Alternate Text

Kondomgalleriet

Slät, knottrig, med eller utan smak, extra tunn, färgglad, större, mindre. Det finns många sorters kondomer. Här finns information om olika sorter och annat som är bra att veta om kondomer och femidom. Femidom är ett skydd som sätts in i slidan eller analen innan man har samlag.

På ungdomsmottagningar, apotek och i mataffärer går det att få tag på kondomer. De är ofta ganska lika i storlek och form. På nätet och i en del sexbutiker finns det mer att välja bland.

 • Foto på fyra utrullade kondomer med olika färger.

  Bläddra i bildspelet för att få information om olika sorters kondomer.

 • Foto på en helt utrullad rak kondom.

  En rak kondom är lika bred längs med hela kondomen. Det kan göra den lättare att rulla på, särskilt om du har en penis med ett stort ollon.

 • Foto på en helt utrullad kondom som är insvängd nära toppen.

  Att en kondom är profilerad betyder att den är smalare under ollonet. Det är för att ge ett tryck under ollonet. Det kan kännas skönt. Det kan också göra att kondomen sitter på bättre om du har ett litet eller smalt ollon.

 • Foto på en helt utrullad kondom med knottror.

  En knottrig kondom har många små knottror. Knottorna kan sitta på utsidan, insidan eller både och. Knottrorna ska göra det extra skönt. Om knottrorna sitter på insidan känns det för dig som har kondomen på dig. Om knottrorna sitter på utsidan känns det för den du har sex med.

 • Foto på en helt utrullad kondom med räfflor.

  En ribbad eller räfflad kondom har räfflor för att det ska kännas extra skönt. Räfflorna kan sitta på utsidan, insidan eller både och. Om räfflorna sitter på insidan känns det för dig som har kondomen på dig. Om räfflorna sitter på utsidan känns det för den du har sex med.

 • Foto på en helt utrullad kondom med knottror och räfflor.

  En knottrig och räfflad kondom har både knottror och räfflor för att det ska vara extra skönt. Om det finns knottror och räfflor både på insidan och på utsidan känns det för både den du har sex med och dig som har kondomen på dig.

 • Foto på en helt utrullad kondom som är större och snäckformad i toppen.

  Det finns olika specialformade kondomer. Det här är en specialformad kondom som har extra mycket utrymme i toppen. Kondomen ska vrida och skrynkla sig runt ollonet. Det ska ge en skön känsla både hos dig som har den på dig och den du har sex med. En del specialformade kondomer har bara mer utrymme utan form. Andra har en annan form än den på bilden.

 • Foto på flera utrullade kondomer i färgerna svart, brun, gul och grön.

  En del kondomer finns i olika färger. Vissa har också glidmedel med olika smaker, till exempel choklad, äpple, jordgubbe, banan och kokos. Du kan hitta många olika smaker i butiker på nätet.

 • Foto på en helt utrullad kondom.

  En del kondomer har glidmedel som kyler eller värmer. Kondomer som värmer gör att det blir extra varmt. Kondomer som kyler ger en kall och kittlande känsla. Du kan öka effekten ännu mer genom att använda extra glidmedel som också värmer eller kyler.

 • Foto på en helt utrullad kondom.

  En behandlad kondom har glidmedel på insidan som ska göra penisen och penisens ollon antingen mindre eller mer känsligt. Det finns glidmedel med bedövningsmedel som gör penisen och ollonet mindre känsligt. Det kan du testa om du till exempel tycker att du får utlösning för snabbt. Det finns också kondomer med glidmedel som ska gör penisen och ollonet mer känsligt, genom att få mer blod att passera genom penisen och ollonet. Effekten går över efter en stund.

 • Foto på en helt utrullad femidom.

  En femidom är gjord för att du ska föra in den i slidan eller analen istället för att trä den på en penis eller dildo. Den är större och rymligare än en kondom. I ena änden sitter en plastring som ska sitta utanför slidöppningen eller analöppningen och hindra den från att glida in. Längst in i femidomen sitter en lös ring eller en mjuk, rund platta som ska sitta inne i slidan och hålla den på plats. Om du har analsamlag kan du ta bort den inre ringen eller plattan.

Information om sidan

 • Redaktör:

  Cecilia Birgerson Nordling
 • Faktagranskare:

  Jens Klitgaard
 • Fotograf:

  Ausi Petrelius och Mona Abbasnejad