Panik - lämna sidan!
Hedersrelaterat våld och förtryck

Känner du någon som blir kontrollerad av sin familj?

Tror du att någon som du känner blir utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck? Du kan hjälpa!

Två ungdomar sitter vid ett bord med böcker och en surfplatta framför sig.
Den som blir utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck behöver hjälp. Det finns flera saker du kan göra för att visa att du bryr dig och för att hjälpa personen att förändra situationen.

Att någon är kontrollerad av sin familj kan märkas på olika sätt

Det kan vara svårt att veta säkert hur någon annan har det hemma. En del som blir kontrollerade av sin familj kanske pratar öppet om det med sina vänner. Andra kanske inte säger något även om du frågar.

Här är några saker som kan vara tecken på att någon är utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck:

  • Personen får inte göra sånt som andra får. Det kan vara att gå på fest, vara ihop med någon eller välja hur hen ska vara klädd. Kanske gör personen allt det ändå, men försöker dölja det för sin familj.
  • Personen är inte med på vissa lektioner eller aktiviteter i skolan. Det kan till exempel vara idrott, utflykter eller undervisning som handlar om sex.
  • Personen verkar orolig inför sommarlovet eller studenten. Det kan vara för att hen kommer att vara tvungen att åka till ett annat land och bli uppfostrad eller gifta sig där fast hen inte vill.
  • Personen är nästan aldrig ensam någonstans. Kanske blir hen hämtad och lämnad fast det skulle vara lättare att till exempel gå eller cykla själv. Eller kanske följer nästan alltid någon med på olika aktiviteter. Till exempel en bror eller kusin.
  • Personen verkar vara rädd för sin familj, och måste till exempel alltid svara om de ringer.

Försök att hjälpa till, om du märker någon av de här sakerna, eller någonting annat som får dig att tro att personen behandlas dåligt hemma.

Det här kan du göra

  • Visa att du bryr dig, om du märker att någon mår dåligt. Ibland kan det räcka med att säga hej eller prata om något vanligt, för att någon ska känna att du bryr dig. Du kan berätta för personen att du tycker att sättet som hen blir behandlad på är fel och visa att du fattar att det är jobbigt.
  • Berätta för personen att det går att få hjälp. Du kan till exempel visa UMO:s texter om heder. På Youmo.se finns det texter på andra språk om det behövs.
  • Berätta för någon vuxen du litar på. Det kan vara dina egna eller någon annans föräldrar, någon som jobbar i skolan som en lärare eller skolkuratorn eller någon på en ungdomsmottagning.

    Det kan kännas svårt att berätta, men vuxna behöver få veta så att personen får hjälp. Även om du kan vara ett stöd för den som mår dåligt är det är inte ditt ansvar att lösa situationen, det ska någon vuxen göra och därför är det viktigt att de får veta.
  • Det är extra viktigt att du berättar om du tror att personen du känner kan bli skadad. Till exempel om det finns en risk att hen blir slagen, hotad eller inlåst. Eller om hen är rädd för att bli tvingad att gifta sig. Du kan ringa polisen på 112 om det är akut och 114 14 om det inte är akut. Du kan också kontakta socialtjänsten i den kommun där personen bor. Det gör du genom att ringa växeln i din kommun och be att få bli kopplad till socialtjänsten, eller socialkontoret som det ibland kallas. Telefonnumret hittar du till exempel på kommunens hemsida. Du kan vara anonym om du vill när du kontaktar dem. Det finns länkar till alla kommuner hos Sveriges kommuner och regioner. 

Tänk på att det kan vara väldigt svårt att gå emot det som ens familj vill. Visa att du finns där och stöttar även om personen inte kan eller vill göra något just nu. Ibland tar det lång tid.

Du kan behöva hjälp

För att du också ska må bra och få hjälp med hur du kan stötta den du känner på ett bra sätt kan det vara bra att själv prata med någon vuxen som du litar på. Till exempel en förälder, någon vuxen i skolan eller på en ungdomsmottagning. Du kan också få hjälp av någon av de organisationer som hjälper unga som blir utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck. De som jobbar där pratar ofta flera olika språk. Många som jobbar där har själva varit i samma situation.

Här är en lista med ställen som kan ge stöd om du har frågor om hedersrelaterat våld och förtryck

Mer på UMO

Hedersrelaterat våld och förtryck

Innehåll om hedersrelaterat våld och förtryck.

Egna berättelser

Min pojkvän är hemlig på grund av föräldrarnas kultur

Jag lever ett dubbelliv. Mina föräldrar skulle aldrig acceptera att jag hade en pojkvän på grund av deras religion och kultur. Flickor som umgås med killar är smutsiga och drar skam över släkten, anser dem.

Brott och polisanmälan

Innehåll om brott och polisanmälan.

Artikel

Stöd och hjälp vid hedersrelaterat våld och förtryck

Här hittar du ställen du kan kontakta om du behöver stöd kring hedersrelaterat våld och förtryck eller om du själv blir utsatt. Du kan oftast vara anonym.

Frågor & svar

Jag får inte vara med på alla lektioner för mina föräldrar

Till exempel när vi ska till badhuset på idrotten. Och de tog reda på när vi skulle ha sex och samlevnad och då fick jag inte gå. Vad ska jag göra?

Artikel

Att prata om problem i familjen på en ungdomsmottagning

Här kan du se en film om hur ungdomsmottagningen kan hjälpa dig om du inte får vara ihop med den du vill.

Frågor & svar

Jag får inte göra det jag vill på fritiden

Alla andra får sova över, vara ute sent och gå på fest, men det får jag absolut inte göra. Det känns så orättvist. Vad ska jag göra?

Till toppen av sidan