Alternate Text

Tillgänglighet

När vi pratar om tillgänglighet menar vi allas möjlighet att få tillgång till informationen på UMO.

För att alla ska kunna ta del av innehållet på UMO så har vi försökt att se till att allt från text, bild till kod är skapat så att alla ska kunna ta del av det.

Vi försöker så långt det går att tillgodose mångas behov. Vi jobbar hela tiden med att utveckla UMO så att så många som möjligt ska kunna ha nytta av innehållet.

Hör av dig till oss om du upplever problem med sajten eller har förslag på hur vi kan utveckla och förbättra tillgängligheten på UMO.se. Du kan mejla oss på info@umo.se.

Texterna på UMO

De flesta texterna på UMO är korta. Men ibland behöver frågor behandlas grundligt och då kan texten ändå bli lång. Vi försöker blanda text, bild och rörligt material för att underlätta förståelsen av innehållet. Du som har svårt att ta till dig text kan lyssna på texten genom en uppläsningsfunktion. Funktionen funkar också bra för dig med synnedsättning.

Bilderna på UMO

Vi strävar efter att vårt normkritiska och inkluderande perspektiv ska finnas med i allt vårt material. Vi är medvetna om att personer och situationer som syns i illustrationer och annat bildmaterial, påverkar hur välkommen och tilltalad du känner dig på UMO.

Vi strävar efter att personer med olika kön, kroppsform, utseende, stil, etnicitet och funktionalitet ska representeras på ett balanserat sätt på sajten. Vi funderar också på vilka normer som finns kring olika ämnen och har det med oss när vi producerar bilder.

Nakenhet och sex i bilder

På UMO finns en del bilder med nakenhet och sex. Vi strävar efter att bilder med nakenhet ska bidra till att öka kunskapen om kroppen och stärka din självkänsla i förhållande till din kropp. Vi strävar efter att bilderna ska ge en positiv och mångsidig bild av sex och främja respektfullhet och ömsesidighet.

Eftersom bilder med naket och sexuellt innehåll kan upplevas som känsliga ligger de aldrig på startsidan. Du kan också välja att dölja dem med hjälp av funktionen "Dölj bilder". Den finns på sidor som innehåller bilder med nakenhet och sex. Väljer du "Dölj bilder" visas inte dessa bilder på sajten. Funktionen finns till exempel på sidan Hur har man sex? Funktionen fungerar inte i bildspel och i spelet Kroppsmemory.

Språk

UMO är en sajt på svenska. Delar av innehållet finns översatts till de nationella minoritetsspråken och en kort introduktion till UMO på ett tiotal språk. I samband med de texterna finns även en instruktion på hur du kan översätta sajten med hjälp av Google translate.

Lyssna

Du kan få texterna på UMO upplästa om du besöker sidan från en dator. Starta funktionen genom att klicka på länken Lyssna högst upp på sidan. Du kan lyssna på

  • hela sidor
  • markerade delar av en sida
  • bara länkarna på en sida.

När lyssnafunktionen används är det några funktioner som tyvärr inte fungerar

  • Dölj känsliga bilder
  • Välj ord för könen

Anpassa sidorna på UMO

Du kan ändra textstorleken på webbplatsen genom ändra i inställningarna i din webbläsare. I de flesta webbläsare gör du det genom att hålla ner Ctrl-tangenten och snurra på mushjulet. Om inte det funkar kan du hitta alternativ för att ändra textstorlek i webbläsarens menyer.

Information om sidan

  • Redaktör:

    Åsa Sandler