Alternate Text

UMO frågade: Vad kan man göra om någon är svartsjuk?

Ett svart hjärta

Prata med personen och se om svartsjukan är befogad och rimlig eller bara överdriven. Sen får man ta det därifrån.
Jenny

Man bör prata med personen, inte börja bråka det är bara onödigt.
Pierre

Jag tycker att man ska sätta sig ned och prata om varför personen är svartsjuk och försöka komma på lösningar på problemet. Att ge igen och sätta upp regler är inte ett bra alternativ, då finns risken att man kväver varandra.
Erica

Man ska prata med sin partner och förklara hur det känns. Det kan också vara bra att låta ens partner träffa den som han eller hon är svartsjuk på och få se honom eller henne med egna ögon. De kanske till och med kan lära känna varandra.

Om den som är svartsjuk är rädd för något som inte hänt är det svårare att göra något åt. Då får man bara förklara att det inte kommer att hända.
Sol

Man ska berätta hur man känner, då kanske man kan lösa det eftersom det säkert inte är illa menat.
Victor

Var ärlig mot den du känner dig svartsjuk på. Fråga personen det du oroar dig för. Var ärlig mot dig själv och personerna i din omgivning, man mår bättre av det. Skäms inte för din svartsjuka, det är mänskligt, men försök red ut det så snabbt som möjligt så det inte skadar eller förstör några relationer i onödan.
Ailin

Om svartsjukan går överstyr är det viktigt att man tar tag i det snabbt och diskuterar det. Det måste lösas på ett sätt att båda kan fortsätta leva ett ”normalt” liv, utan att svartsjukan blir det som präglar hela relationen.
Basar

Att prata med personen är förstås det första man bör göra, om det inte hjälper tycker jag man ska prata med någon annan. Om man till exempel känner sig rädd eller hotad på något sätt ska man absolut berätta det, till exempel för någon hemma eller för någon annan man litar på. Då kan man få hjälp att prata med den det gäller. 
Emma

Jag tycker att man ska säga att man finns där, men också påpeka att svartsjukan inte handlar om relationen utan om något hos personen själv. Man kan be personen att själv ta hand om sin svartsjuka så den inte blir en påfrestning för relationen. Eller så kan man prata om personens svartsjuka mer generellt om personen vill prata om det, men undvika att ta upp särskilda exempel mer prata om personens egna problem.
Therese

Information om sidan

  • Redaktör:

    Anna Eklund
  • Fotograf:

    Ulrica Zwenger