Panik - lämna sidan!
Andra du kan få hjälp av

Hud- och könsmottagning

På en hud- och könsmottagning kan du få hjälp med sånt som handlar om underlivet, könssjukdomar eller graviditet. Mottagningarna kan kallas för olika saker på olika ställen. De kan till exempel heta Sesam, Hud- och venereologmottagning, STI-mottagning eller STD-mottagning.

En tavla som det står välkommen på. Foto.
Det finns hud- och könsmottagningar på många ställen i Sverige. Mottagningarna ligger ofta nära ett sjukhus.

En hud- och könsmottagning kan vara ett bra ställe att få hjälp på, om du av någon anledning inte vill eller kan kontakta en ungdomsmottagning eller har blivit för gammal för att få hjälp där.  

Du kan få hjälp med olika saker

Det kan skilja sig lite mellan olika mottagningar vad de gör. Men här är några exempel på när du kan få hjälp på en hud- och könsmottagning:

  • Du ska testa dig för könssjukdomar, det som också kallas sexuellt överförda infektioner.
  • Du behöver få penisen eller snippan undersökt.
  • Du vill få råd om hur du skyddar dig mot könssjukdomar eller graviditet.
  • Du behöver skydd mot graviditet, till exempel p-piller, pessar eller akut-piller.
  • Du vill göra ett graviditetstest.
  • Du är gravid och vill få stöd och hjälp, vare sig du vill fortsätta graviditeten eller göra en abort.
  • Du behöver råd och hjälp med sånt som handlar om sex och relationer.

På vissa ställen i landet görs alla undersökningar som gäller graviditet på en barnmorskemottagning eller kvinnoklinik i stället.

Hur gör jag för att få komma dit?

Det kan funka lite olika på olika mottagningar. En del mottagningar har vissa tider som du kan komma på utan att boka tid, men du kan få vänta en stund. Andra mottagningar måste du boka en tid hos för att få komma. Du kan hitta hud- och könsmottagningar på 1177.se, eller ringa telefonnummer 1177 och fråga var det finns en mottagning nära dig.  

Du kan ringa till mottagningen när du vill boka en tid. Ibland kan du också boka tid genom e-tjänsterna på 1177.se.

Ibland kostar det, ibland är det gratis

Det kostar ingenting att testa sig för sexuellt överförda infektioner som ingår smittskyddslagen. Det gäller till exempel klamydia, gonorré, syfilis, hepatit och hiv. Du behöver inte heller betala om du kommer till mottagningen för att få hjälp med skydd mot graviditet.

Annars får du betala som för ett vanligt läkarbesök eller barnmorskebesök. På vissa mottagningar är besöken hos barnmorskan kostnadsfria.

Avboka tiden om du inte kan komma. Annars kan du få betala en extra avgift.

Det jobbar flera yrkesgrupper på mottagningen

Det är olika vilka som jobbar på en hud- och könsmottagning. Det finns alltid en hudläkare som också är expert på könssjukdomar där, en så kallad venereolog. Det är också vanligt att det jobbar gynekologer, sjuksköterskor, barnmorskor, psykologer och kuratorer på mottagningen.

De som jobbar där har tystnadsplikt

Alla som jobbar inom sjukvården har tystnadsplikt. Det betyder bland annat att de inte får berätta för någon att du har varit där eller vad du har sagt.

Men det finns några undantag om du är under 18 år. Vårdpersonalen kan behöva berätta för dina vårdnadshavare om det finns saker som de måste veta för att kunna ta hand om dig på ett bra sätt. Men de säger inget till dina vårdnadshavare om det kan göra din situation värre. Till exempel om du riskerar att bli hotad eller misshandlad hemma.

Vårdpersonal måste också tala om för socialtjänsten om de tror att du far illa och behöver skydd och hjälp. Det kallas anmälningsplikt.

Undrar du hur tystnadsplikten funkar? Då kan du börja med att prata om det när du träffar någon på mottagningen.

Mer på UMO

Andra du kan få hjälp av

Innehåll om ställen där du kan få hjälp.

UMO-podden

Reportage: "Jag testar mig för könssjukdomar"

19. "Det är alltid pirrigt att testa sig och första gången var det extra pirrigt. Men efteråt kände jag mig mer vuxen. Jag hade liksom gjort det helt själv utan att någon visste."

Graviditet

Innehåll om graviditet.

Till toppen av sidan