Alternate Text

Om det tar slut

När ett förhållande tar slut kan du uppleva det på olika sätt. Det kan kännas olika beroende på om någon gör slut med dig, om du själv gör slut eller om ni är överens om att göra slut.

Illustration av en person i rullstol som tittar lite sorgset åt sidan.

Det är lätt att bli väldigt ledsen om någon gör slut med dig och du fortfarande har starka känslor för den personen. Det kan kännas som att du aldrig kommer att bli glad igen och att du aldrig kommer att kunna bli kär i någon annan.

Att göra slut med någon kan kännas jobbigt även om du vill göra det. Det kan vara svårt att se den du varit tillsammans med ledsen och sårad och veta att det är du som är orsaken.

Du kan vara ledsen även om ni var överens om att göra slut. Du kan till exempel sakna att ha någon nära och någon att göra saker tillsammans med.

Både om du blir lämnad eller om det är du själv som gör slut, brukar det kännas bättre efter ett tag. Hur lång tid det tar är olika. Sånt som hur länge ni varit ihop, hur ofta ni har träffats, hur kär du har varit och vilket stöd du har omkring dig, kan spela roll för hur lång tid det tar innan du mår bättre.

Det kan kännas skönt att prata med någon om du känner dig väldigt ledsen. Du kan till exempel prata med en kompis, en förälder eller någon annan vuxen som du litar på. 

Information om sidan

  • Redaktör:

    Agnes Hellström
  • Faktagranskare:

    Sara André, kurator, Jensens gymnasium, Stockholm
  • Illustratör:

    Cecilia Birgerson Nordling