Panik - lämna sidan!
Tobak, alkohol & droger

Dopning

Funderar du på att dopa dig för att snabbt bli större och starkare? Eller för att bli bättre på någon idrott? Tänk om! Det kan vara både olagligt och skadligt.

Person tittar sig i spegeln.
Det finns många risker med att dopa sig. Du kan bland annat få ångest, bli deppig, få finnar och bli svullen i ansiktet.

Vad är dopning?

Att ta preparat för att snabbt bli större och starkare, eller för att få fördelar i idrott kallas för dopning. Det finns olika sorters dopningspreparat. De vanligaste är så kallade anabola steroider, som innehåller könshormonet testosteron.

Är det farligt att dopa sig?

Det finns många risker med att dopa sig, och du kan inte veta i förväg hur du kommer att må. Olika personer kan påverkas på olika sätt. Här är några exempel på hur du kan påverkas av anabola steroider:

Du kan må psykiskt dåligt

Du kan till exempel känna dig rastlös, få svårt att sova, bli nedstämd, eller få ångest.

Ditt utseende kan förändras på många sätt

Du kan till exempel få finnar eller hudbristningar, eller bli svullen i kroppen och plufsig i ansiktet. Du kan också tappa hår på huvudet eller få mer hår i ansiktet eller på kroppen. Du som inte har vuxit klart kan sluta växa på längden.

Du med killkropp kan få större bröst och ibland kan det komma mjölk ur dem. Du med tjejkropp kan få mindre bröst.

Ditt humör kan växla snabbt

Du kan till exempel bli arg och våldsam utan att du fattar varför. Risken att du skadar andra personer blir ännu större om du dricker alkohol eller tar andra droger samtidigt.

Könsorganen och mensen kan påverkas

Du med penis kan till exempel få mindre testiklar eller få svårare att få stånd. Du med snippa kan få större klitoris. 

Om du har mens kan den bli oregelbunden eller sluta komma.

Du kan bli sjuk eller få skador inuti kroppen

Du kan till exempel få huvudvärk, hjärtklappning, ont i bröstet eller högt blodtryck. Hjärtat och levern kan skadas.

En del av de här förändringarna brukar gå över efter ett tag om du slutar att dopa dig. Andra kanske inte går över. Hur det blir kan bland annat bero på vilket kön du har.

Läs mer om hur du kan påverkas av anabola steroider på 1177.se.

Är det förbjudet att dopa sig?

Vissa dopningspreparat, som anabola steroider, är olagliga att använda, ha, köpa, sälja, smuggla, ge bort eller tillverka. Du riskerar böter, fängelse eller att förlora körkortet om du gör det. Många gym stänger av personer som dopar sig.

Vissa mediciner är förbjudna att använda i idrottstävlingar även om du har fått dem utskrivna av en läkare, och du kan riskera att bli avstängd om du använder dem. Dina resultat från tidigare tävlingar kan också strykas.

Tar du medicin som kan användas som dopning?

Använder du dopningsklassade preparat som medicin mot någon sjukdom eller besvär? Till exempel för astma, könsdysfori eller adhd? Då kan det funka lite olika med vad som är tillåtet och inte:

  • Det är inte olagligt att använda dopningsklassade preparat som behandling. Så länge du får dem utskrivna på recept av en läkare.
  • Ibland går det att få tillstånd att tävla i idrott trots dopningsklassade preparat. Det kallas för dispens. Fråga din läkare, din tränare eller de som ansvarar för tävlingen om det går att hitta en lösning.  

Är kosttillskott dopning?

Kosttillskott kontrolleras inte som mediciner gör, och det står inte alltid vad de innehåller. Därför kan det vara svårt att veta om de innehåller skadliga eller olagliga ämnen.

Läs mer: Kosttillskott kan innehålla doping, Antidoping.se.

Be om stöd och hjälp om du har problem

Det är viktigt att du som dopar dig får hjälp att sluta, och hjälp om du mår dåligt. Här är några saker du kan göra:

  • Kontakta Dopingjouren eller något av de andra ställena på den här listan om du har frågor eller vill få råd: Stöd om du har frågor om alkohol tobak droger.  De kan också stötta dig om du är orolig för någon du känner.
  • Kontakta en ungdomsmottagning eller vårdcentral om du har besvär eller mår dåligt. De som jobbar där kan också ordna så du får mer hjälp om det behövs. Till exempel av en beroendemottagning, bup eller en vuxenpsykiatrisk mottagning.
  • Sök vård på en akutmottagning eller ring 112 om du mår väldigt dåligt fysiskt eller psykiskt och behöver få hjälp på en gång.
  • Ring sjukvårdsrådgivningen på telefonnumer 1177 om du vill få råd om var du ska söka hjälp.
Till toppen av sidan