Ordlista

A

Abstinensbesvär

Det man kan känna när man slutar med något man brukar använda eller göra, och saknar effekten av det. Det kan till exempel vara att man slutar med kaffe, alkohol eller träning. Abstinensbesvär kan både vara fysisk, som huvudvärk, svettningar, skakningar eller illamående, och psykisk som att man känner oro eller ångest eller får svårt att sova.  

Adhd

Adhd är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, som inte syns på utseendet men som påverkar hur hjärnan funkar. Adhd har ingenting med intelligensen att göra. 

Aga

Aga är att slå eller bestraffa sitt barn kroppsligt för att uppfostra dem.

Allmänfarlig sjukdom

En allmänfarlig sjukdom är en allvarlig och smittsam sjukdom som sprids lätt, och där spridningen av sjukdomen går att minska genom att man gör något.

Allmänläkare

En allmänläkare är en läkare som är specialiserad på allmänmedicin. Hon eller han har bred kunskap om medicinska problem och om behandlingar som inte kräver sjukhusvård. Allmänläkare arbetar oftast inom primärvården, som till exempel på vårdcentral eller barnavårdcentral.

Anabol

Anabol betyder uppbyggande. Androgen betyder förmanligande. Alla anabola androgena steroider har båda effekterna.

Androgen

Androgen betyder förmanligande. Anabol betyder uppbyggande. Alla anabola androgena steroider har båda effekterna.

Anhållan

Anhållan är när någon som misstänks för ett allvarligt brott låses in, i högst tre dagar i väntan på eventuell häktning. Att anhållas ” i sin frånvaro” betyder att personen inte gått att få tag på och därför inte sitter inlåst. Det är åklagaren som bestämmer om en misstänkt ska anhållas.

Anmälningsplikt

Anmälningsplikt innebär att vissa yrkesgrupper är skyldiga att göra en anmälan till polisen eller social myndigheter om de får reda på ett brott. Till exempel att någon blir misshandlad hemma eller har blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp. Anmälningsplikten gäller alla som jobbar med barn och unga inom vård, skola och omsorg.

Aspergers syndrom

Aspergers syndrom är en så kallad neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, som inte syns på utseendet men som påverkar hjärnans sätt att hantera information.

Autism

Autism är en funktionsnedsättning som påverkar hjärnans sätt att hantera information. Det finns flera typer av autism inom det så kallade autismspektrumet.

Autonoma nervsystemet

Det autonoma nervsystemet är den del av kroppens nervsystem som man inte kan kontrollera med viljan. Det styr till exempel blodcirkulation, andning och matsmältning.

Till sidans topp

B

Balk

En balk är en avdelning i den svenska lagboken.

Barnombudsmannen

Barnombudsmannen är både en statlig myndighet och en person. Den person som kallas barnombudsmannen, är chef för myndigheten. Barnombudsmannens uppgift är att bevaka barns och ungas rättigheter.

Biobank

I en biobank sparas dina prover under en lång tid. Proverna kan till exempel användas till att jämföra nya prover med gamla du lämnat och till att hitta den bästa behandlingen av en sjukdom. Du kan också få frågan om du kan tänka dig att dina prover används till forskning. 

Bipacksedel

Bipacksedel kallas den skriftliga information som följer med till alla läkemedel.I bipacksedeln kan man läsa hur läkemedlet funkar och hur det ska användas. Bipacksedlar till alla läkemedel finns också att läsa på nätet på www.fass.se.

Bisexualitet

Bisexualitet är när tjejer blir kära i eller kåta på både killar och tjejer, eller när killar blir kära i eller kåta på båda kön. Bisexualitet är en sexuell läggning.

Biverkning

Biverkningar är en negativ reaktion eller effekt som du kan få av ett preparat eller läkemedel. Biverkningar kan till exempel vara huvudvärk eller illamående.  

Blodpropp

Om man får en blodpropp levrar sig blodet och bildar en propp inuti ett blodkärl. Proppen gör det svårare för blodet att passera genom blodkärlet. En propp som upptäcks och behandlas tidigt är oftast inte farlig, men blir den större kan den hindra blodcirkulationen allvarligt.

Bäckenbottenmuskulatur

Bäckenbottenmuskulatur finns kring könsorganen och ändtarmen och ser till att alla delar håller sig på sin plats. Musklerna är också delaktiga i att kontrollera underlivets öppningar och göra området elastiskt.

Bältros

Bältros är en virussjukdom som gör att man först brukar få ont på ett område på huden och sen få blåsor där som kan klia. Blåsorna sitter ibland samlade på huden så att det ser ut som ett band eller bälte och det är från det sjukdomen har fått sitt namn. Man kan också bli trött, yr, få feber och ont i huvudet. Bältros orsakas av ett herpesvirus. Sjukdomen brukar gå över av sig själv inom någon till några månader, men ibland kan man behöva få behandling.

» Läs om bältros på 1177.se

Till sidans topp

C

Cisperson

Personer som inte är transpersoner kan kallas cispersoner. Ordet cis betyder ”på samma sida”. Det är alltså någon där allt stämmer överens, till exempel att ha kropp som en kvinna, det står kvinna i passet och att känna sig som en kvinna.

Clitoris

A clitoris is an organ in the female genital area that can give sexual pleasure. The glans and the foreskin of the clitoris are the parts of it that are visible from the outside.

Crip

Ett engelskt negativt laddat ord för funktionshindrad. Aktivister som vill visa hur otillgängligt samhället är och vilka problem med funkofobi som finns, ändrar ordet crips betydelse genom att använda det om sig själva. Ordet används också inom viss forskning om funktionsvariation och tillgänglighet.

Cyst

A fluid-filled sac or cavity that can form in various organs in the body.

Cysta

Cysta är en vätskefylld blåsa som kan bildas i olika organ i kroppen. Cystan i sig är inte farlig och behöver inte alltid behandlas. Men ibland kan en cysta bli så stor att den är i vägen. Då kan den behöva punkteras eller opereras bort. En cysta är inte samma sak som en tumör.

Under de år man har mens är det vanligt med cystor på äggstockarna. Oftast märker man inte att man har cystor, men om man får symtom kan det vara att man får mycket ont när man har mens eller om man har samlag. De flesta cystor försvinner av sig själv. Om man ofta får cystor på äggstockarna kan p-piller hjälpa, eftersom man då inte har ägglossning.

» Läs om cystor på äggstockarna på 1177.se

Till sidans topp

D

Depression

En depression gör att man under en längre tid känner sig mycket ledsen, deppig och nedstämd. Man kan också känna sig besviken eller arg. Ofta känner man ingen glädje. Allt känns hopplöst och tungt, och man är inte längre intresserad av sånt som man brukar tycka är viktigt eller roligt.

Att ha en depression är något mer än att tillfälligt vara ledsen och nere. När man drabbas av en depression funkar överföringen av signaler mellan nervceller i hjärnan inte som den ska.

Dildo

En dildo är en sexleksak som ser ut som en stav eller en penis. Den brukar vara gjord av plast, latex (gummi) eller silikon.

Dragking

Att vara dragking innebär att man klär sig som en man, ofta på ett överdrivet sätt. Det kan vara för att underhålla andra eller för leka med samhällets förväntningar och osynliga regler för hur tjejer och killar ska vara. Att vara dragking är ett av flera sätt som man kan vara transperson på.

Dragqueen

Att vara dragqueen är som att vara dragking, fast man klär sig som en kvinna istället. Man spelar då, ofta överdrivet, på de kläder och uppträdanden som ses som typiskt kvinnliga i samhället. Att vara dragqueen är ett av flera sätt som man kan vara transperson på.

Drop-in

Drop-in betyder att man kan komma till exempelvis en ungdomsmottagning för ett besök utan att ha boka en tid i förväg. De flesta ungdomsmottagningar har någon eller några tider för drop-in varje vecka. Vad man kan få hjälp med under drop-in-tiden kan skilja sig åt mellan mottagningarna. Drop-in kan ibland också kallas för öppen mottagning eller öppet hus.

Till sidans topp

E

E-legitimation

E-legitimation är en elektronisk legitimation som du använder på nätet. Den är personlig och motsvarar ett ID-kort eller körkort. Den visar att det är just du som använder den och ingen annan.

En e-legitimation kan du behöva om du till exempel ska skriva under handlingar eller på något annat sätt visa vem du är, i kontakter med myndigheter, kommunen, organisationer och företag på internet.

Du kan få en e-legitimation genom en bank eller från Skatteverket. Hur gammal du måste vara för att få en varierar från bank till bank. På vissa banker kan du få en sån från 11 eller 13 år. På andra banker måste du vara 16 eller 18 år.

För mobiltelefoner och surfplattor behövs en särskild typ av e-legitimation som kallas Mobilt BankID.

Endometrios

Endometrios innebär att man har livmoderslemhinna utanför livmodern, till exempel på äggstockarna eller äggledarna. Livmoderslemhinna är ett tunt lager på livmoderns insida, som finns för att kroppen ska kunna ta emot ett befruktat ägg. Den blir tjockare när man har ägglossning. Om ingen befruktning sker försvinner delar av slemhinnan ut ur kroppen som mens.

Om man har endometrios brukar man få väldigt ont i magen när man har mens eller ont om man har samlag, men en del får inga besvär alls.

» Läs om endometrios och se bild på 1177.se

Epilator

En epilator är en apparat som drar upp hårstrået med rötterna.

Erotik

Erotik är en sexuell, känslofylld upplevelse och kan uttryckas i till exempel text, bild eller film, men också i det egna livet. Erotik vill ofta betona det konstnärliga och vackra i den sexuella upplevelsen. Erotisk konst och litteratur är exempel på detta.

Till sidans topp

F

Familjehem

Ett boende i familj för den som är ung och som inte kan få tillräckligt stöd av en vuxen hemma. 

Fara illa

Betyder att du själv eller någon annan hemma gör något som du inte mår bra av. Det kan till exempel vara att du blir slagen, hånad eller straffad på ett orimligt sätt, att du blir sexuellt utnyttjad eller att någon i familjen missbrukar. Det kan också vara att du själv till exempel hotar någon, missbrukar, rymmer, begår brott eller isolerar dig.

Feministiskt

Feministiskt är när något är gjort utifrån ett perspektiv där kvinnor och män ska ges samma möjligheter och förutsättningar i livet.

FN

FN eller Förenta Nationerna är en organisation som arbetar för fred och samarbete mellan världens länder. Nästan alla världens länder är medlemmar.

Funkofobi

Kränkningar och diskriminering mot personer med funktionsvarianter. Det kan till exempel vara nedvärderande skämt eller att ett nybyggt hus inte går att komma in i för alla.

Funkofobi kan ofta bero på fördomar, alltså att man tror att man vet hur några är utan att man känner dem.

Fysiskt våld

Fysiskt våld är när någon skadar ens kropp på något sätt. Det kan till exempel vara att någon skakar, nyper, håller fast eller puttar en.

Föräldrabalken

Föräldrabalken innehåller lagar och regler som gäller förhållandet mellan föräldrar och barn.

Till sidans topp

G

Gynmottagning

En gynmottagning är en mottagning där tjejer kan få hjälp med sånt som har med deras underliv att göra. På en gynmottagning jobbar det läkare, barnmorskor och sjuksköterskor som är specialister på tjejers underliv. Och på de problem och sjukdomar man kan få i underlivet. Gynmottagning kan ibland även kallas för gynekologiskmottagning eller kvinnomottagning.

Till sidans topp

H

Hallucination

En hallucination är att man upplever något som inte finns. Det kan vara något man hör, ser, känner, luktar eller smakar. Hallucinationer är en vanlig del av psykiska störningar. 

Hbt-personer

Homo Bi Trans

Hbt-personer är en förkortning som ofta används när man talar om homosexuella, bisexuella och transpersoner.

Till sidans topp

h

hCG

hCG är ett hormon som börjar tillverkas av det befruktade ägget om man har blivit gravid. Graviditetstester visar om man har hCG i kroppen.

Till sidans topp

H

Hen

Hen är ett könsneutralt personligt pronomen som används istället för hon eller han. Det kan böjas hen, hen, hens men man ser också böjningsformen hen, henom, hens.  

Heterosexualitet

Heterosexualitet är när tjejer blir kära i eller kåta på killar, eller när killar blir kära i eller kåta på tjejer. Heterosexualitet är en sexuell läggning.

Hindersprövning

En hindersprövning görs innan två personer gifter sig eller registrerar partnerskap, för att Skatteverket ska kontrollera så att det inte finns några hinder i vägen. Hinder mot att ingå äktenskap eller partnerskap kan vara att någon eller båda är under 18 år, att personerna är nära släkt eller att någon av dem redan är gift eller registrerad partner.

Homosexualitet

Homosexualitet är när tjejer blir kära i eller kåta på andra tjejer, eller när killar blir kära i eller kåta på killar. Homosexualitet är en sexuell läggning. 

Hormoner

Hormoner är ämnen som bildas i olika körtlar i kroppen. Hormonerna påverkar hur kroppen funkar på många olika sätt. Till exempel styr de sömnen, blodtrycket, humöret och hur mycket vätska du har i kroppen. De styr mensen och ägglossningen för den som har äggstockar. Det är också hormoner som bestämmer hur och när kroppen utvecklas.

Hormoner finns också i vissa skydd mot graviditet som till exempel hormonspiral, p-stav, p-piller, p-ring och akut-p-piller. De hormonerna påverkar kroppen så att du inte kan bli gravid.

HVB-hem

Ett boende för barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo med sin familj. Ibland kallas det behandlingshem.

Häktning

Häktning är när en anhållen person som misstänks för ett allvarligt brott får sitta inlåst medan polis och åklagare utreder. En åklagare kan begära att domstolen ska häkta en misstänkt person. Domstolen bestämmer om den misstänkta ska häktas.

Till sidans topp

I

Immunförsvar

Immunförsvaret är kroppens skydd mot infektioner. Utan ett immunförsvar skulle kroppen lätt kunna angripas av bland annat bakterier och virus. I immunförsvaret ingår de vita blodkropparna som förstör och tar bort främmande ämnen samt döda och felaktiga celler, som cancerceller.

Intergender

Intergender är när en person varken känner sig som en kille eller tjej. Istället upplever man att man är både och, mittemellan eller att man är något helt annat. Att vara intergender är ett av flera sätt som man kan vara transperson på.

Intersexuell

Intersexuell är när man har könsorgan som inte visar om man är kille eller tjej. Eller så har man gener som inte visar tydligt om man är kille eller tjej. Att vara intersexuell är ett av flera sätt som man kan vara transperson på.

IVO

Hos IVO, Inspektionen för vård och omsorg, kan du ansöka om att få journaluppgifter förstörda (borttagna). Du vänder dig också till IVO om du vill klaga på socialtjänsten eller har allvarligare klagomål på vården.

Till sidans topp

J

Jämställdhet

Jämställdhet är när kvinnor och män har samma makt att forma samhället och sina egna liv. För att kvinnor och män ska ha samma makt så måste de ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter.

Till sidans topp

K

KAST

KAST står för Köpare Av Sexuella Tjänster och är en verksamhet hos socialtjänsterna i Stockholm, Göteborg och Malmö, där man kan få råd och stöd för att sluta sälja sex.

Klimakteriet

Klimakteriet kallas den period i kvinnors liv när mensen slutar att komma och man inte längre kan bli gravid. Klimakteriet brukar komma någon gång i 50-årsåldern. Det som händer under klimakteriet är att könshormonet östrogen minskar i kroppen. Då slutar man också att få ägglossning och mens. Ibland kallas klimakteriet för övergångsåldern.

Klitoris

Klitoris är ett organ i tjejers kroppar som kan ge sexuell njutning. Klitoris är fylld med nerver och består av svällkroppsvävnad och blodkärl. Det går att dela in klitoris i olika delar. Det man kan se utifrån är klitoris ollon och huva, även kallad förhud, kappa eller kåpa. Huvan kan täcka hela eller delar av klitoris ollon. Mellan de yttre blygdläpparna, ovanför urinröret, sitter klitoris ollon och där finns mellan 6000 – 8000 nervändar som kan ge njutning. Den största delen av klitoris sitter inne i kroppen och är också mycket känslig för beröring. Klitoris skaft går vidare bakom ollonet och in i kroppen. Skaftet delar sig sen i två skänklar som går på vardera sidan om urinröret och slidöppningen.

Konsult

Konsult är en specialist som används för ett särskilt uppdrag eller för att ge råd. En konsult kan till exempel vara expert på ekonomi, teknik eller juridik och få uppdrag av en arbetsplats att jobba särskilt med sin fråga under en period. 

Konvention

En konvention, som till exempel barnkonventionen, är regler som många länder tillsammans har kommit överens om och lovat att följa.

Kosttillskott

Kosttillskott är en koncentrerad form av ett särskilt ämne, till exempel vitaminer och mineraler. På Livsmedelsverkets sajt kan du läsa mer om vad olika kosttillskott kan vara.

Könsmogen

Att man är könsmogen innebär att man kan bli eller göra någon gravid. För tjejer betyder det att man har börjat få ägglossning, det brukar man märka för att man får mens. Men eftersom ägglossningen kommer före mensen kan man vara könsmogen utan att veta om det.

Som kille är man könsmogen när kroppen har börjat producera sperma. Sperman finns i utlösningen, men man kan få utlösning utan sperma innan man är könsmogen också.

Killar brukar bli könsmogna i 13-15 årsåldern och tjejer i 12-14 årsåldern, men man kan bli det både tidigare och senare.

Till sidans topp

L

Logg

Logg är en datafil där information lagras i vissa program. Det kan till exempel vara en chatt-konversation. Det varierar från program till program hur man gör för att spara dem. Det går till exempel att göra i Windows Live Messenger.

LSS

LSS är en lag som finns för att garantera personer med funktionsnedsättningar stöd för att kunna leva så självständigt som möjligt. Kommunen är ansvarig för det mesta inom LSS och har handläggare. 

Lubrikation

Lubrikation är den vätska som bildas i slidan när man blir kåt.

LVM

LVM står för Lag om vård av missbrukare i vissa fall. Lagen innebär att vuxna missbrukare kan få sluten tvångsvård. Syftet är att motivera personen att frivilligt gå med på fortsatt behandling.

LVU

Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga. Gäller om socialtjänsten har gjort en utredning och kommit fram till att situationen för en person under 18 år, och i vissa fall upp till 20 år, är mycket allvarlig och det inte går att komma överens med den unga eller vårdnadshavarna om vilken hjälp som behövs. Den vård man kan få genom LVU kan till exempel vara placering i ett så kallat HVB-hem som betyder hem för vård eller boende, ett ungdomshem, familjehem eller på sjukhus.

Lymfkörtlar

Lymfkörtlar som också kallas lymfknutor, är små knölar som finns utspridda i kroppen, bland annat på halsen, i armhålorna och i ljumskarna. De är kroppens försvar mot bakterier eller virus. Om man får en infektion samlar cellerna i lymfkörtlarna in skadliga bakterier och försöker få bort dem.

Till sidans topp

M

Mainstream

Mainstream är ett engelskt ord för ”det som följer strömmen”. Det används när man pratar om det som de flesta gör, tycker eller gillar.

Mellangården

Mellangården är området mellan analöppningen och könet. Där samlas många nervändar och gör huden känslig. Innanför mellangårdens hud finns svällkroppar och muskler som hör ihop med underlivet.

Menscykel

Menscykel, eller menstruationscykel, kallas tiden från första dagen på en mens till första dagen på nästa mens. En menscykel brukar  vara mellan 21-35 dagar lång. Cykel är ett annat ord för ring eller kretslopp och betyder att någonting är återkommande och upprepas regelbundet. Menscykeln styrs av hormoner.

Mindfulness

Kallas på svenska medveten närvaro.

Handlar bland annat om hur man kan träna på att slappna av och vara närvarande i det man gör. Man kan till exempel göra en avslappnande mp3-övning, en andningsövning, meditation eller yoga. Man kan också gå en promenad i naturen, eller testa att bara sitta tyst och blunda. Det är olika sätt att slappna av och vila från olika tankar och känslor. Olika sätt som finns passar olika bra för olika personer och man kan behöva pröva sig fram. Men ju mer man övar sig, desto lättare blir det.

Läs mer om mindfulness på 1177.se 

Myndighet

En myndighet är en del av statens eller kommunernas förvaltning. Myndigheterna ska sköta det arbetsuppgifter som staten och kommunerna ansvarar för. Exempel på statliga myndigheter är Barnombudsmannen och Skolverket. En kommunal myndighet är till exempel Socialnämnden.

Mödom

Mödom är ett gammalt ord för en tjej som inte har haft samlag (penis i slidan). Mö är ett gammalt uttryck för en kvinna som inte är gift. Den manliga motsvarigheten till mödom, alltså när en kille inte haft samlag, är svendom.

Till sidans topp

N

Narkotika

Narkotika är samlingsnamnet på ämnen som du kan bli beroende av och som kan påverka hur du mår. Till exempel kan du känna dig avslappnad, pigg eller uppleva lyckorus. Din verklighetsuppfattning kan också förändras, så du hör eller ser saker som egentligen inte händer. Narkotika kan vara farligt att använda och är beroendeframkallande.

Många sorters narkotika är olagliga men ibland kan narkotika finnas i godkända mediciner. Men sådana mediciner får du bara använda om du har fått dem på recept. De kan också göra dig beroende och vara farliga om de används på annat sätt än vad läkaren har bestämt.

Nervändar

Nervändar sitter i slutet på varje nerv. Nerverna är det i kroppen som gör att vi har känsel och bland annat känner njutning.

Norm

Normen är det som anses ”normalt”, som är accepterat och förväntat. Till exempel när det gäller hur man ska se ut eller bete sig. Att tillhöra en norm ger ofta fördelar i samhället, som att det på många platser är lättare att ta sig fram utan rullstol eller att kristna högtider är röda dagar i svenska almanackor. Både normer och sådana fördelar är ofta osynliga tills man bryter mot en norm på något sätt.

Normat

Den som inte har någon funktionsnedsättning kan kallas normat. Ordet beskriver en person som kroppsligt och mentalt funkar som man oftast förväntas funka.

Till sidans topp

O

OCD

Tvångstankar och tvångsbeteenden som påverkar ens vardagsliv, genom att man känner att man måste tänka vissa tankar eller göra vissa saker för att mildra oro eller ångest.

Orgasm

Orgasm är när den sköna sexuella känslan är som starkast. Det kan kännas som att kroppen bultar eller drar ihop sig. Men känslan kan vara olika gång till gång och kännas olika från person till person.

Till sidans topp

P

Patientdatalagen

I patientdatalagen står hur dina personuppgifter ska hanteras, vem som är skyldig att skriva i en journal och vad som ska stå i den. Där står också vilka rättigheter du har som patient.  

Patientjournalen

I patientjournalen eller journalen skrivs uppgifter om den vård och behandling man får när man söker vård.

Perception

Perception är kroppens sätt att uppfatta omvärlden genom sinnen som syn, hörsel och känsel.

Preskriptionstid

Preskriptionstid är så lång tid som åtal kan väckas och en person dömas för ett brott. Preskriptionstiden är olika lång för olika typer av brott.

Psykiskt våld

Psykiskt våld kan vara att någon kallar en elaka saker, hotar en eller på grund av svartsjuka kontrollerar vad man gör. Det kan också vara att någon kräver att hela tiden får läsa ens sms eller Facebook. Eller hindrar en från att träffa familj och vänner, hånar en inför andra eller får en att känna sig värdelös.

Till sidans topp

S

Sekretess

Sekretess betyder hemlighållande, tystnadsplikt.

Sexism

Sexism är att nedvärdera någon på grund av personens kön.

Sexuell läggning

Sexuell läggning är ett samlingsord för heterosexualitet, bisexualitet och homosexualitet.

Signalsubstans

Signalsubstanser är ämnen som förmedlar signaler mellan nervceller, och som är inblandade när man känner, tänker, upplever och minns. En signalsubstans bildas i en cell och kan påverka hur en annan cell beter sig. 

Skam

Skam kan vara en känsla av att det är fel på en själv. Skam handlar mer om vem man är än om saker man har gjort. Skamkänslor kan man få av saker som är svåra att påverka, till exempel hur ens livssituation ser ut eller saker som andra har gjort och sagt till en. Skammen kan göra att man ser på sig själv på ett negativt sätt och tror att andra också gör det.

Skuld

Skuld kan vara känslan av att ha gjort någonting fel. Då kan man få skuldkänslor och önska att man gjort saker annorlunda. Skuld kan också vara att man enligt lagen är skyldig till t exempelvis ett brott, eller att man står i skuld till någon genom att man har lånat något, till exempel pengar.

Skärmdump

En skärmdump är en digital bild av det som visas på dataskärmen vid en viss tidpunkt. På PC-datorer kan man trycka på knappen ”Print screen”, då sparas en bild i datorns minne som man sen kan klistra in i till exempel Word eller ett bildhanteringsprogram. På Mac-datorer trycker man Shift+äpple+3 på samma gång så sparas en bild till skrivbordet.

Slemhinna

En slemhinna är en typ av fuktig vävnad som bland annat sitter i kroppsöppningar som slidan, analöppningen, munnen, halsen, ögonen och i urinrörsmynningen. Slemhinnorna tillverkar en typ av slem för att hålla vävnaden smidig.

Smegma

Smegma är en vitaktigt vätska som produceras i talgkörtlarna under förhuden på penis och mellan de inre och yttre blygdläpparna. Smegman är kroppens eget smörjmedel och produceras för att hålla ollonet och blygdläpparna smidiga. Smegman under förhuden kallas ibland för flensost eftersom det kan börja lukta om du inte tvättar bort den.

Social fobi

Social fobi betyder att man är rädd för andra människors uppmärksamhet. Den som har social fobi kan känna stark rädsla eller oro av att vistas bland människor och kan till exempel känna obehag inför att gå till skolan. Obehaget kan yttra sig i att man svettas, blir yr eller får hjärtklappning. Nästa gång man ska vara med om en liknande situation kan man känna ett så starkt obehag att man helst undviker situationen. Social fobi är inte samma sak som att vara blyg eller bara vara nervös inför ett föredrag, sådant som de flesta kan känna.

Stereotyp

Stereotyp är en förenklad förklaring eller beskrivning av hur någon är, utifrån vissa drag eller egenskaper. Dessa drag eller egenskaper förstärks, och andra (individuella) sidor får mindre plats. Stereotyper kan ge föreställningar om att alla inom en viss grupp skulle ha dessa drag eller egenskaper.

Stimulera

Att stimulera betyder att man ökar aktiviteten eller piggar upp något, till exempel ett organ i kroppen. I sexuella sammanhang brukar stimulera betyda att man berör en kroppsdel på ett skönt sätt.

Strängen

Strängen sitter fast i underkanten av urinrörsmynningen och går från ollonet till penisens skaft. Undersidan av ollonet, där strängen fäster, är också den del av penisen som är känsligast för stimulering till sexuell njutning. Strängen kan inte töjas lika mycket som resten av penisen. Strängen kan ibland bli så spänd att den spricker och blöder, det är inte farligt, men har man besvär eller är orolig kan man alltid gå till en ungdomsmottagning, sex och samlevnadsmottagning, skolhälsovården eller en vårdcentral.

Svällkropp

Svällkropp är en slags svampaktig vävnad som kan fyllas med blod. Det är det som händer när man får stånd och penis eller klitoris blir hård.

Särskilt ungdomshem

Ett boende för den som är ung och behöver extra stöd efter att ha hamnat i till exempel missbruk eller har begått brott. 

Till sidans topp

T

Tabu

Tabu är något som inte uppfattas som okej att prata om, tänka på eller göra i vissa sammanhang. När något är tabubelagt har det en historia av att vara tabu.

Talgkörtel

Talgkörtlar är små körtlar som sitter under huden i anslutning till hårsäckarna. De producerar talg, en sorts fett, för att smörja huden och hålla den mjuk , smidig och vattenavvisande. Talgkörtlarna finns över hela kroppen förutom i handflatorna och fotsulorna.

Testosteron

Testosteron är ett könshormon som finns naturligt i kroppen hos både män och kvinnor.

Transgender

Transgender är när en person inte känner sig som en traditionell kvinna eller traditionell man, men som ändå inte vill kalla sig intergender eller transsexuell, men inte heller som cisperson. Att vara transgender är ett av flera sätt som man kan vara transperson på.

Transperson

Transpersoner har gemensamt att man bryter mot förväntningar och regler kring kön i samhället. Ordet trans betyder "gå över" eller "överskrida". När man är transperson kan det kännas som om något av följande inte stämmer överens med varandra: (1) kroppen, (2) könet som står i passet eller andra myndighetsdokument, (3) könet man själv känner sig som, eller (4) kläder och annat som har med utseende att göra.

Transsexualism

Transexualism innebär att man vill ändra på sin kropp så att den stämmer överens med det kön man upplever sig som. Det heter transsexualism och inte transsexualitet, för att inte misstas för att vara en sexuell läggning som heterosexualitet, bisexualitet eller homosexualitet.

Transsexuell

Om man är transsexuell så känner man ofta att man är född i fel kropp och att man har ett annat kön än det som står i passet eller andra myndighetsdokument. En transsexuell person vill oftast ändra på sin kropp och leva sitt liv som det kön man känner att man verkligen är. Att vara transsexuell är ett av flera sätt som man kan vara transperson på.

Transvestit

Transvestit är en person som oftast är nöjd med sin kropp och könet som står i passet, men som vill klä sig i tjejkläder om man är kille eller killkläder om man är tjej. Att vara transvestit är ett av flera sätt som man kan vara transperson på.

Traumatisk

En traumatisk händelse upplevs som chockerande och mycket skrämmande. Det kan vara ett fysiskt eller psykiskt övergrepp, som till exempel våldtäkt, misshandel eller i krigssituationer.

Ibland leder det till att man får reaktioner efteråt, som spänningar, ångest och mardrömmar. Man kan behöva hjälp för att komma igenom svårigheterna.

Tystnadsplikt

Tystnadsplikt eller sekretess är hälso- och sjukvårdspersonalens skyldighet att hålla det som de har fått veta om en patient hemligt. Det gäller alla patienten möter, även kontorspersonal och tolkar.

Till sidans topp

V

Vanföreställning

Vanföreställning är något man upplever eller uppfattar som inte är logiskt eller rimligt. Det kan till exempel vara att man känner sig styrd eller förföljd utan att vara det. Vanföreställningar är en vanlig del av psykiska störningar. 

Vårdnadshavare

En vårdnadshavare är den person som har det juridiska ansvaret för ett barn. Det är ofta en förälder, men kan även vara en annan person.

Vävnad

Vävnader består av celler, som är kroppens byggstenar. Det finns olika slags vävnader, till exempel fettvävnad och muskelvävnad.

Till sidans topp

Å

Åtal

Åtal blir det om åklagaren anser att det finns tillräckligt med bevis för att den misstänkta ska kunna dömas. 

Till sidans topp

Ä

Äktenskapsförord

Äktenskapsförord är ett avtal mellan de som har eller ska gifta sig där det står att något som tillhör eller kommer att tillhöra en av dem ska vara den personens enskilda egendom. Enskild egendom ska inte delas om man någon gång skiljer sig. Äktenskapsförord kan man skriva när som helst innan eller under ett äktenskap eller partnerskap.

Till sidans topp