Alternate Text

Munsår - herpes runt munnen

Munsår är både ofarligt och väldigt vanligt. Det beror oftast på herpesvirus. Har du väl fått viruset försvinner det inte utan finns kvar i kroppen hela livet. Men det finns olika medel som hjälper under tiden du har själva utbrotten.

Illustration av en kille som smörjer salva på ett munsår på läppen.

Så länge du inte får munsår märker du inte av själva viruset. Många vet inte ens om att de har herpesviruset i kroppen eftersom de aldrig får några besvär.

Hur överförs munsår?

Munherpes överförs genom saliv och sprids framför allt när du pussar eller kysser någon. Du kan också undvika att till exempel dela läppbalsam eller att dricka ur samma flaska som andra när du själv eller någon annan har herpesblåsor eller sår, även om risken att det överförs på det sättet är liten. Störst är risken att du överför herpes precis i början av ett utbrott, fast du kan även göra det när du inte har några besvär.

Om du har munsår och kysser någon som redan har munherpesviruset i kroppen behöver inte den personen oroa sig för att själv få viruset eller ett utbrott med blåsor och sår.

Om du får herpes i underlivet är det oftast en annan sorts herpesvirus, men om du har munsex kan även munherpes överföras till slidan eller penisen.

Hur märker jag att jag har munsår?

Att ha herpesviruset i kroppen är väldigt vanligt och många har det utan att ens veta om det eftersom inte alla får munsår.

Om du får munsår brukar det börja med en obehaglig och ofta stickande känsla i läppen eller huden kring munnen. Efter ett tag börjar det klia. Sen får du grupper av små vätskefyllda blåsor som kan göra ont. När blåsorna spricker blir de till sår. Besvären går oftast över på en vecka.

Det brukar ta från någon dag till några veckor från det att du fick herpesviruset tills du märker av de första besvären. Men ibland kan det ta mycket längre tid.

Om munsåren kommer tillbaka brukar de ofta göra det i samband med att du är stressad eller har någon infektion i kroppen, till exempel när du är förkyld. Vissa får också besvär av att vara i stark sol. Det är också vanligt i samband med mensen.

Vad gör jag om jag tror att jag har munsår?

Om det är första gången du får munsår eller om de kommer tillbaka ofta och är besvärliga kan du gå till elevhälsan eller en läkare på en vårdcentral för att ta reda på om det är herpes eller något annat.

Hur blir jag av med munsår?

Det går inte att bli av med själva herpesviruset men såren läker av sig själva. Det finns även receptfria krämer och plåster att köpa på apotek. De kan göra att utbrotten inte blir lika jobbiga och att de går över snabbare. Om du har svåra besvär kan en läkare skriva ut tabletter. Bäst effekt ger behandlingen om du börjar med den tidigt, helst redan när det börjar sticka i huden.

Hur skyddar jag mig mot munsår?

När du har munsår ska du vara noga med att tvätta händerna för att inte sprida herpesviruset till andra delar av kroppen, som ögonen eller underlivet, eller till andra personer.

För att inte överföra herpes till andra ska du också låta bli att pussas, kyssas och ge munsex när du har munsår. Du kan även undvika att dela till exempel läppbalsam och dricka ur samma flaska.

Om du har lätt för att få munsår av solen är det bra att använda solskyddsmedel med hög skolskyddsfaktor på läpparna.

Information om sidan

  • Redaktör:

    Åsa Sandler
  • Faktagranskare:

    Rikard Viberg, specialist i allmänmedicin, Stockholm
  • Illustratör:

    Cecilia Birgerson Nordling