändå skulle glida in.

En femidom kan sättas in flera timmar innan du ska ha samlag. För att den ska skydda mot könssjukdomar och graviditet är det viktigt att den sitter i under hela samlaget.

Snurra ihop öppningen om det kommit utlösning i femidomen så att sperman inte kan rinna ut. Sen drar du ut femidomen försiktigt. Du behöver inte ta ut den direkt efter utlösningen på samma sätt som du måste med vanliga kondomer, eftersom femidomen kan sitta kvar även när penisen har slaknat.

Snippans inre delar i genomskärning med en femidom  som sitter i slidan. Illustration.
Femidomen ska sitta så långt in som möjligt.

Använd extra glidmedel inuti femidomen

När du har samlag och använder femidom behöver du ha extra glidmedel inuti femidomen, så att det glider lätt och femidomen inte följer med när penisen förs ut och in.

Glidmedel kan du köpa på ett apotek. Det finns olika typer av glidmedel: vattenbaserade, silikonbaserade eller de som är en blandning. Dessa typer av glidmedel går bra att använda tillsammans med alla typer av skydd. Däremot kan oljebaserade glidmedel, som olja eller hudkräm, bara användas med skydd som är gjorda av plast.

De flesta femidomer är gjorda av plast, men det finns även femidomer som är gjorda av latex. Tillsammans med skydd som är gjorda av latex ska du inte använda fettbaserade glidmedel. Fettet kan nämligen luckra upp latexskyddet och gör att det lättare går sönder.

Var kan jag få tag på femidom?

Femidom finns att köpa på nätet och i välsorterade sexbutiker.

Hur säkert är femidom?

Femidom är ett säkert skydd mot både könssjukdomar och graviditet om den används på rätt sätt, under hela samlaget och vid varje samlag.

Femidomer ska förvaras i rumstemperatur och på en plats där det inte skaver mot något. Bra ställen att ha dem på är till exempel i en väska eller i en låda hemma. Dåliga ställen är exempelvis i bakfickan eller i ett soligt fönster. En femidom som är gammal eller uttorkad spricker lättare.

Fördelar

  • Bra skydd mot könssjukdomar.
  • Säkert skydd mot graviditet som inte påverkar kroppen.
  • Kan sättas in flera timmar innan du har samlag.
  • Större och därför mindre trång än en kondom.
  • Glider inte av efter samlaget även om penisen hinner slakna innan den dras ur.

Nackdelar

  • Kan vara svåra att få tag på.
  • Dyrare än kondomer.
  • Du kan behöva en del övning innan den går lätt att sätta in.

Mer på UMO

Kondomer och andra skydd mot könssjukdomar

Innehåll om kondomer och andra skydd mot könssjukdomar.

Artikel

Säkrare sex

Säkrare sex betyder att du har sex på ett sätt där risken för att överföra könssjukdomar eller för att någon ska bli gravid är liten. Du kan göra sexet säkrare på flera olika sätt. Säkrare sex kan kännas både tryggare och roligare.

Artikel

Om kondomer

En kondom är ett skydd av mycket tunn latex (gummi) som du kan sätta på en penis eller en sexleksak om du ska ha samlag. Kondom ger ett bra skydd mot både könssjukdomar och graviditet.

Till toppen av sidan