Alternate Text

UMO frågade: hur var din sex och samlevnad i skolan?

Här kan du se vad andra har svarat om sex- och samlevnadsundervisningen i skolan.

 • Vi fick vår sexualundervisning i åttan. Den lämnade mig arg och besviken i flera år efteråt. Jag är fortfarande upprörd över den. Vi fick lära oss allt om killarnas snopp, deras stånd, hur det fungerade fysiskt och psykiskt, hur orgasmen fungerade. Killarna fick höra att det inte var något som helst fel på deras könsorgan, om de så var sneda eller rynkiga. Men när man skulle prata om oss tjejer, så fick vi rätt och slätt ett papper med äggstockarna och livmodern på. Man tog upp vilka könssjukdomar man kunde få, och hur de kunde skada äggledare och liknande. Efter att ha fått se en video på skolans tv om graviditet och förlossning, var sexualundervisningen klar. Ingen tog upp porr, ingen sade emot killarna när de skämtade om hur illa fittor luktade eller hur fula fittor var i verkligheten jämfört med på film. Ingen pratade om att killar får svamp av för trånga kalsonger, Ingen tog upp tjejers njutning och orgasm. Ordet klitoris stod aldrig ens i något av de papper vi fick. Jag är 20 år idag, och jag är fortfarande ledsen och upprörd. Det kändes som att vår sexualundervisning var "en guide till hur kvinnor blir proffs på att ha sex med killar, blir med barn och får könssjukdomar"... /Katja
 • Vi har inte det, går i 8:an just nu, i 5:an och 6:an var det lite, men det var bara om puberteten, hur barnet blir till (Snabbt och enkelt), sen samma sak i 6:an. EXAKT samma sak varenda år. Och i 7:an hade vi inget, tror knappast vi kommer få det i år heller. Fast spelar ju inte så stor roll, man lär sig ju ändå ingenting.
 • Vi hade bra lärare och bra undervisning :-) vi gjorde olika "quiz" och kollade på film och mycket mera... Vi hade bra sex- och samlevnadsundervisning.
 • Vi har inte fått sex- och samlevnadsundervisning än, och jag går i 6:an. Det behövs väl inte direkt så mycket, vi vet väl ändå rätt så mycket men det med kondomer och p-piller och sånt vet i alla fall inte jag (nästan) nåt om. Fast jag vet inte om dom andra i min klass. Men vi skojar ändå ganska mycket om sex och sånt och så fort nån pratar seriöst om det fnissar alla.
 • Våran sexualundervisning är nästan slut och den har varit jättetråkig! Det har i princip inte handlat alls om sex, bara sjukdomar, pubertet, graviditet osv. Jag förstår att det ingår i sexualundervisningen men vi borde faktiskt få lära oss om just sex också!
 • Jag går i åttan så vi har det nu. Det är faktiskt därför jag är inne här. En jättebra sida som förklara tydligt och bra! Tummen upp till er! Vi har sett film, haft föreläsningar och nu blir det både uppgifter och prov. Hoppas bara det kommer lite mer känslor och tankar sen och i mindre grupper, lite mer diskussioner och så. Nu har vi nämligen mest "ur textbook" liksom, typ bara rent faktamässigt. Men annars tycker jag det har varit bra hitintills :) Egentligen är det inte sexualundervisning i femman, det är om puberteten, känslor, att växa upp och sånt. Jag såg att någon annan tjej sa att hon inte visste "hur man gör barn" men det kommer i åttan ;) 
 • Jag tycker att det skulle vara bra att lägga mer information om skyddad sex och inte om hur, när och med vem ska man ha sex.
 • Detta suger, vi är 3 tjejer som går i Johannes Petri Skola i Lännersta. Vi har inte haft en enda sex och samlevnadsundervisning i hela våran skolgång. Vi har pratat med både mentor och NO-lärare om detta och har sagt att detta behövs eftersom att vi är 15 på väg mot 16 år och inom en snar framtid kommer ha sex. Men eftersom vi inte haft några lektioner om detta kan vi typ ingenting varken om sjukdomar eller preventivmedel osv. Lärarna har sagt att det är i nästa termin och när nästa termin kommer så säger dom åter igen nästa termin kommer vi ha det istället. Det känns som att lärarna tycker att det är pinsamt att undervisa detta ämne och därför gör dom inte heller det, men för oss är detta viktigt för resten av livet. JOHANNES PETRI SKOLA BEHÖVER SEXUALKUNSKAP!
 • Min klass fick knappt någon undervisning alls medan klassen under oss fick det väldigt ofta!
 • Jag har inte haft det än, men vi ska ha det i åttan. Men jag hoppas och tycker inte att lärarna ska prata om det med föräldrarna, jag har inte den kontakten med min föräldrar, vi pratar aldrig om sex.
 • Jag tycker det är bra med dessa undervisningar i skolan. Man får reda på saker om sin kropp, som många kanske inte visste. Dessutom blir man mer förberedd för vuxenlivet också... Veta hur man ska skydda sig på rätt sätt och så vidare.
 • Det var intressant, men nästan allt kunde jag tack vare internet och en bra mamma. Vår lärare sa jag ska fixa en låda ni kan skriva saker det ska handla. Om men hon gjorde aldrig det och ingen vågade fråga för det var ju pinsamt.
 • Vi hade det i sexan. Vi såg bara filmer, och sedan fick tjejerna gå och prata allihopa samtidigt med skolsköterskan och killarna med vår lärare.Vi ska ha sexualkunskap i åttan också har vår biologilärare sagt.
 • Jag är en 13 årig tjej. Jag har gått ut sexan nu... Jag hade längtat heela året efter sexualundervisning. Men vi fick inget... Vår lärare är sexualundervisare för sexan och uppåt, men han villa jag ju inte fråga, för  jag har "byggt" upp det så bra, och jag vill inte att han ska veta att jag är sexintesserad. Jag förväntas som den tysta, lugna och ansvarsfulla tjejen, men jag kan också ha längtan till sex!
 • Jag minns en gång i skolan, det var fredag och 3 st i min klass började prata om sex och vem de ville ha sex med i klassen (Dom pratade så tyst som möjligt, men jag hörde som satt vid bordet brevid). Då kom våran magister fram till dem med ett leende på läpparna (Han hade ju låtsas att han inte hade hört någonting, men det hade han tydligen...). Han sa ungefär "När ni börjar sjuan så ska jag gå med hela klassen ner till "NO Labbet" och visa er spermier.". Vi hade tydligen frystna spermier!! I skolan! Det hade nog ingen utav oss tänkt på. Det är nog bara och vänta och se i sjuan, jag längtar faktiskt... 
 • Eleverna måste få ha dessa lektioner i skolan. Jag själv gick före tt tag sen på en skola där lärarna inte tog det seriöst och undvek allt som hade med sex och samlevnad att göra. Vilket alla tyckte var dåligt. Visst att många tycker det är pinsamt, men det är bra att lära sig i skolan och inte vara så blyg med det. Jag gick i 8-9 när vi hade några lektioner med det. Jag minns att vi kollade på någon film som handlade om känslor och så pratade vi lite om olika namn för det olika könen. Sen var det typ inget mer. Vi elever fick inte vara med och bestämma ...
 • Mycket bra och väldigt intressant att lära sig så detaljerat om olika saker som sker inom puberteten. En bra hemsida att direkt gå till om man vill ha snabba svar om någonting som kanske eventuellt stör en inom puberteten eller någonting som man inte vet och vill ha svar på.
 • En del i min klass tycker att det är konstigt att prata o m sex och samlevnad. Jag menar, om man ska starta vuxenlivet och påbörja en "nästa generation" så är det bra att veta hur man t.ex. har samlag, hur man hanterar en kondom, osv osv. Jag tycker verkligen om att prata om detta. Även det kan vara lite pinsamt! I min klass så fick vi veta ändå rätt så mycket om "Sex och samlevnadskunskap", och det är jag verkligen glad för. / En mogen kille på 13 vårar. ;)
 • Vi har sexualkunskap i skolan nu det är därför jag är på denna sida nu för att kolla runt lite. Vår lärare är grym!! Vi har fått diskuterat om vad sex och samlevnad är, kollat på filmen sex på kartan, pratat lite om mens, pratat om könssjukdomar, kollat på såna ritade bilder med ord som klitoris och mellangård haha. allt detta på bara två lektioner!! nu på tisdag ska vi prata om könssjukdomar och sätta på kondomer på typ ''stora rör'' och få kondomer. vi i klassen vill även gå till en ungomsmottagning så hoppas på att vi hinner det! bästa letionerna någonsin även om det kan bli lite på haha jusste vi fick måla en kuk och en fitta på tavlan hahaha det va as roligt. Kan säga att vår klass är väldigt tillsammans alla umgås med alla tjej som kille, vi är en väldigt öppen klass som kan prata om det mesta med alla. / tjosan trosan :* ;)
 • Jag går i femman och tycker att sexualkunskapslektionerna är bra. Vi får ställa frågor och få bra svar:-)
 • Gör aldrig ett tv program om det!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 • Jag går i femman och jag hatar sexualundervisning. Så här brukar det gå till på en sådan lektion.1. På rasten innan är alla nervösa och tycker att nästa lekton ska bli PINSAM.  2. Väl inne i klassrummet rodnar vår lärare innan hon förklarar hur man blir med barn. ALLA ANDRA FNITTRAR.  3. Sen får vi skriva en uppsats om ämnet alla struntar i att skriva. 4. RAST ÄNTLIGEN.
 • Vi hade en "tjej-grupp" i sexan där vi satt och pratade en gång i veckan. Läraren var jättesnäll (också tjej). Vi pratade om sex, mens, kärlek och sånt. Jag tycker att det var jättebra och att alla skolor borde ha en sån. Vi kommer också att ha det i nian.
 • Vår biologi-lärare säger att vi ska prata om det snart, men det blir aldrig "snart". Så vi pratar aldrig om det.
 • När jag gick i 8an skulle vi ha sex- och samlevnadsundervisning men jag och många fler blev besvikna för att de enda vi pratade om var om könssjukdomar en lektion och åkte till ungdomsmottagningen. Detta berodde på att våran lärare tyckte att det var pinsamt att prata om och han blev nervös och generad. Väldigt tråkigt :(
 • Jag tycker att man borde prata mer om hur bi - och homosexuella har det och inte bara prata om heterosexualitet!
 • Jag tyckte att den var för kort och att den skulle kunna vara fler lektioner än bara tre, men våran lärare tyckte väl att det var oviktigt, men det gjorde ju inte vi! ;)
 • Hej! Jag är en kille som är 13 år. Vi killar får veta för lite om tjejerna, hur det är med deras mens, bröst och sånt!
 • Vi har inte haft sex och samlevnad i skolan än och jag är snart femton och går i åttan? Dåligt tycker jag! Man måste ha undervisning om sex så att alla vet att det är ok och naturligt!
 • Jag gillar när det är det i skolan. Vi tjejer kan få typ bindor, o jag fick 5 kondomer, 5 olika bindor, 2 olika tamponger, o 3 olika böcker om sex, o sånt. *STOLT** :D
 • Jag går i 8an nu och efter sportlovet ska vi ha sex och samlevnad. Men det är våran biologilärare.. Och han är 68 år.. Det känns lite sådär när han ska börja berätta om olika saker. Vi får inte fråga eller vara med och disskutera då han tycker att det tydligen är onödigt.. Han är ifrån den 'gamla' generationen och ja ni fattar nog.. Så det skulle jag vilja ha en ändring på. // Missnöjd chey
 • Det var saker som fick mig och fundera mera, och jag fick lära mig nya saker som jag kan ha i bakhuvudet i framtiden men era hemsida förklarar en hel del och den har hjälp mig väldigt mycket!
 • Tycker jag hade ganska bra undervisning. I mellanstadiet hade vi lite mens-snack med skolsyster, det var väl okej men inte så mycket. Min mellanstadielärarare var däremot underbar! Hon snackade inte så mycket om själva sexet men uppmuntrade oss hela tiden att läsa kropp och knopp i KP om vi fick tid över och vi fick en bok om en kärleksrelation i slutet av sexan. Hon gjorde det inte pinsamt eller jobbigt eller något sånt. Hon var gammal men gav oss lite förkunskaper ändå! <3 I åttan hade vi också bra undervisning. Fett mycket om preventivmedel men jag tycker vi hade kunnat snacka mer om sexuella läggningar och sånt.
 • Vi har en bra lärare i NO. Hon är rolig och gör allt mycket mindre pinsamt och när vi skrattar eller fnissar och något pinsamt så gör hon det också, inte för att hon tycker att det är pinsamt, utan för att göra det lättare för oss. Vi har lärt oss en hel del, sex och samlevnad var inte så fruktansvärt pinsamt och jobbigt som alla trodde! :D
 • När jag gick på gymnasiet på häggvik hade jag killgrupp, det var tråkigt för dom andra killarna diskuterade så ointressanta saker och var fördomsfulla så jag kände då jag vill inte vara med, men det fick jag inte välja så jag var med ändå men mådde dåligt efteråt. Jag fick aldrig bestämma vad vi skulle prata om, jag ville prata om relationer och sånt dom andra ville bara prata om sex och sånt och jag tyckte det var äckligt, men det var det enda snack som gick så jag låtsas vara intresserad men egentligen brydde jag mej noll. Tack vare psykolog och internet har jag lärt mej mer vem jag är och vad jag vill. Tyvärr häggvik ni lärde mej ingenting för killgruppen var ointressant och fördomsfull och tråkig i allmänhet så jag är glad att jag har slutat, med vänlig hälsning.
 • Nej, jättedåligt undervisat tycker jag. Min lärarinna var väldigt osäker när hon skulle undervisa, och så fort vi kom med frågor sa hon: spara den frågan, så går du hem och frågar mamma och pappa! Jag blev jättebesviken. Jag har aldrig haft en bra relation med någon av mina föräldrar och skulle känna mig jätteobekväm att sitta där och snacka om hur man knullar! Och hon (min lärare) bad oss tjejer att också gå hem och fråga mamma om när hennes första mens kom o s v och att killarna skulle fråga om första utlösningen och favoritposition (sexställning), och jag tror inte någon av oss ens tänkte tanken att göra det. Alla uppmanar ungdomar att "vara försiktiga med sex" eller, "ha inte sex för tidigt, och använd alltid kondom!" eller, "glöm aldrig bort dina preventivmedel" och "ha aldrig samlag med någon du inte verkligen tycker om!" Men vem fan lär oss om sex då?
 • Vi har typ inte fått undervisning om sex, fast jag går i andra terminen av sexan! Men ibland så kommer lixom frågan upp, och då går typ min fröken ut, hon tycker nog att det är pinsamt, fast hon är ju lärare... A, i alla fall så har våran klass typ ingen kunskap och sex alls.
 • I femman hade vi sex- och samlevnadsundervisning för första gången. Men klassen kunde inte hålla sig för skratt så jag tror inte att många kunde få in det läraren tog upp. I åttan hade vi det igen och då fick vi vara med och påverka undervisningen. Vi fick se två filmer om allt som rör sex under biologilektionerna. RFSU kom och undervisade om hur man skyddar sig mot könssjukdomar och vi fick diskutera om våra åsikter. Sen fick alla elever skriva ner anonyma frågor om sex och samlevnad som de ville fråga det andra könet och lärarna tog några frågor och gav ut häften med frågorna, tjejerna fick killarnas frågor och killarna fick tjejernas. I häftet skulle man svara anonymt på frågorna och lärarna samlade in dem när man hade svarat på alla. Sedan läste en kvinnlig lärare upp killarnas svar för tjejerna och killarna fick höra när en manlig lärare läste upp tjejernas svar. Det var intressant att höra. Eftersom alla var anonyma så vågade alla svara ärligt. Frågestunden vad det bästa med undervisningen tyckte jag. Man fick en bättre bild av vad andra tyckte.