Panik - lämna sidan!
Att ha sex

Sex utomlands

Att ha sex i Sverige eller utomlands kan innebära samma risker när det gäller könssjukdomar vid oskyddat sex. Men det kan vara så att sånt som är okej i Sverige är förbjudet i det landet du är i, till exempel att ha sex med någon av samma kön eller någon du inte är gift med. Det kan också vara förbjudet att göra abort.

En hand som håller i ett pass och en kondomförpackning. Illustration.
Det är viktigt att ta reda på vilka lagar och regler som gäller i landet du ska åka till innan du reser.

Ändrade vanor

När du reser kan det hända att du gör saker du inte skulle göra hemma. När det gäller sex kan det till exempel vara att du tar fler risker än vad du brukar göra. Kanske dricker du alkohol, provar droger eller tar mer eller andra droger än du brukar. Det kan göra att du får sämre kontroll i sexuella situationer.

I vissa länder är det också förbjudet att dricka alkohol eller ta droger. Det kan få allvarliga följder om du bryter mot dessa lagar.

Risker för könssjukdomar utomlands

Det finns alltid en risk att du får eller ger någon en könssjukdom om du har oskyddat sex, oavsett vilket land du är i. Vissa könssjukdomar är vanligare i andra länder än i Sverige. Men risken för att få en könssjukdom beror framför allt på om du skyddar dig eller inte när du har sex.

Använd kondom eller femidom när du har slid- eller analsamlag. Använd kondom eller undvik att få sperma i munnen om du har oralsex med en kille . Då minskar risken för könssjukdomar.

Olika lagar i olika länder

Lagar ser olika ut i olika länder. Det kan också finnas olika lagar i olika delar av ett land. Är du utomlands måste du följa det landets lagar. Du kan åtalas och dömas om du bryter mot landets lagar, även om du inte är medborgare där.

Exempel på sånt som kan vara olagligt är att göra abort, att ha sex med någon du inte är gift med, eller att ha sex med någon av samma kön.

På de flesta ställen i världen är det förbjudet att ha sex offentligt. Det gäller också på stranden. Du kan dömas till böter eller andra straff om du blir upptäckt.

Tips inför resan

Ta med skydd mot könssjukdomar och graviditet

På en del ställen kan det vara svårt att få tag på eller veta att kvaliteten är bra på kondomer eller andra skydd. Särskilt om du befinner dig långt ifrån en större stad. Därför kan det vara bra att ta med dig skydd om du tror att du kan behöva det för att göra sex på resan säkrare.

Ta reda på vilka lagar om sex som finns

Det kan vara bra att förbereda dig inför resan genom att ta reda vad som gäller i det land som du ska åka till. Du kan till exempel söka på trovärdiga källor på nätet eller fråga personer som har varit i landet.

Ta reda på vad som gäller för abort

I flera länder är det förbjudet att göra abort, eller bara tillåtet om graviditeten beror på en våldtäkt eller om den är livsfarlig för den som är gravid. Även om det är tillåtet med abort kan det kosta pengar. Vissa reseförsäkringar gör att du slipper betala för att göra en abort eller att du kan resa hem för att göra den. Kolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller.

Ta reda på vilka sorters mottagningar som finns

I vissa länder finns mottagningar som liknar svenska ungdomsmottagningar. Men i många länder får du ta hjälp på någon annan vårdmottagning om du vill testa dig för könssjukdomar eller behöver hjälp med något annat som har med underlivet eller sex att göra. Det är också bra att ta reda på om det går att testa sig för könssjukdomar i det landet du besöker, särskilt om du inte är gift.

Tips när du har kommit hem

Testa dig för könssjukdomar

När du är tillbaka i Sverige är det bra att testa dig för könssjukdomar om du har haft oskyddat sex.

Följ upp om du fått behandling för en könssjukdom

Även om du har testat dig och fått behandling för en könssjukdom utomlands, kan du gå till exempelvis en ungdomsmottagning eller hud- och könsmottagning när du kommer tillbaka till Sverige. Det kan vara bra för att se att infektionen läkt ut eller för att följa upp behandlingen.

Sök hjälp om du har varit med om sexuella trakasserier eller övergrepp

Det är alltid bra att sätta ord på vad du har varit med om, även om det hände i ett annat land. Det är också bra att testa dig för könssjukdomar eller graviditet om du utsatts för ett övergrepp som kan ha orsakat det. Ta då kontakt med till exempel en ungdomsmottagning eller sex- och samlevnadsmottagning.

Mer på UMO

Skydd mot graviditet

Innehåll om skydd mot graviditet.

Frågor & svar

Kan jag göra abort utomlands?

Jag vet inte om jag får göra abort här eftersom jag inte är medborgare? Måste jag åka hem till Sverige?

Artikel

Hitta din mottagning

Hitta din närmaste mottagning.

Artikel

Våldtäkt, sexuella övergrepp och andra sexualbrott

Att göra något sexuellt med någon som inte vill kan vara olagligt. Det är aldrig ditt fel om du utsätts och du har rätt att få stöd.

Tobak, alkohol & droger

Innehåll om tobak, alkohol och droger.

Artikel

Köpa sex

Att få sex mot ersättning är olagligt. Det gäller alla typer av sex och oavsett om betalningen är pengar, saker eller aktiviteter. Du kan få stöd och hjälp om du har köpt sex, eller om du har funderat på att köpa sex.

Kondomer och andra skydd mot könssjukdomar

Innehåll om kondomer och andra skydd mot könssjukdomar.

Till toppen av sidan