Alternate Text

Så funkar graviditetsskydd med hormoner

Många graviditetsskydd innehåller hormoner. Hormonerna påverkar kroppen så att du inte kan bli gravid. Hormonerna i de graviditetsskydden liknar två hormoner som finns naturligt i kroppen, progesteron och östrogen.

Vad är hormoner?

Hormoner är ämnen som produceras i kroppen och de påverkar kroppen på många olika sätt. Till exempel styr de sömnen, blodtrycket, humöret och hur mycket vatten du har i kroppen. Det finns två konstgjorda ämnen som liknar kroppens egna hormoner och som används i graviditetsskydd. Det ena heter gestagen och det andra heter östrogen, precis som kroppens egna hormon.

Vad är gestagen?

Gestagen liknar kroppens eget gulkroppshormon progesteron. Klicka på bilderna för att se ett bildspel som visar hur gestagen funkar.

 • Anatomisk bild som visar hur livmodern, livmoderhalsen och slidan ser ut. Livmoderhalsen är inringad.

  /

  Gestagen i preventivmedel gör att slemmet i livmoderhalsen blir tjockt och segt.

 • Anatomisk bild som visar hur livmodern, livmoderhalsen och slidan ser ut. Livmoderhalsen är överkryssad.

  /

  Det gör det svårt för spermier att komma upp till livmodern för att befrukta ett ägg.

 • Anatomisk bild som visar hur livmodern, livmoderhalsen och slidan ser ut. Insidan på livmodern är markerad.

  /

  Gestagen gör slemhinnan i livmodern tunnare. Om det trots allt kommer upp spermier, blir det svårt för ett befruktat ägg att fastna.

 • Anatomisk bild av äggstockarna där de är överkryssade. Det visar hur gestagen gör att ägglossningen uteblir.

  /

  Vissa preventivmedel med gestagen gör att du inte får någon ägglossning.

När du använder skydd som bara innehåller gestagen kan mensen ibland utebli helt. Det beror på att det inte byggs upp någon blodfylld slemhinna inne i livmodern. Det finns då alltså inget blod som behöver komma ut när du har mens.

Gestagen kan också göra att du inte får någon ägglossning. Det beror på hur hög dosen är i det skydd du använder. Ju högre dos, desto troligare att ägglossningen uteblir.

Skydd mot graviditet som bara innehåller gestagen är minipiller, p-spruta, p-stav och hormonspiral. P-spruta och p-stav är exempel på skydd som gör att det inte blir någon ägglossning.

Vad är östrogen?

Östrogen är ett hormon som bildas i äggstockarna. Östrogen används ihop med gestagen i p-piller, p-ring och p-plåster. Östrogenet förstärker effekten av gestagenet och hjälper till att förhindra ägglossning. Det gör också att det går att styra mensen.

Vad är ägglossning?

Bildspelet beskriver hur ägglossning går till och hur östrogen och gestagen förhindrar den.

 • Anatomisk närbild av äggstocken och äggledaren som visar hur ägg bildas.

  /

  I äggstockarna finns många omogna ägg som ligger i äggblåsor. Under varje menscykel mognar ett eller ibland flera ägg. Det eller de släpps iväg från äggstocken, fångas upp av äggledaren och kan då befruktas av en eller flera spermier.

 • Anatomisk närbild av äggstocken och äggledaren, utan processen med mognandet av ägg.

  /

  Hormonerna som finns i skyddet mot graviditet gör att du inte får någon ägglossning. Eftersom det inte lossnar något ägg kan du inte bli gravid.

Information om sidan

 • Redaktör:

  Ellinor Lundmark
 • Faktagranskare:

  Sofia Alsing, barnmorska, Sesammottagningen, Danderyds sjukhus
 • Illustratör:

  Cecilia Birgerson Nordling