Alternate Text

Missfall

Missfall betyder att en graviditet avbryts av sig själv och att fostret stöts ut ur livmodern innan det har växt färdigt. 

Illustration av en tjej som sitter tillsammans med två andra personer, en yngre man och en äldre kvinna.

Att få ett missfall är ganska vanligt och betyder oftast inte att någonting är fel med ens kropp. Det minskar inte heller möjligheten att bli gravid igen och ökar inte risken för ett nytt missfall.

De flesta missfall sker innan den 12:e graviditetsveckan. Det kallas för ett tidigt missfall. Många gånger kommer missfallet så tidigt i graviditeten att du kanske inte ens vet om att du har varit gravid. Man kan också få missfall efter den 12:e graviditetsveckan men det är mycket ovanligare. Då kallas det för ett sent missfall.

Vad kan ett missfall bero på?

Vid ett missfall stöts fostret ut ur livmodern innan det har växt tillräckligt för att klara sig utanför magen. Den vanligaste anledningen till missfall är att fostret inte utvecklas som det ska. Man kan se det som kroppens sätt att ta bort något som inte skulle ha utvecklats till ett friskt barn. Det är väldigt ovanligt, men missfall kan i sällsynta fall bero på till exempel missbildningar i livmodern, hormonrubbningar eller någon infektion hos den som är gravid.

Missfall går sällan att skydda sig mot eller förhindra. Det är ovanligt att missfall orsakas av någonting man gjort själv. Men narkotika och rökning ökar risken för missfall. Däremot blir inte risken för missfall större av att du till exempel har sex, tränar eller badar under graviditeten.

Risken för missfall ökar om du är över 30 år när du blir gravid.

Om du får missfall vid ungefär samma tidpunkt i graviditeten tre gånger i följd, är det bra att kontakta en gynekolog för att få hjälp att undersöka vad det beror på.

Hur vet jag att jag fått ett missfall?

Oftast märks ett missfall genom att du får ont i magen och att det börjar blöda. Blödningen brukar innehålla en del slem och tunn vätska, och kan också innehålla blodklumpar.

Ibland dröjer det flera veckor efter att graviditeten tagit slut innan fostret stöts ut ur kroppen. Det kallas för fördröjt missfall eller missed abortion. Under tiden från det att fostret dör tills det stöts ut blöder du inte och har inte ont.

Att blöda under en graviditet behöver inte tyda på missfall. Ibland kan blod komma av någon annan anledning, särskilt i början av graviditeten. Det kan till exempel bero på att moderkakan blöder lite från kanten när den växer. Det går sen över av sig själv. Men för säkerhets skull bör du ändå alltid kontakta en barnmorskemottagning eller en gynmottagning om du börjar blöda.

Vid missfall brukar man både blöda och ha ont. Ibland väldigt ont, ibland ungefär som mensvärk. Men att ha ont i magen, liknande mensvärk, under graviditeten är också normalt eftersom livmodern växer.

Efter ett missfall

Du kan blöda och ha en molande värk i magen ett par veckor efter ett missfall. Så länge du blöder bör du inte ha slidsamlag, bada eller använda mensskydd som förs in i slidan eftersom det ökar risken för en infektion. Kroppen återhämtar sig snabbt efter ett missfall. Det brukar sluta blöda efter några veckor och då kan du också bli gravid igen.

Hur man mår efter ett missfall är olika. Om du känner dig ledsen och nedstämd kan det kännas bra att prata med någon om det som hänt. Om du är ihop med någon kan det vara den personen, eller en kompis eller en förälder. Du kan också träffa en kurator på en kvinnoklinik eller ungdomsmottagning. Du kan gå dit själv eller tillsammans med någon om du vill.

Vissa kan känna sig lättade efter ett missfall. Det kanske inte kändes som rätt tillfälle att få barn. Ingen reaktion är konstig eller fel efter ett missfall.

Information om sidan

  • Redaktör:

    Anna Eklund
  • Faktagranskare:

    Roger Karlsson, gynekolog Umeå
  • Illustratör:

    Cecilia Birgerson Nordling