Alternate Text

Varför kondom?

För att vissa typer av sex ska bli säkrare kan du använda kondom. Till exempel om du har slid- eller analsamlag eller om flera personer använder samma dildo.

Det finns många tankar om hur det är att använda kondom. För många funkar det bra att använda kondom, men det kan också vara så att man inte vet hur man gör eller varför man använder den. En del har sex där man inte behöver kondom, till exempel sex där man använder händerna eller tungan, och vissa väljer bort att använda kondom trots att de har sex där det skulle ha behövts. Många vill använda kondom men det blir ändå inte av.

Varför ska jag använda kondom?

 • Du kan känna dig schysst och stolt för att du är en omtänksam person som tar ansvar för sin egen och sexpartners hälsa.
 • Du slipper oroa dig för att fört vidare könssjukdomar, som du kanske inte vet om att du har, till andra. 
 • Du behöver inte oroa dig för att du ska ha fått könssjukdomar. 
 • Du  kan ha slidsamlag utan att behöva oroa dig för oönskade graviditeter. 

Om det inte blir av

Ibland kan du hamna i situationer där du av olika anledningar inte använder kondom trots att det skulle ha behövts. Påståendena i bildspelet ger exempel på sådana tillfällen. Bläddra i bildspelet så ger Nour, Wille, Emma, Oskar, Sîrwan, Natalie och Sam svar på tal och tipsar om hur du kan tänka och göra i såna lägen, så att kondomen kommer på.

 • Illustration av en person med svart hår och grå keps.

  /

  Anledning: "Kondomer går bara sönder!"

  Sîrwan: Om du tar reda på mer om hur man använder kondom på rätt sätt, så kommer den inte gå sönder. Öva på hur man sätter på en kondom när du är själv så blir du bättre förberedd.

 • Illustration av en skrattande person med glasögon och rött uppsatt hår.

  /

  Anledning: "Det är pinsamt att ta fram en kondom"

  Natalie: Många tycker inte alls det är pinsamt när ens sexpartner tar fram en kondom utan blir istället lättade. Och om det känns pinsamt finns det många saker som kan vara mer pinsamma. Som att säga till den du har legat med att den borde testa sig eftersom den nog också har en könssjukdom. Eller att säga till din mamma, pappa eller närstående att du av misstag är gravid eller har gjort någon gravid. Använder du kondom slipper du det.

  Om det ändå känns pinsamt, tänk på att när du tar fram en kondom så visar du att du vill ta ansvar och att du bryr dig om den du ska ha sex med. Försök att inte göra för stor grej av det. Ha kondom och glidmedel nära till hands så att det är lätt att nå när det är dags.

 • Illustration av en person med röd luvtröja och krulligt svart hår.

  /

  Anledning: "Om man tar fram en kondom betyder det att man vill sluta hångla och börja knulla, och då kanske det inte blir något alls"

  Sam: Du menar att kondomen betyder: ”Nu vill jag ha sex, vill du?”. Och det är väl inget fel med det? Om båda vill så är det bara att köra på och ha det skönt.

  Genom att ta fram kondomen så visar du att du vill ha sex, utan att behöva fråga. Man kan säga att kondomen gör jobbet åt dig. Dessutom så visar du att du tar ansvar och bryr dig om den du vill ha sex med.

 • Illustration av en person med blont uppsatt hår.

  /

  Anledning: "Jag vågar inte säga att vi ska använda kondom"

  Emma: Om du är rädd för vad den du ska ha sex med ska säga om du vill använda kondom så kanske det är mer mellan er som inte är så bra. Då är det kanske bättre att inte ha sex med den personen, i alla fall tills ni har en relation där ni vågar prata om en sån sak utan att det känns jobbigt eller fel. Att du tar ansvar för din egen och din partners hälsa är något att vara stolt över. Så stå på dig!

  Ett tips för dig som är blyg för att prata: ta fram kondomen eller det skydd du vill att ni ska använda och visa den tydligt utan att säga någonting. Då förstår den du vill ha sex med antagligen vad som gäller, utan att du behöver sätta ord på det.

 • Illustration av en person med halvlångt ljusbrunt hår.

  /

  Anledning: "Jag brukar använda kondom ibland, men inte alltid"

  Oskar: Du kanske tänker att någon som du känner är säkrare att ha sex med än någon som du just har träffat? Att det är säkrare att ha sex hemma än utomlands? Säkrare att ha sex med någon du är ihop med än om du har ett one-night-stand? Du kanske tar större risker om du är full?

  Men du kan aldrig veta vem som har en könssjukdom. Och du kan inte se på någon om den har en könssjukdom eller inte. Varför ta risken?

 • Illustration av en person i rosa kavaj och med långt mörkt hår och örhänge i guld.

  /

  Anledning: "Det verkar som om jag inte litar på min partner om jag vill använda kondom"

  Nour: Man kan inte veta vem som har en könssjukdom. Det är ansvarsfullt av dig att vilja använda kondom, inte misstänkt.

  Kommer din partner tro att du har varit otrogen om du vill börja använda kondom? Skulle du tro det om din partner? I så fall är det nog bra om ni pratar med varandra. Berätta att du vill använda kondom för att du bryr dig om relationen. Så att ni slipper vara oroliga för könssjukdomar eller graviditet.

 • Illustration av en leende person med sportig jacka och svart, taggigt hår.

  /

  Anledning: "Jag använder p-piller, jag behöver inte använda kondom"

  Wille: Om du vill skydda dig mot könssjukdomar är kondom eller femidom de enda alternativen om du vill ha slidsamlag. Kondomen är ju ett dubbelt skydd, så du skyddar dig automatiskt mot oönskad graviditet också.

  /

  Anledning: "Det blir ett avbrott som dödar stämningen"

  Sîrwan: Det behöver inte bli något stort avbrott. Om du kan ha kondomen i närheten, trä på den snabbt och säkert så behöver det inte ta särskilt lång tid.

  Och varför får det inte bli ett litet avbrott? Går det för snabbt så kanske ni ångrar er efteråt. Ni ångrar er säkert ännu mer om ni inte har skyddat er mot könssjukdomar, eller mot oönskade graviditeter.

 • Illustration av en skrattande person med glasögon och rött uppsatt hår.

  /

  Anledning: "Hon säger att hon äter p-piller, vi kan köra utan kondom"

  Natalie: Även om det är så, så skyddar inte p-piller mot könssjukdomar. Tjejen kan ha en könssjukdom även om hon äter p-piller. Och hur är det med dig själv? Är du säker på att du inte har en könssjukdom? Om du inte vill riskera att få en könssjukdom eller att ge din partner en könssjukdom, använd kondom när du ligger med någon.

  För killar som har sex med tjejer är kondom det enda graviditetsskyddet som finns. Att använda kondom är enda sättet för dig att själv ta ansvar för att det inte blir en graviditet.

 • Illustration av en person med röd luvtröja och krulligt svart hår.

  /

  Anledning: "Man vill ta lite risker ibland"

  Sam: Du själv kanske är beredd på att ta risken att få en könssjukdom eller vara med om en graviditet eller abort, men det betyder inte att den du har sex med är det. Om man är två eller fler om det så handlar det inte bara om vad du själv vill.

 • Illustration av en person med blont uppsatt hår.

  /

  Anledning: "Tänk om jag tappar ståndet då?"

  Emma: Den vanligaste anledningen till att tappa ståndet är för att man är nervös. En annan anledning kan vara att man inte känner sig trygg med att använda kondom. Så först och främst, ta det lugnt! Ta inte så allvarligt på sexet, det ska vara kul. Ett annat tips är att öva på att sätta på kondom när du är själv. Prova att använda kondom när du onanerar, det blir extra skönt om man har extra glidmedel mellan kondomen och ollonet. Ju mer du gör det, desto säkrare blir du.

 • Illustration av en person med halvlångt ljusbrunt hår.

  /

  Anledning: "Jag tycker att det är skönare utan, mer närhet liksom"

  Oskar: Visst, så kan det kännas. Men mycket handlar om att vara avslappnad med att använda kondom. Är man det, så blir inte kondomen något hinder för närhet och njutning. Ett steg på vägen kan vara att testa dig fram till en kondomsort som passar dig. Tunnare kondomer eller kondomer i plast brukar ge en närmre känsla eftersom de leder värme bättre. Extra glidmedel gör också att det kan bli skönare för båda. Det går även att sätta lite glidmedel innanför kondomen vid ollonet för att få det att kännas mer för den som har den på penisen.

  Tänk också på vad du riskerar om du struntar i kondomen! Dagen-efter-ångest, könssjukdomar eller en oönskad graviditet är inte särskilt kul.

 • Illustration av en person i rosa kavaj och med långt mörkt hår och örhänge i guld.

  /

  Anledning: "Jag har aldrig med mig kondomen, det känns fel på något sätt"

  Nour: Vissa har inte med sig kondom för att det skulle verka som om man hade planerat för att ha sex, eller räknar med det.

  Vissa tror att de ska uppfattas som ”slampiga”. Är du orolig för vad folk ska tycka om du har med dig kondom? Var inte det. Att vilja använda kondom är ansvarsfullt och visar att du är en mogen person.

 • Illustration av en leende person med sportig jacka och svart, taggigt hår.

  /

  Anledning: "Det är jobbigt att skaffa kondomer"

  Wille: Är det ett problem att gå och köpa kondomer i affären? Du kan i så fall köpa på nätet. Det finns flera nätbutiker som säljer kondomer. Där har de oftast fler kondomsorter att välja på, så du kan i lugn och ro välja en som du tror kommer passa dig. De skickas ofta hem i ett diskret paket så att det inte syns utanpå vad som är i paketet.

  En annan lösning är att be någon annan köpa åt dig, till exempel en kompis. Du kan också hämta kondomer på ungdomsmottagningen eller hos skolsköterskan. Där har personalen tystnadsplikt och kondomerna är ofta gratis.

 • Illustration av en person med blont uppsatt hår.

  /

  Anledning: "Jag hade inte tänkt ha sex, jag hade ingen kondom med mig"

  Emma: Du får fundera över vilka risker du är beredd att ta. Ni kanske istället kan ha sex på något sätt som inte kräver kondom, som munsex eller smeksex, om du tycker att det känns bättre. Nästa gång kan du tänka på att ha en kondom i fickan eller väskan. Eller köp kondomer på vägen om du ska träffa någon som det kanske blir sex med. Ett annat tips är att be personen du ska ha sex med att ha med sig kondomer.

 • Illustration av en person med svart hår och grå keps.

  /

  Anledning: "Jag är kille och har bara sex med killar, så det är ingen risk att någon blir gravid."

  Sirwan: Det är lätt att tänka att kondom mest handlar om att skydda sig mot graviditet. Men kondom är ett väldigt bra sätt att skydda sig mot könssjukdomar, och det kan du både få och ge vidare även om du bara har sex med andra killar.

 • Illustration av en leende person med sportig jacka och svart, taggigt hår.

  /

  Eget argument?

  Kommer du på något hinder för att använda kondom som inte finns med här? Mejla det till redaktionen@umo.se så kan du få svar på tal!

Information om sidan

 • Manusförfattare:

  Jens Klitgaard
 • Redaktör:

  Ellinor Lundmark
 • Faktagranskare:

  Mina Gäredal, säkrare sex- och hälsohandläggare, RFSL ungdom, Stockholm
 • Illustratör:

  Cecilia Birgerson Nordling