Alternate Text

Säkra perioder

Säkra perioder betyder att du undviker att ha oskyddat samlag dagarna före, under och efter ägglossningen – under den ”osäkra perioden”.

Hur funkar säkra perioder?

Den säkra perioden är alltså de dagar i menscykeln när risken för att bli gravid är liten. Säkra perioder kallas ibland också för rytmmetoden eftersom den går ut på att du följer menscykelns rytm.

Illustration av en månadskalender med några av dagarna inringade.


Hur säkert är säkra perioder?

Trots namnet är säkra perioder inte alls någon säker metod för att skydda sig mot graviditet. Det beror på att det är svårt att veta exakt när du kommer att ha ägglossning.

Ägglossningen sker inte en bestämd tid efter mensen utan ungefär 14 dagar före. Det innebär att det är ägglossningen som styr när mensen kommer och inte tvärtom.

Även om du brukar ha regelbunden mens kan ägglossningen komma tidigt eller sent en månad och då kan du bli gravid trots att du tror att det är en säker period.

Dessutom kan spermier överleva i upp till en vecka i en äggledare eller livmoder. Det betyder att du kan bli gravid även om du tror dig veta att du inte har haft ägglossning.

Ju mer oregelbunden mens du har desto mer riskabelt är det att använda sig av säkra perioder. För att säkra perioder ska vara det minsta säkra innebär det att du måste ha väldigt regelbunden mens.

Fördelar

 • Det påverkar inte kroppen på något sätt.

Nackdelar

 • Skyddar inte mot könssjukdomar.
 • Är väldigt osäkert om duinte vill bli gravid. 

Information om sidan

 • Redaktör:

  Ellinor Lundmark
 • Faktagranskare:

  Sofia Alsing, barnmorska, Sesammottagningen, Danderyds sjukhus
 • Illustratör:

  Cecilia Birgerson Nordling