Alternate Text

Sexuella övergrepp i familjen

Man har rätt att känna sig trygg i sin familj, det står i Barnkonventionen. Ingen i familjen eller släkten har rätt att göra något som känns obehagligt eller får en att bli rädd. Om man utsätts för sexuella övergrepp har man rätt att få hjälp. Man har aldrig själv något ansvar eller skuld för det som har hänt.

Ingen i din familj eller släkt får göra något mot dig som känns obehagligt eller som gör dig rädd. Det kan vara svårt att berätta för någon om du utsätts för övergrepp av en person som står dig nära. Men det är aldrig för sent och det finns hjälp att få.

Sexuella övergrepp är när någon kränker dig psykiskt eller fysiskt, på ett sexuellt sätt. Det är när någon säger eller gör saker som känns obehagliga eller skrämmande.  

Illustration av en ung person som sitter och sneglar bakåt. Bakom honom syns en siluett av en person i en dörröppning.


Sexuella övergrepp kan vara många olika sorters handlingar, som känns obehagliga eller får en att bli rädd.

Psykiska kränkningar

Exempel på psykiska kränkningar:

 • Någon tittar på din kropp på ett sexuellt eller obehagligt sätt.
 • Någon säger sexuella saker.
 • Någon ber dig att göra sexuella saker.
 • Någon ber dig att säga sexuella saker eller berätta om din kropp.
 • Någon visar upp sitt kön på ett sexuellt sätt.
 • Någon tvingar dig att titta på porr.

Fysiska kränkningar

Exempel på fysiska kränkningar:

 • Någon tar på din kropp på ett sätt som känns obehagligt eller sexuellt.
 • Någon rör vid ditt kön eller får dig att röra personens kön.
 • Någon gnuggar sitt kön mot ditt kön eller kropp.
 • Någon rör vid ditt kön med munnen, fingrarna, sitt eget kön eller något föremål.
 • Någon får dig att göra något sexuellt med någon annans kropp.
 • Någon vill mot din vilja filma eller fota dig naken eller när du gör något sexuellt. 

Vanligt att inte göra motstånd

Sexuella övergrepp i familjen pågår ofta, men inte alltid, under lång tid. Ofta är det ingen som hotar dig eller är våldsam mot dig, utan du kanske blir övertalad eller lurad. Du kanske inte minns hur det började eller hur det hände. Det är vanligt att inte våga göra motstånd om du utsätts för övergrepp. Som barn förstår du kanske inte att det som händer är fel. Personen som begår övergreppen kan säga att du velat eller själv tagit initiativet. Du kanske själv upplever att det var du som tog initiativ, en utsatt situation eller manipulation kan få barn att göra det. Men du är aldrig ansvarig eller skyldig.

Det är vanligt att få minnesförlust efter sexuella övergrepp, särskilt om du har utsatts som barn. Många glömmer eller skjuter omedvetet bort det som har hänt eller delar av det. En del minns knappt något alls förrän många år senare, andra minns delar av det som har hänt.

Dubbla känslor inför att berätta

Om du utsätts för sexuella övergrepp i familjen kan det kännas svårt eller omöjligt att berätta om det. Det är vanligt att ha dubbla känslor inför den som har utsatt dig. Du kan till exempel älska en förälder eller ett syskon väldigt mycket men avsky det hen gör mot dig. Du kan känna att du inte vill skvallra och vara orolig för vad som ska hända med personen om andra får veta. Kanske är du rädd för att göra andra ledsna, för att inte bli trodd eller för att andra ska tycka att det är ditt eget fel.

Det är vanligt att den som begår övergreppen säger sånt som att någon annan i familjen kommer att bli ledsen, arg eller sjuk om hen får veta, att ingen kommer att tro dig om du berättar, eller att det är er hemlighet. Det är också vanligt att få höra att det är ditt eget fel eller att du själv ville. 

Ingen ska behöva utsättas för sexuella övergrepp

När du växer upp har du rätt att känna dig trygg. Alla sexuella handlingar mellan vuxna eller barn i din familj är förbjudna. Det är också förbjudet för någon annan vuxen som är del av din uppfostran att göra något sexuellt mot dig. Det spelar ingen roll hur de sexuella handlingarna går till, hur gammal du är när de sker eller om du själv tar initiativet.

Att utsättas för övergrepp av någon du litar på är ett svek och ibland kan det kännas enklare om du själv tar på sig skulden. Men som barn har du aldrig något ansvar om någon gör något sexuellt med dig.

Våga berätta

Det spelar ingen roll om det har gått lång tid, du har alltid rätt att prata med någon. Ibland kan du som har utsatts tro att det är bättre att försöka att inte tänka på det som har hänt och att bara försöka gå vidare med ditt liv. Men för många fortsätter det som har hänt att påverka dem på olika sätt.  Det är ofta nödvändigt att få prata om det du varit med om, för att kunna må bättre. Att berätta betyder inte att du skvallrar. Både du och resten av familjen har rätt att få hjälp. Att du berättar kan även ge möjlighet för den som har utsatt dig att få hjälp att sluta med sitt beteende.

Berätta för en vuxen som du tycker verkar pålitlig om vad som hänt, även om det bara har hänt en gång. Du kan till exempel berätta för någon vuxen i skolan, en förälder eller någon annan vuxen som verkar pålitlig. Om det känns lättare kan du skriva ner det som har hänt. Då kan den du visar det för hjälpa till att söka hjälp på rätt ställen så att övergreppen slutar och du får hjälp att må bättre. Du kan också välja att berätta lite i taget.


Information om sidan

 • Manusförfattare:

  Josefin Grände, utbildare och författare i frågor om genus, sexualitet och våld, Stockholm
 • Redaktör:

  Moa Lindholm
 • Faktagranskare:

  Ulrika Andersson, jurist, Lunds universitet
 • Illustratör:

  Cecilia Birgerson Nordling