Alternate Text

Känsliga bilder

På UMO kan du välja om du vill se känsliga bilder eller inte. Känsliga bilder har naket eller sexuellt innehåll. OBS! Funkar inte i bildspel och i memory.

Dölj känsliga bilder

Sex fast du inte vill

Sex ska kännas bra för alla som är med. Du bestämmer tillsammans när och hur du ska ha sex. Om sexet inte känns bra, eller om du ångrar något efteråt, kan det vara bra att fundera på vad det kan bero på. Du kan behöva prata med någon om sex som inte känns bra.

Två personer. Den ena håller armarna om den andra och ler. Den andra hindrar honom från att komma närmre genom att hålla emot med handen på hans bröst. Hon säger: Nej, jag vill inte mer.

Du ska aldrig känna dig tvingad

Det är inte okej att tjata eller försöka övertala någon till att ha sex. Om du hela tiden känner av och respekterar andra, märker du vad någon gillar och inte gillar. Du märker också om någon egentligen inte vill. Då är det viktigt att respektera det.

Du ska aldrig behöva känna dig tvingad eller stressad att ha sex, till exempel för att någon annan tjatar eller försöker övertala dig. Och du ka inte gå med på något för att du tänker att du kanske borde, bara för att någon annan vill.

Det är också viktigt att du säger till om du inte vill ha sex, eller tydligt visar om du till exempel vill sluta ha sex. Du kan säga att du inte känner för det. Om du ligger ner, kan du till exempel resa dig och börja göra något annat.

Det är alltid okej att ångra sig. Bara för att du till exempel har hånglat med någon, eller följt med någon hem, betyder inte det att du har lovat att ha sex.

Även om du har haft sex med personen tidigare, har du rätt att säga nej en annan gång. Du ska inte behöva förklara eller försvara dig. Och bara för att du har gått med på att ha sex på ett sätt, måste du inte ha sex på något annat sätt om du inte vill.

Känslan efteråt

En person som sitter i en säng och ser fundersam ut.

Om du mår dåligt eller känner dig ledsen eller arg efter att ha haft sex, är det bra att fundera på vad det egentligen beror på. Gjorde någon något som du egentligen inte ville? Gick du med på något som du egentligen inte hade lust med? Eller blev det bara misslyckat den här gången? Kanske kan du försöka prata med den eller de du hade sex med.

Ibland kan något som har känts bra en gång, kännas dåligt en annan gång. Det kan bero på vad du själv vill just då, vem du har sex med, vilken relation ni har till varandra och hur situationen är. Det viktiga är att det är du själv som bestämmer vad du vill och inte vill göra med din kropp.

Om du känner att du själv gjorde något som den andra inte helt var med på, kan du fundera på hur du kan göra i stället. Till exempel kan du fråga om det känns okej. Sex ska kännas bra för alla som är med.

Du har rätt att ångra dig

Du kan säga nej när som helst, även om du har börjat ha sex och vill sluta, och du har rätt att få ditt nej respekterat. Att ”säga nej” behöver inte betyda att du uttalar ordet nej. Det kan sägas på många olika sätt eller visas med kroppen. Det är viktigt att lyssna in varandra.

Tänk på:

 • Att du hånglar med någon betyder inte att du måste ha sex, om du inte vill.
 • Att säga ja till en sorts sex betyder inte ja till andra typer av sex.
 • Att ha sex en dag betyder inte att du har lovat att ha det en annan dag.
 • Att säga att du ska ha sex senare, betyder inte att du måste det.
 • Att vara full betyder inte att du har sagt ja till sex.
 • Att sova ihop med någon betyder inte ja till sex.
 • Att vara ihop med någon betyder inte ja till sex.
 • Att följa med någon hem betyder inte ja till sex.
 • Att inte uttala ordet nej, betyder inte att du har sagt ja till sex.

Prata med någon om det som har hänt

Om du har varit med om sex som inte känns bra, kan du ha utsatts för ett sexuellt övergrepp, som är ett brott. Ibland är det svårt att veta vad som är ett brott. Det kan vara ett brott även om det inte har varit våld inblandat.

Du måste inte veta att det är ett övergrepp du varit med om för att prata med någon, det räcker att något inte känns bra. Du kan till exempel prata med en kompis, en vuxen som du litar på eller någon på en ungdomsmottagning.

Kom ihåg att ingen annan kan veta vad som är emot din vilja. Du har alltid rätt att lita på dina känslor.

Om du misstänker att du har utsatts för ett brott, ska du anmäla det till polisen. Det kan du göra även om det har gått lång tid.

Information om sidan

 • Redaktör:

  Mia Faber
 • Faktagranskare:

  Anette Gesang, psykoterapeut
 • Illustratör:

  Cecilia Birgerson