Alternate Text

Rätt och fel om finnar

Det finns många myter om finnar och vad de beror på. Men mycket stämmer inte.

Illustration av flera finnar mot vit bakgrund.

Du får finnar för att du inte tvättar dig ordentligt.

Fel. Finnar har ingenting med oren hy att göra och den svarta prick som går att se i en pormask är inte smuts.

Du ska inte använda feta krämer om du har finnar.

Rätt. Feta krämer och oljor täpper till talgkörtlarna och det kan göra att du får mer finnar. Du kan istället använda en fettfri gel.

Du får finnar av att äta en viss sorts mat.

Osäkert. En del forskning har visat att om du äter mycket söta saker kan det göra att du får mer finnar. Samma sak gäller i vissa fall för mjölkprodukter. Men det finns annan forskning som visar att det inte spelar någon roll. Om du tycker att något du äter gör att du får mer eller mindre finnar, ska du lita på det.

Det är bra att klämma finnarna.

Fel. Du ska försöka låta bli att klämma finnarna eftersom talgkörteln kan skadas och inflammationen kan bli värre, vilket ökar risken att få ärr.

Finnar går över med tiden.

 

Rätt, för de allra flesta. Oftast går akne över efter tonåren men om du har mycket finnar ska du inte vänta på att det går över, eftersom du då kan få ärr. Om du testat receptfria läkemedel och de inte hjälper finns det mediciner som en läkare kan skriva ut. En del kan ha problem med finnar även när de är vuxna.

Att sola hjälper mot finnar.

Kan vara rätt. Att sola försiktigt utan att bränna sig är ofta bra för huden eftersom solen motverkar inflammationen i huden. Men att sola länge och så mycket att du svettas eller att använda feta solkrämer kan göra att du får mer finnar.

Smink ger finnar.

Fel. Smink i sig har inte visat sig orsaka akne, men huden kan bli mer irriterad av olika ämnen. Därför kan det vara bra att vara försiktig. Om du vill dölja finnarna kan du istället använda täckande stift för fet och finnig hy. 

Information om sidan

  • Redaktör:

    Agnes Hellström
  • Faktagranskare:

    Kristina Lewis, Läkare, specialist i hud- och könssjukdomar, Cityakuten, Stockholm
  • Illustratör:

    Cecilia Birgerson Nordling