Bra mat

Kroppen och hjärnan behöver mat och vätska för att man ska kunna växa, röra på sig, skratta, tänka och lära sig nya saker. Det finns många sätt att äta bra, och inget som är det enda rätta sättet. 

Kroppen behöver en blandning av olika sorters mat för att må bra. Nästan all mat är bra mat, men vissa saker ska man inte äta för mycket av. Man har också olika behov beroende på vem man är. Dessutom tycker inte alla att samma saker är gott.

Nyttigt och onyttigt?

Även om man vet att kroppen och hjärnan behöver mat och vätska, kan man glömma bort att äta och dricka ibland. Man kanske inte alltid orkar hålla reda på vad som är nyttigt eller onyttigt. Ibland kanske man äter och dricker sånt som kroppen inte mår så bra av. Då kan man känna sig trött och hängig.

Men det gör inte så mycket om man äter och dricker onyttiga saker ibland. Det är till exempel helt okej att dricka läsk och äta godis och chips ibland. Däremot är det inte bra om man äter det varje dag eller i stora mängder. 

Löpsedel med rubriken 'Du blir fet av allt' och en tjej som blir orolig.

Mycket prat om mat

Det finns många olika åsikter om mat och vad som är nyttigt eller onyttigt att äta. Ofta stämmer budskapen inte överens, utan de kan tvärtom ibland säga helt olika saker. Och så kan det också vara.

Vad som är nyttigt för en person, är inte alltid nyttigt för en annan. Till exempel gäller helt olika saker för en vuxen överviktig person och för en ung person som rör mycket på sig. Det är också olika om man är stillasittande eller rör på sig mycket, eller om man är frisk eller sjuk.

Det kan också vara lätt att blanda ihop de råd man kan läsa om vad man ska äta för att gå ner i vikt med råd om vad som är hälsosamt att äta i största allmänhet. Det är lätt att bli förvirrad och kanske till och med känna sig stressad över det här med mat. Då kan det vara skönt att tänka på att det viktigaste är att man äter, inte vad man äter..

Roligt och gott med mat

Mat och ätande ska inte kännas krångligt och svårt. Tvärtom kan man upptäcka att det är kul att lära sig laga olika sorters mat och att upptäcka nya smaker. Om man övar på att laga mat blir man bättre och bättre på det. Det gör heller inget om man misslyckas ibland.

Att lära sig mer om mat och matlagning är särskilt bra om det finns vissa livsmedel som man inte äter. Man kanske är vegetarian eller vegan. Eller så äter man inte viss mat av religiösa skäl. Man kan också vara allergisk eller ha andra sjukdomar som påverkar vad man äter.

Information om sidan

  • Redaktör:

    Mia Faber
  • Faktagranskare:

    Anna Karlsson, dietist, ungdomsmottagningen och Ungdomshälsan i Umeå
  • Illustratör:

    Cecilia Birgerson Nordling