Alternate Text

Vad händer i kroppen när du röker?

Klicka på personen på bilden och se vad som händer i olika delar av kroppen

Illustration av en person i jeans, tröja och sneakers som står och håller en cigarett i handen.

När du drar in röken från en cigarett, cigarr, vattenpipa eller någon annan tobak, kommer de tusentals ämnena som finns i röken ner i lungorna. Därifrån sprids de fort vidare ut i blodet, och sen ut i resten av kroppen.

Klicka på kroppsdelarna för att se vad som kan hända om du röker.

Ansiktet

Om du röker får du sämre hy. Hyn kan få en grå ton och du kan få finnar. Rökning gör också att huden åldras snabbare, så att du får rynkor tidigare. De här sakerna beror på att rökningen förstör de ämnen som gör huden elastisk. Nikotinet i tobaken gör så att blodkärlen drar ihop sig. Då får hudens yttersta lager inte lika mycket syre och blod.

Ämnena i röken påverkar nervcellerna som skickar signaler till hjärnan. Och nikotin klibbar fast på slemhinnor. Det gör att du känner smaker och lukter sämre.

Munnen

Tänderna blir gula av rökning. Det är tjäran och nikotinet i cigaretterna som färgar emaljen.

Du blir torrare i munnen av att röka, och luktar lättare illa i munnen. Tandköttet mår sämre, och risken för tandlossning ökar.

Illustration av en person som ser orolig och yr ut.

Hjärnan och nervsystemet

Cigaretter är gjorda så att du ska känna något direkt när du röker. De första gångerna blir du kanske illamående eller yr. När du har rökt några gånger kan du i stället känna dig avslappnad. Det kan kännas på ett särskilt sätt när nikotinet når hjärnan, eftersom nikotinet liknar ett ämne i kroppen som sätter igång känslor som välmående, koncentration och lugn.

Om du är beroende av nikotin kan du få sämre sömn. Det beror på att hjärnan egentligen vill ha nikotin även på natten.

Rökning ökar risken för MS, en sjukdom som bland annat kan påverka balansen och känseln i olika delar av kroppen.

Illustration av hur halsen, luftstrupen och lungorna ser ut på insidan av kroppen. Del av luftstrupen är förstorad och rök syns inne i den.

Halsen

Rökare får lättare förkylningar och andra infektioner, eftersom kroppens skydd mot sjukdomar, blir sämre. Flimmerhåren, de små skyddande hårstråna som finns i luftrören, förstörs av tjäran i tobaken. Då kan smuts, damm och gift komma ner i lungorna. Det är därför många rökare hostar.

Risken ökar för att få cancer i luftstrupen eller struphuvudet.

Risken ökar att få cancer i luftstrupen eller struphuvudet.

Illustration av ett hjärta, så som det ser ut inne i kroppen.

Hjärtat

Nikotin gör att blodkärlen dras ihop, så att hjärtat slår snabbare och blodtrycket blir högre. Blodcirkulationen försämras, och det kan märkas på att händerna och fötterna blir kalla.

Risken ökar också för att få en blodpropp, hjärtinfarkt, så kallad artärförträngning eller kärlkramp, som betyder att hjärtat inte får tillräckligt med syre och som ger smärtor över bröstet.

Risken för blodpropp är ännu större för rökande tjejer som också använder p-piller, p-ring eller p-plåster.

Brösten

Rökare har större risk att få bröstcancer.

Lungorna

Lungorna får svårare att ta upp syre från luften. De röda blodkropparna blir sämre på att transportera syre ut i kroppen, och nikotinet får hjärtat att slå snabbare. De här sakerna gör bland annat att rökare får sämre kondition.

Den som röker drar ner flera giftiga ämnen, till exempel tjära och radon, i lungorna. En del lagras där, och det ökar risken för många lungsjukdomar, som till exempel astma, KOL och lungcancer.

Levern

Risken för att få levercancer blir större när man röker.

Magen

Rökare har större risk att få magproblem som till exempel magkatarr och magsår. Om en rökare får det läker det sämre än hos dem som inte röker. Risken att få sjukdomen diabetes ökar också.

Illustration av ett foster med navelsträng. I fostrets mage och huvud syns bruna fläckar som symboliserar giftiga ämnen.

Rökning och graviditet

Fostret i magen får i sig giftiga ämnen från cigarettröken. Det ökar risken för att få missfall eller farliga blödningar, missbildningar av fostret och havandeskapsförgiftning. Risken ökar för också för att barnet ska väga för lite. 

Det allra bästa är att sluta röka innan man blir gravid, annars ska man sluta så fort man vet att man är gravid. Att röka under graviditeten, men även efter förlossningen, ökar risken för plötslig spädbarnsdöd. 

Rökning gör det svårare att bli gravid eller göra någon gravid. 

Illustration av en penis som har fått stånd halvvägs.

Könsorganen

Rökning gör att blodkärlen i penisen drar ihop sig, och det kan göra det svårare att få stånd. Det blir också svårare att göra någon gravid. I testiklarna hos en rökare produceras färre livsdugliga spermier jämfört med hos den som inte röker.

Det är svårare att bli gravid om man röker. Det beror på att bland annat hormonerna, äggcellerna och äggstockarna påverkas negativt av rökningen.

Händerna och armarna

Den som röker kan lätt bli kall om händerna. Blodcirkulationen i hela kroppen försämras, och det blir särskilt svårt för blodet att komma ut och röra sig i de små blodkärlen i händerna.

Rökare får oftare hudsjukdomar som psoriasis och eksem än personer som inte röker. Det är inte helt känt vad det beror på.

Illustration av ett skelettben som är avbrutet på mitten.

Skelettet och lederna

Rökare har större risk att få ont i ryggen och benskörhet, alltså att man lättare bryter ben. Det beror på att produktionen av könshormonet östrogen minskar om man röker.

Rökning ökar risken för sjukdomen ledgångsreumatism, särskilt om sjukdomen finns i ens släkt.

Illustration av en fot och en pil som pekar mot en fot som är likadan förutom att den är lite blåare i färgen.

Fötterna

Den som röker kan lätt bli kall om fötterna. Blodcirkulationen i hela kroppen försämras om man röker, och det blir särskilt svårt för blodet att komma ut och röra sig i de små blodkärlen i fötterna.

Information om sidan

  • Redaktör:

    Moa Lindholm och Cecilia Birgerson Nordling
  • Faktagranskare:

    Matz Larsson, överläkare, Lungkliniken, Universitetssjukhuset Örebro
  • Illustratör:

    Tina Landgren