Alternate Text

Vad är okej sex?

Vad är tillåtet när det gäller sex? Och vad är olagligt?
I det här bildspelet kan du läsa om olika saker som är okej och inte.

Ibland är svårt att veta vad som är okej och inte när det gäller sex. Är det tillåtet att ge någon pengar för att ha sex? Får jag fantisera hur jag vill, och om vem jag vill? Är det okej att kolla på porr?

Klicka på trafikljusen och läs om vad som är lagligt och olagligt.

Grönt ljus = tillåtet
Gult ljus = tillåtet men inte helt okej
Rött ljus = olagligt

Gult ljus

”Jag brukar klaga när han vill lägga av mitt i, för han var ju med på det från början.”

Om personen inte vill fortsätta ha sex, så ska ni sluta. Titta och lyssna på vad personen uttrycker, både med kroppen och med ord. Verkar det kännas bra för er båda? Om du är osäker – fråga.

Grönt ljus

”Jag brukar fantisera om att jag har sex med en kille i parallellklassen.”

Fantisera på! Det är inte förbjudet att drömma om andra. Om du mår bra av det, kan du fantisera om vad du vill.

Rött ljus

”Hon säger nej, men jag tror hon bara spelar svårflirtad. Så då är det väl bara att köra på?”

Om hon säger att hon inte vill, måste du respektera det. Nej betyder alltid nej. Båda måste vara med på sexet. Om någon ångrar sig och vill sluta, måste ni sluta. Att ha sex med någon som inte vill är olagligt.

Grönt ljus

”Vi är 15 och har varit ihop tre veckor. Jag har köpt kondomer, men vet inte om det är för tidigt att föreslå sex.”

Jättebra att du har tänkt på att ni ska skydda er! Så länge du lyssnar på och respekterar personens svar, är det helt okej att fråga om ni ska ha sex.

Rött ljus

"Hon är 14 men ser äldre ut. Jag har bett henne flera gånger att skicka lite sexiga bilder på sig själv och hoppas hon går med på det snart."

Det är olagligt att försöka få någon under 15 år att skicka sexuella bilder på sig själv. Hon gör inget olagligt om hon skickar dem, men om du försöker övertala henne begår du ett brott.

Rött ljus

"Min kompis har gått med på att ha sex om jag köper ut alkohol som betalning."

Det är inte tillåtet att betala för sex. Att köpa ut alkohol räknas som betalning. Dessutom är det olagligt att köpa ut åt någon under 20 år, så det är dubbelt rött ljus att köpa ut alkohol som ersättning för sex.

Gult ljus

”Hon är 18 som jag. Vi har skajpat och flirtat många gånger, men så fort jag frågar om hon kan ta av tröjan vill hon sluta.”

Om du redan har frågat och hon har sagt nej, måste du respektera det. Hur skulle du själv känna om någon bad dig flera gånger om något du inte hade lust med? Det är inte okej att tjata.

Gult ljus

“En lite äldre tjej i skolan flirtar mycket med mig. Några gånger har hon viskat att hon vill ha sex. Det känns lite pinsamt att säga nej. Egentligen vill jag inte, men som kille borde man väl säga ja?”

Om du känner att du inte vill ska du lita på känslan och säga nej. Det är inte pinsamt att säga nej. Bara för att du är kille behöver du inte säga ja till sex. Det är fel av henne att försöka övertala dig. Det som hon gör kan vara sexuella trakasserier, och det är i så fall dessutom olagligt.

Grönt ljus

”Jag är 16, hon är 20. Vi vill båda ha sex. Får vi det med tanke på åldersskillnaden?”

Inga problem. Nu när du är 16 får du ha sex med vem du vill som har fyllt 15, så länge det känns bra för båda. Däremot är det olagligt för den som är över 15 att ha sex med någon under 15 år, som är åldersgränsen för sex.

Grönt ljus

”Jag gillar att kolla på porr. Får man göra det?”

Ja det får man. Om du gillar att titta på porr och mår bra av det, kan du fortsätta med det. Däremot är det förbjudet att ha eller sprida porr som visar någon som är under 18 år.

Rött ljus

”Jag blir upphetsad av att runka framför camen. En del blir sura. Men de kan väl bara stänga av om det stör dem?”

Du får inte göra något sexuellt inför någon annan, utan deras tillåtelse. Det kan vara sexuella trakasserier. Du måste först ta reda på om den du visar dig för verkligen vill det. Det är olagligt att runka framför någon som inte vill se. Det gäller både på nätet och utanför nätet.

Grönt ljus

”Får jag berätta? En vuxen i skolan tafsade på en kompis, och säger att jag inte har rätt att säga det till någon. Men jag vill ändå berätta för en vuxen!”

Det är grönt ljus för att berätta. Och det är jättebra att du tänker göra det. Att tafsa är olagligt. Det är dessutom förbjudet att försöka få dig att hålla tyst om det. Du har alltid rätt att berätta om du själv eller någon annan har varit med om något obehagligt eller olagligt. Det är viktigt att berätta om brott.

Information om sidan

  • Redaktör:

    Mia Faber
  • Faktagranskare:

    Anette Birgersson, metodutvecklare, Off Clinic - klinik för sexuella beteendeproblem.
  • Illustratör:

    Cecilia Birgerson Nordling