Alternate Text

Sluta röka - vad händer i kroppen?

Så fort du slutar röka börjar det hända bra saker i kroppen. Lungorna börjar rensas redan efter ett dygn, och snart kan du känna dofter igen. I det här bildspelet får du veta mer om vad som händer i kroppen. 

Illustration av en tjej, Masha, som har brunt långt hår, glasögon, tröja och kjol och en ryggsäck på axeln.

Det händer saker i kroppen nästan genast, när du slutar röka. Risken för blodpropp minskar redan efter ett dygn. Efter några dagar är det lättare att andas. Snart börjar du känna dofter som du nästan hade glömt. Andra saker tar längre tid. Klicka på de olika kroppsdelarna och se vad som händer i kroppen och hur lång tid det tar.

Ansiktet

Din hud får en friskare färg bara några veckor efter att du slutar röka. Tidigare fick nikotinet blodkärlen att dra ihop sig så att hudens yttersta lager inte fick lika mycket syre och blod.

Nu åldras huden inte lika snabbt som när du rökte, och rynkorna kommer inte lika tidigt som om du hade fortsatt.

Man kan få finnar av att röka. Om du har finnar, kan du nog märka att det blir bättre efter ett tag.

Att sluta röka gör munnen fräschare. Andedräkten blir bättre direkt och tänderna blir vitare. Tandköttet börjar snabbt må bättre och får en friskare färg. Efter två veckor till tre månader är risken för tandlossning mindre.

Halsen/luftstrupen 

De små skyddande håren i halsen, flimmerhåren, växer tillbaka inom ett halvår och gör så att smuts och damm inte lika lätt kommer ner i lungorna. Tidigare förstördes flimmerhåren av tjäran i cigarettröken. 

Om du brukade hosta när du rökte, gör du det mindre efter tre till tolv månader. 

Smaker och lukt

Efter två dygn till två veckor kan du känna smaker och lukter bättre. Rökningen påverkade nervcellerna som skickar signaler till hjärnan från till exempel näsan. Och nikotin klibbade fast på slemhinnorna.
Illustration av Masha där hon ser glad och pigg ut.

Hjärnan

När du slutar röka känner du dig piggare och klarare i huvudet. För en del känns det redan efter några dagar, för andra tar det längre tid. En del blir först tröttare. Risken minskar att känna stress, få ångest eller bli deprimerad. Med tiden blir du lugnare om du slutar röka, även om det inte känns så i början. Du börjar sova bättre. Rökare sover oroligare eftersom kroppen egentligen vill ha nikotin även på natten.

Illustration av Masha bakifrån. Hon gör v-tecken.

Ryggen

 

Efter två veckor till tre månader är risken för att få ont i ryggen mindre än när du rökte. Det beror på att blodcirkulationen är bättre i ryggkotorna.

Illustration av Mashas hand på hennes mage.

Magen

 

Efter ett år är risken för att få magsår flera gånger mindre. Om du får magsår, kan din kropp läka det snabbare än när du rökte.

Illustration av Mashas arm med gips och mitella.

Skelettet

 

När du slutar röka minskar risken för att bryta ben, och om du bryter något kommer det att läka snabbare. Det beror på att produktionen av hormonet östrogen minskade när du rökte, men nu ökar igen. 

Illustration av en fot med röda bubblor bakom som signalerar värme. Foten har blåmålade naglar och en tåring.

Fötterna

 

Bara ett dygn efter att du slutar röka kanske du känner att tårna blir varmare. Blodkärlen dras inte längre ihop av nikotinet och den giftiga kolmonoxiden. Nu kan mer blod komma runt i kroppen.

Illustration av Masha som håller händerna i en hjärtsymbol ovanför sitt hjärta.

Hjärtat

 

Bara 20 minuter efter att du har slutat röka börjar hjärtat slå långsammare, och du får normal puls igen. Tidigare gjorde nikotinet att hjärtat slog snabbare och blodtrycket blev högre.

 

Efter ett dygn börjar risken för hjärtinfarkt att minska. Efter ett år är risken hälften så stor som när du rökte.

 

Redan efter några dagar minskar risken för kärlkramp, som betyder att hjärtat inte får tillräckligt med syre och ger smärtor över bröstet.

Illustration av en gravid kvinnas mage och hennes händer beskyddande runt den.

Graviditet

 

Om du är gravid och röker får fostret i magen i sig giftiga ämnen från cigarettröken. Risken för missfall minskar om du slutar röka. Risken för olika skador och problem minskar också, för både mamman och barnet.

 

Riskerna minskar så fort man slutar röka, men det allra bästa är att sluta röka innan man blir gravid.

Illustration av Masha som är klädd i träningskläder och är ute och joggar.

Lungorna

 

Redan efter ett dygn börjar lungorna rensa ut föroreningar som samlats där. Det kan göra att du hostar lite mer ett tag.


Efter bara några dagar kan det kännas lättare att andas. Din kondition blir bättre direkt när du slutar röka. Och efter två veckor till tre månader jobbar lungorna så mycket bättre att du märker att det har blivit lättare att röra på sig.

 

Lungorna blir bättre på att skydda dig mot förkylningar och andra infektioner. Som icke-rökare blir du alltså friskare.

 

Risken för influensa, lunginflammation, tuberkulos och lungsjukdomen KOL minskar samma dag som du slutar röka.

Illustration av en hand med grönmålade naglar. Det är röda bubblor bakom för att signalera värme.

Blodcirkulationen

Efter två veckor till två månader börjar blodcirkulationen att bli bättre. Rökning ger skador på blodkärlen. De börjar läka efter fyra till sex månader.

Risken för blodpropp minskar redan ett dygn efter att du slutat röka. Efter ett till två år är risken för blodpropp hälften så stor som när du rökte.

Händerna och armarna

Bara ett dygn efter att du slutar röka kanske du känner att fingrarna blir varmare. När blodkärlen inte längre dras ihop av kolmonoxiden och nikotinet, kan mer blod komma ut och runt i kroppen.

Könet


Efter två veckor till tre månader har du som kille lättare att få stånd. Det beror på att blodet nu har lättare att komma ut i kärlen i penisen. I testiklarna börjar fler livsdugliga spermier att produceras, vilket betyder att du lättare kan göra någon gravid.

 

Som tjej får du lättare att bli gravid när du inte röker. Det beror på att bland annat hormonerna, äggcellerna och äggstockarna påverkades negativt av rökningen.

Information om sidan

  • Redaktör:

    Moa Lindholm
  • Illustratör:

    Cecilia Birgerson Nordling