Alternate Text

Välj ord för könen!

Välj själv vilka ord som ska användas för könen.

Hur funkar det?

Visa känsliga bilder?

Välj om du vill visa eller dölja känsliga bilder. OBS! Funkar inte i UMO:s bildspel och i UMO:s memory

Vad är känsliga bilder?

Hur har man sex?

Olika personer gillar olika sätt att ha sex på. Här kan du få tips på några sätt som du kan prova, själv eller tillsammans med andra.

Illustration av två personer i underkläder. Den ena sitter i rullstol och den andra sitter gränsle över personen i rullstol.

En del tycker att allt som gör en upphetsad och kåt kan kallas för sex, som att hångla, gnugga sig mot varandra eller sexchatta. Andra tycker bara att vissa saker är sex, exempelvis samlag med penis i slidan.

Du kan också tycka att olika saker är sex olika gånger. Det som känns som sex en gång, kanske inte gör det en annan gång.

Du kan ha sex med dig själv genom att onanera. Du kan också ha sex med någon eller några andra.

Sex med andra kan till exempel vara smeksex, munsex eller samlag. Det är vanligt att använda munnen, tungan, fingrarna och händerna för att göra det skönt för varandra.

Sex ska kännas bra

Att ha sex på sätt som du gillar, med den eller dem du vill ha sex med, är viktigt för att det ska kännas skönt och njutningsfullt. För att sex ska vara skönt och kännas bra bör du vara kåt. När man är kåt brukar man få stånd.

Det innebär att svällkropparna i penisen och klitoris i könet fylls med blod. Könet blir fuktigare, fukten som bildas kallas lubrikation. Från penisen kan det komma någon droppe fukt från urinröret, den kallas försats. Ibland kommer det mer än så.

När du har sex med någon annan är det viktigt att försöka ta reda på vad den personen gillar, och att själv försöka visa vad du tycker känns bra och inte. Det kan du göra genom att prata eller visa med ljud, kroppsspråk och rörelser.

Alla är olika känsliga för beröring och man kan uppleva det på olika sätt. Det som känns upphetsande för en person kan kittla eller göra ont på en annan. Säg ifrån om du tycker att det går för fort fram eller om något känns obehagligt. Du kan också visa om du tycker att det känns härligt och bra och uppmuntra det, så att den eller de andra förstår det.

För att hitta det som känns bra får du prova dig fram. Om du till exempel har någon funktionsnedsättning eller fysisk skada, kan det påverka hur du känner eller vad du kommer åt. Det kan till exempel finnas sexleksaker och andra hjälpmedel som du kan använda för att göra sexet skönare.

Information om sidan

  • Redaktör:

    Ellinor Lundmark
  • Faktagranskare:

    Sandra Dahlén, författare och utbildare i frågor som rör sexualitet och genus
  • Illustratör:

    Cecilia Birgerson Nordling