Alternate Text

Att utsätta någon för sexuella övergrepp

Om du har utsatt någon för sexuella övergrepp, är det vanligt att det känns jobbigt efteråt. Du kan ångra dig och må dåligt när du tänker på vad du gjorde. Det finns hjälp att få, om du vill prata om det som har hänt och för att sluta med ditt beteende.

Kille som står med korslagda armar och ser spänd och orolig ut.

Vad är ett sexuellt övergrepp?

Ett sexuellt övergrepp är att göra något sexuellt mot någons vilja. Till exempel

 • att tvinga någon till samlag eller munsex eller att onanera
 • att visa sitt könsorgan för någon, på nätet eller utanför nätet, mot någons vilja
 • att skicka sexuella bilder utan att någon har bett om det
 • att tvinga någon att skicka bilder på sig själv via internet eller med mobilen
 • att göra något sexuellt med någon som inte förstår sitt eget bästa, till exempel ett barn eller någon med psykisk funktionsnedsättning
 • att lura, hota, tjata eller muta någon till att göra något sexuellt
 • att tafsa på någon eller vid flera tillfällen säga sexuella ord till någon som inte vill höra
 • att hota med att göra sexuella saker med någon.

Sexuella övergrepp är brottsligt. Sexuella trakasserier kan också vara brottsligt. Det är förbjudet för någon över 15 år att ha sex med någon som är yngre än 15 år

Du kan bli anmäld för det du har gjort, även om det har gått lång tid sen övergreppet skedde.

Varför sker sexuella övergrepp?

Sexuella övergrepp sker på olika sätt och av olika anledningar. Ofta sker de mot någon som den som begår övergreppet känner. Ibland kan det ske i samband med ett bråk eller för att man vill straffa någon.

Ibland kanske man inte förstår förrän efteråt, att det som hände var ett övergrepp. Man kanske var så upptagen av sig själv och sin sexuella lust att man inte märkte att den andra personen inte var med på det. Eller man kanske hoppas att den andra ska vara med på det, när man väl har börjat.

Det händer också att man är med och begår ett övergrepp för att man blir övertalad av andra att göra det. Att man är med ett gäng som bestämmer sig för att ha sex med någon som inte vill, eller med någon som är full och inte kan säga nej eller ropa på hjälp.

Man kanske känner sig pressad att göra som de andra i gänget, och själv begå ett övergrepp. Men även om det kan kännas svårt att gå därifrån eller att säga ifrån, har man alltid ett ansvar för vad man gör.

Om man har gjort något som man vet eller tror är fel, kan man ändå försöka göra rätt efteråt. Det är viktigt att ta ansvar för det man gjort.

Att tända på det man gjort

Det är vanligt att uppleva blandade känslor efter att ha utsatt någon för ett övergrepp. En del kan känna upphetsning, andra kan känna skam. Det kan göra att man blir orolig och förvirrad.

En del använder ursäkter för att försöka säga till sig själva att det som hände inte var så fel. Man kanske tänker till exempel "personen sa ju inte nej" eller "personen verkade inte särskilt arg efteråt".

Det är bra att prata med någon som kan hjälpa en att reda ut tankarna och förstå sig själv bättre.

Även om man tände på det man gjorde, behöver det inte betyda att man egentligen tänder på att göra något mot någons vilja. Det kan vara så att man blir tänd av tanken på just den händelsen, men att man kan bli lika tänd av något annat. Men man har alltid ett ansvar för det man gjorde. Det viktiga är att be om hjälp, så att man inte fortsätter göra sexuella saker mot någons vilja.

Många jobbiga tankar

Många frågor kan snurra i huvudet. Man kan tänka: är det något fel på mig, är jag pedofil, vad tänder jag på egentligen? Även om man just då kanske tyckte att det kändes spännande, kan man börja undra vad man är för en person som kan göra något sånt.

Det händer att man gör sexuella saker mot någons vilja flera gånger, fast man har bestämt sig för att absolut aldrig göra det igen. Men det är aldrig för sent att ändra ett beteende som man egentligen inte vill ha.

Du kan få hjälp

Det kan kännas svårt att be om hjälp. Du kanske inte tror att det finns någon du kan berätta det för. Ibland vet man inte säkert om det som hände verkligen var ett övergrepp. Då kan man behöva hjälp för att reda ut det.

För att prata om det som har hänt, kan du till exempel ta kontakt med hjälplinjen PrevenTell. De som jobbar där är vana att hjälpa personer som har begått övergrepp. De har även en mottagning dit du kan få komma.

Om du har gjort något som du inte är säker på om det var ett övergrepp, går det också att ringa dit. Du kan ringa både om det du har gjort hände på nätet och om det hände utanför nätet.

Där får du vara anonym: ingen vet vem det är som ringer och du behöver inte berätta vad du heter. Du kan få stöd även om det var länge sen övergreppet skedde.

Det går också bra att vända sig till en ungdomsmottagning, elevhälsan och mottagningar för unga män. Där kan du få prata med någon om vad som är okej och inte när det gäller sex.

Information om sidan

 • Redaktör:

  Mia Faber
 • Manusunderlag:

  Anette Birgersson, metodutvecklare, Off Clinic - klinik för sexuella beteendeproblem.
 • Faktagranskare:

  Elin Zamore, sjuksköterska och psykoterapeut, Preventell, Stockholm
 • Illustratör:

  Cecilia Birgerson Nordling
 • Juridisk granskning:

  Solveig Sörlien, advokat, Stockholm