Alternate Text

Att bli tagen för given

Alex tycker att hans kompis Maya mest tar och inte ger så mycket tillbaka. När hon får skriva av hans läxa säger hon inte ens tack...

Vad tycker du? Skriv dina tankar här.

Vad tycker du?

Så här har andra svarat

 • Jag tycker att Alex borde hitta vänner som uppskattar honom men inte sluta umgås med Maya utan fortfarande vara med henne, bara lite mindre så hon kanske börjar inse att hon borde uppföra sig bättre eftersom hon vill ha kvar Alex som vän.
 • Alex borde säga till Maja att hon måste visa lite uppskattning då han faktiskt ställer upp och hjälper henne.
 • Skriv din egen läxa och sluta kopiera.... Lär dig säga tack och ge mer! Hur svårt får det va?
 • Jag tycker inte att man  ska ta varandra för givet därför att då blir det inte lika roligt att vara med varandra längre. Man ska vara rädd om de vänner/vännen som man har. Man ska inte ta något för givet. Det jag tror händer sen är att Alex ignorerar Maya länge och att Maja då börjar förstå att hon ska behandla Alex som en schysst kompis gör och att hon inte ska ta honom för givet och vara rädd om honom. Eller så bryr hon sig inte... Vänner ska ha lika vilkor.
 • Hej! Jag var med om liknade saker förut, i det kompis gäng jag umgicks i då. Jag togs liksom alltid förgivet. Tillslut insåg jag att jag var värd bättre än så, att jag var värd kompisar som såg mig för den fantastiska person jag är och som ansträngde sig för att ha kvar mig som vän. Därför (dock efter mycket om och men) "gjorde jag slut med dem" om man nu kan göra slut med vänner, men jag lämnade dem helt enkelt, sa ifrån o.s.v, jag förtjänar bättre än så! Jag är nu väldigt glad över att jag lämnade dem. Jag som trodde att jag hade svårt att hitta nya vänner, världen är ju full av dem! Nu har jag mycket bättre vänner som jag vet tycker om mig lika mycket som jag dem.
 • Jag känner så här ganska ofta. Mitt kompis gäng i skolan består av mig och två andra tjejer, men oftast umgås vi tillsammans med några killar från klassen. Mina två kompisar är oftast väldigt snälla och  vill mig väl men det är oftast jag som gör det mesta. Jag följer alltid efter dem och väntar på dem men dem gör aldrig det för mig. Dem är super bästisar och sover alltid över och klär sig lika. Men när jag försöker hinta att jag också vill "vara med" så fattar dem inte eller ignorerar.Jag tycker att dem kan vara hur mycket bästisar som helst, jag vill bara att dem tänker på mig mer. jag tänker på dem jätte mycket och försöker bjuda dem på saker. jag har bjudit dem på mat och jag har bjudit dem på bio billjetter. Killarna i klassen säger också att dem "lämnar" mig så det verkar inte bara vara jag som är avundsjuk. Men jag är för blyg för att berätta för dem och är rädd för att dem ska bli arga på mig och inte vilja vara mina kompisar. Jag har jätte svårt att skaffa kompisar så jag vet inte vad jag ska göra om dem inte är mina kompisar. Jag vill bara att dem ska bry sig om mig mer. 
 • Han borde säga ifrån och vara ärlig med vad han tycker är fel. Och om hon inte lyssnar på honom så är hon inte en riktig vän.
 • Alex borde diskutera med Maya.
 • Ge inte henne något om hon inte ger tillbaka.
 • Tkr hon e elak.Skälla på Maya.
 • Hej, jag har varit med om detta och det händer fortfarande med en del vänner. Det som händer mig är oftast att mina kompisar bidrar inte till någonting, till exempel om vi ska ut då tror alla att jag ska vara rolig och göra deras kväll perfekt. Det känns väldigt jobbigt därför att dels tar de mig för givet och tror att jag kommer alltid att finnas för de oavsett och att det är alltid jag som ska göra kvällen/dagen roligt. Problemet är att jag känner att jag inte umgås med de människor jag borde och att mina vänner inte passar mig, samtidigt är det jättesvårt att bli av med de del för att vi har varit vänner 4-6 år och att vi är nära varandra. Jag tänker att jag inte behöver lämna de, utan skaffa nya vänner som jag känner att passar mig som person. Men det är rätt svårt att bara hitta nya vänner som man kan umgås med och att de passar dig som person. Jag letar men har väldigt svårt att börja umgås, jag vet inte riktig hur man ska börja en vänskap och börja umgås, till exempel dra ut en kväll. Jag har ingen anning om hur man på börjar en vänskap, och det gör att jag hamnar i samma situation om och om igen. Konsekvenserna blir att jag mår väldig dåligt.
 • HAN MÅSTE SÄGA IFRÅN!!!
 • Tkr hon e elak.
 • Skälla på Maya.
 • Alex borde prata med Maya om hur han känner sig för att det är inte okej att nån borde känna sig utnyttjad och om hon vägrar förstå så borde Alex bara gå vidare och hitta bättre vänner
 • K O M M U N I K A T I O N
 • Jag tror att Alex kanske börjar att säga ifrån och säga att han blir tagen för givet, att han är trött på det liksom. Sen när Alex har tagit avstånd ifrån Maya och inte är med henne längre så förstår Maya att hon inte skulle ha tagit honom för givet och inte utnyttjat honom.
  Jag tycker att Alex ska börja hänga med andra så att Maya förstår vad hon har gjort fel, att Alex inte alltid finns där när hon har glömt läxan och då har hon ingen att skriva av.
 • En kille i klassen sa när vi skulle köra en lek "Ta (mitt namn), hon springer sakta". Mina bästisar stod där och skrattade, dom sa inte till han och jaa borde inte bästisar göra det..?
  Jag tycker Alex borde säga till Maya vad han tycker och om hon är en riktig vän så kommer hon lyssna och kanske in te ta allt för givet.
 •  Prata med varandra. Det är det viktigaste. Säg vad ni känner.
 • Det som jag ska skriva handlar inte om det här, men ändå...Jag är väldigt blyg och vågar ofta inte säga ifrån och det gör att andra har lätt att bestämma över mig och jag hamnar väldigt lätt utanför i mitt kompisgäng för att jag inte vågar säga till att jag känner mig utanför.Som idag när jag var med min kompis så skulle vi ladda ner ett spel från min mobil, men det gick inte för jag hade för lite utrymme så började min kompis radera alla mina bilder från min mobil så att jag skulle få utrymme. Jag blev väldigt ledsen eftersom att jag har massa bilder på t.ex några i min släkt som har gått bort och på min gamla häst som var tvungen att avlivas.Vad ska jag göra för att våga säga ifrån?
 • Jag tycker att Alex borde prata med Maya om hur han känner, säga att han inte tycker att hon besvarar hans hjälpsamhet. Han kan be henne att tänka på att det är schyst om hon kan säga tack när han hjälper henne. Om Maya då tycker att det är onödigt, och att det bara ska vara givet att Alex ska göra allt för henne, tycker jag att Alex ska avvakta och inte umgås med Maya så länge hon inte inser att hon gör fel.
 • Hej, Jag har varit med om detta och det händer fortfarande med en del vänner. Det som händer mig är oftast att mina kompisar bidrar inte till någonting, till exempel om vi ska ut då tror alla att jag ska vara rolig och göra deras kväll perfekt. Det känns väldigt jobbigt därför att dels tar de mig för givet och tror att jag kommer alltid att finnas för de oavsett och att det är alltid jag som ska göra kvällen/dagen roligt. Problemet är att jag känner att jag inte umgås med de människor jag borde och att mina vänner inte passar mig, samtidigt är det jättesvårt att bli av med de del för att vi har varit vänner 4-6 år och att vi är nära varandra. Jag tänker att jag inte behöver lämna de, utan skaffa nya vänner som jag känner att passar mig som person. Men det är rätt svårt att bara hitta nya vänner som man kan umgås med och att de passar dig som person. Jag letar men har väldigt svårt att börja umgås, jag vet inte riktig hur man ska börja en vänskap och börja umgås, till exempel dra ut en kväll. Jag har ingen anning om hur man på börjar en vänskap, och det gör att jag hamnar i samma situation om och om igen. Konsekvenserna blir att jag mår väldig dåligt och börjar behandla illa mina nuvarande vänner.

Information om sidan

 • Redaktör:

  Pär Wiktorsson, Moa Lindholm och Amanda Vestberg
 • Manusunderlag:

  Två skolklasser i årskurs 8
 • Fotograf:

  Amanda Vestberg
 • Mediaproducent:

  Amanda Vestberg
 • Musikproducent:

  Johan Macdonald