Bra mat

Kroppen och hjärnan behöver mat och vätska för att du ska kunna växa, röra på dig, skratta, tänka och lära dig nya saker. Det finns många sätt att äta bra, och inget som är det enda rätta sättet. 

Kroppen behöver en blandning av olika sorters mat för att må bra. Nästan all mat är bra mat, men vissa saker bör man inte äta för mycket av. Olika personer har olika behov, och dessutom tycker inte alla att samma saker är gott.

Nyttigt och onyttigt?

De flesta vet att kroppen och hjärnan behöver mat och vätska. Ändå glömmer en del bort att äta och dricka ibland.

Det kan också vara krångligt att hålla reda på vad som är nyttigt eller onyttigt. Ibland kanske du äter och dricker sånt som kroppen inte mår så bra av. Då kan du känna dig trött och hängig.

Men det gör inte så mycket om du äter och dricker onyttiga saker ibland. Det är till exempel helt okej att dricka läsk och äta godis och chips ibland. Däremot är det inte bra att äta det varje dag eller i stora mängder. 

Löpsedel med rubriken 'Du blir fet av allt' och en tjej som blir orolig.

Mycket prat om mat

Det finns många olika åsikter om mat och vad som är nyttigt eller onyttigt att äta. Ofta stämmer budskapen inte överens, utan kan säga helt olika saker. 

Vad som är nyttigt för en person, är inte alltid nyttigt för en annan. Till exempel gäller helt olika saker för en vuxen överviktig person och för en ung person som rör mycket på sig. Det är också olika om man är stilla mycket eller ofta rör på, och om man är frisk eller sjuk.

Det kan också vara lätt att blanda ihop råden om vad som är bra äta för att gå ner i vikt, med råden om vad som är hälsosamt att äta i största allmänhet. Det är lätt att bli förvirrad och kanske till och med känna sig stressad över det här med mat. Då kan det vara skönt att tänka på att det viktigaste är att du äter, inte vad du äter.

Roligt och gott med mat

Det kan vara kul att lära sig laga olika sorters mat och att upptäcka nya smaker. Om du övar på att laga mat blir du bättre och bättre på det. Det gör inget om du misslyckas ibland!

Om det finns vissa saker du inte äter är det extra bra om du lär dig mer om mat och matlagning. Till exempel om du är vegetarian eller vegan, eller äter viss mat av religiösa skäl. Om du är allergisk eller har andra sjukdomar kan det också vara bra att lära sig mer om mat.

Information om sidan

  • Redaktör:

    Mia Faber
  • Faktagranskare:

    Anna Karlsson, dietist, ungdomsmottagningen och Ungdomshälsan i Umeå
  • Illustratör:

    Cecilia Birgerson Nordling