Alternate Text

Så påverkas kroppen av alkohol

När du dricker kommer alkoholen först till magen, sen till tarmarna och ut i blodet. Med blodet når alkoholen alla andra delar av kroppen, som påverkas både direkt när du dricker och på lång sikt.

Klicka på de olika kroppsdelarna för att se vad alkoholen gör.

Illustration av en person klädd i röd tröja, blå kjol och svarta tajts som står och håller i en burk.
Det är vanligt med skador och problem som beror på hur man beter sig när man har druckit, och inte på själva alkoholen. Det är till exempel vanligare att ha oskyddat sex när man har druckit alkohol, och då finns risk att man får någon könssjukdom, inflammation eller att det blir en graviditet. Man kan också råka ut för misshandel eller sexuella övergrepp, eller skada sig på något annat sätt. Exempel på andra dåliga saker som kan hända om man är full och tappar koll är att man hamnar i bråk, att ens kläder förstörs eller att man blir bestulen eller rånad.

Hjärnan

I hjärnan påverkas olika signaler när man dricker alkohol. Bildspelet visar vad det kan göra.

Om man dricker mycket eller ofta kan man få psykiska symtom som att man blir deprimerad, orolig och får ångest eller sömnsvårigheter.

Det finns också allvarliga psykiska sjukdomar som beror på alkoholmissbruk, en del kan vara livsfarliga.

Illustration av en tjej som ser trött och borta ut.

Nervsystemet

När nervsystemet påverkas av alkohol blir reaktionerna sämre, och du känner dig trött.

Balansen, som sitter i lillhjärnan, är en del av nervsystemet. När du dricker påverkas den så att du får svårt att stå eller gå rakt, ramlar eller mår illa.

Illustration av en person med bart bröst. På bröstet syns flammighet och fläckar.

Huden

Alkohol gör att blodkärlen blir större, därför kan huden i ansiktet bli varm och rödflammig när du har druckit.

Alkoholmissbruk kan försämra olika hudsjukdomar, till exempel eksem och psoriasis. Och personer med alkoholberoende kan ibland få sår och hudinfektioner som måste behandlas med antibiotika.

Illustration av en del av en arm med en blodtrycksmätare fastsatt.

Blodet

Att dricka mycket eller ofta kan leda till högt blodtryck. Högt blodtryck ger en ökad risk för flera olika allvarliga sjukdomar, till exempel hjärnblödning.

Levern

Levern kan skadas och kännas öm och svullen. Du kan också få så kallad fettlever, leverinflammation (hepatit) och skrumplever. Det är sjukdomar som i sin tur kan leda till andra livsfarliga risker och sjukdomar.

Kvinnor får lättare skador av alkohol än män, och det gäller framför allt skador på levern. Det är inte klart varför, men det kan bland annat ha att göra med att kvinnor har mer fett och mer av könshormonet östrogen än män.

Bukspottskörteln

Alkohol kan leda till inflammation i bukspottskörteln, som kan vara allvarligt. Det gör att du får mycket ont i magen, och kan få feber och kräkas. Sjukdomen är allvarlig, och kan göra att tarmen inte kan utnyttja fettet i maten. Du får diarré och går ner i vikt.

 • Illustration av fötter på en våg.

  /

  Alkohol innehåller mycket energi, och dricker du mycket finns en risk för att bli överviktig.

 • Illustration av ett hjärta.

  /

  Hjärtat kan bli sämre på att pumpa blod.

Magen och tarmarna

Om du dricker för mycket är det vanligt att få ont i magen, må illa och kräkas. Alkohol innehåller mycket energi, och dricker du mycket finns en risk att du blir överviktig.

Att dricka mycket eller länge kan leda till blödningar och sår i magsäcken. Vid alkoholberoende kan tarmarna skadas, och det kan bland annat göra att du får diarré, näringsbrist och istället går ner i vikt.

Hjärtat

Vid alkoholberoende påverkas hjärtmuskeln, och det kan göra att hjärtats rytm rubbas och leda till att hjärtat blir svagare och därför sämre på att pumpa blod.

Illustration av ett foster med navelsträng.

Om du är gravid - foster

Om du är med barn och dricker alkohol, kan det skada barnet i magen. När du går till mödravårdscentralen kan du därför få frågor om du dricker, och hur du har druckit på sistone. Det bästa är att inte dricka alls när du är gravid.

 • Illustration av en tjejs kön sett framifrån. Det glittrar lite på blygdläpparna, det ska föreställa lubrikation.

  /

  Mindre sekret bildas i slidan när du dricker.

 • Illustration av en killes penis och pung. Penisen har fått stånd halvvägs.

  /

  Du kan få svårare att få stånd när du har druckit, eftersom nerverna som styr ståndet avtrubbas.

Tjejers könsorgan

Mindre sekret produceras i slidan när du dricker. Ju mer och oftare du dricker, desto mindre produceras. Om du dricker mycket eller ofta kan det bli svårare att bli med barn.

Killars könsorgan

Om du dricker mycket får spermierna sämre kvalitet, och det kan bli svårare att få barn. Impotens är ett ganska vanligt problem bland alkoholberoende. Det beror på skador på den del av nervsystemet som styr ståndet.

Illustration av ett skelettben som är brutet mitt itu.

Muskler, leder och skelett

Alkoholberoende kan skada alla muskler och leder i kroppen. Långvarigt alkoholberoende kan leda till obehagliga och allvarliga sjukdomar i kroppen, som så kallad kronisk alkoholmuskelsjukdom och gikt.

Det ökar också risken för att skelettet så bli svagare, så att du lättare bryter ben.

Information om sidan

 • Redaktör:

  Moa Lindholm
 • Faktagranskare:

  Fredrik Spak, läkare, avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa, Socialmedicin, Göteborg
 • Illustratör:

  Tina Landgren