Alternate Text

UMO frågade: Varför blir man svartsjuk?

Ett svart hjärta

Jag tror att det är en rädsla att förlora någon och en osäkerhet på sig själv. Man kanske inte tror att man är bra nog för att ha fina och bra relationer, eller bara inte förstår varför någon tycker om en.
Therese

För att man känner sig bortvald. Man vill liksom vara den personen man blir svartsjuk på, till exempel om en kompis ringer till någon annan istället för mig då vill jag vara den som kompisen ringer till.
Victor

Om en nära vän börjar umgås mycket med en annan vän och jag får veta saker om dem och sånt de gjort via en annan kompis. Alltså att min vän inte längre berättar grejer för mig, utan att jag får höra det från andra.
Maja

Man kan bli svartsjuk om den man varit tillsammans med skaffar en ny, i alla fall om man vill ha tillbaka sitt ex. Man kan också bli svartsjuk för att någon är lyckligare än vad man själv är.
Pierre

Man är rädd att bli lämnad. Att bli ensam, att någon ska sno ens partner. Man är osäker på sig själv.
Sol

Det finns många anledningar. Många menar nog att svartsjuka är ett tecken på dåligt självförtroende eller dålig självkänsla, men jag vill även påpeka att det kan handla om att man faktiskt blir dåligt behandlad. Många menar att felet ligger hos personen som är svartsjuk, men ibland är det befogat att vara svartsjuk.
Jenny

Oftast för man inte litar på sin partner eller inte känner sig säker på sig själv eller sin partner. Men om svartsjuka visas i en mjuk form och inte alls ofta kan det vara tecken på att man bryr sig om sin partner mycket och inte vill förlora honom eller henne.
Fabio

Man är rädd att förlora något som är viktigt för en själv.
Ailin

Information om sidan

  • Redaktör:

    Anna Eklund
  • Fotograf:

    Ulrica Zwenger