Alternate Text

Kärlek på nätet

Många blir kära i någon de träffat på nätet. Det kan vara ett härligt sätt att lära känna varandra på. På nätet kan det vara lätt att säga vad man tänker och tycker, i lugn och ro. Man kan pröva sig fram i sitt sätt att tänka och vara.

Bild på en person som ligger i en soffa och använder datorn

På nätet kan man vara vem man vill

På nätet kan du visa sidor av dig själv som du inte visar annars. Du kan vara den person du verkligen känner dig som, eller vill pröva på att vara.

På nätet kan det också vara lätt att hitta andra som till exempel har samma intressen eller samma sexuella läggning som du själv.

Du kan också hitta på och ändra saker om dig själv, som till exempel vilket kön du har, hur gammal du är och vad du heter. Det kan kännas bra och spännande. För många kan det vara själva grejen.

Du kan inte heller vara säker på om någon du träffar på nätet verkligen är den som den säger. Det kan också göra att du eller den andra känner sig lurad.

Det kan kännas obehagligt att få reda på att någon som man tror på, har sagt saker om sig själv som inte stämmer.

Att skicka bilder

Att skicka bilder på sig själv och få bilder av någon man chattar med kan kännas bra. Man visar hur man själv ser ut och får se hur den andra ser ut. Det är spännande att få se den andra, och höra vad den tycker om en själv. 

Men det är viktigt att tänka på vilka bilder du skickar. Det kan vara bra att vänta med att skicka avklädda bilder, särskilt om du inte är säker på vem det är du chattar med.

Innan du skickar en bild bör du tänka efter: skulle det vara jobbigt att ha skickat bilden, om personen är en annan än den du trodde? Hur skulle det kännas om personen spred bilden till andra?

Det är alltid du som bestämmer vilka bilder du ska dela med andra. Om någon tjatar på att få se en viss typ av bilder, är det bäst att inte skicka någon bild.

Man ska heller inte tjata på någon annan att skicka bilder.

Vara ihop på nätet

En del träffas och blir ihop på nätet. Där kan du bli jättekär i någon som bor i en annan del av världen. Den du är tillsammans med kanske vet mer om vad du tänker och känner, än vad dina kompisar gör.

Många som blir ihop på nätet bestämmer sig efter ett tag för att träffas utanför nätet. Om ni inte har möjlighet att träffas, fast ni skulle vilja, kan det kännas jobbigt. Ni kanske längtar hela tiden och undrar hur länge förhållandet kommer att hålla.  

Att träffas utanför nätet

Det kan vara väldigt pirrigt när man ska ses första gången utanför nätet. Det kan vara härligt att äntligen få känna hur personen doftar och känns att krama. När ni träffas märker du om känslan finns kvar för den du har blivit kär i. Kanske blir du ännu mer kär.

Om du har otur är personen inte alls som du trodde. Kanske har den andra hittat på saker om sig själv. Eller också har du själv gjort dig en bild av personen, som inte stämmer.

Det är förstås likadant för den du träffar. Ibland är det man själv, som inte stämmer med den andra personens bild. Ibland måste man träffas några gånger, innan man vet om man vill vara tillsammans.

Några saker att tänka på:

 • Första gången ni träffas utanför nätet, är det bra att välja en plats där det finns andra människor. Det kan till exempel vara ett kafé eller utomhus bland folk. Då är det lätt att gå därifrån om något känns fel.
 • Tala alltid om för någon du känner om du ska träffa någon från nätet. Berätta var och när ni ska ses.
 • Om du vill kan du ta med dig en kompis första gången. Om du går ensam kan du sms:a någon du känner och berätta om allt känns okej eller inte.
 • Du kan också be någon att ringa en gång i timmen och kolla att allt är okej.   
 • Bara för att du har känt på ett sätt när ni har snackat på nätet, betyder det inte att du har lovat att känna samma sak när ni ses. Och bara för att du tidigare har sagt att du ska göra något, så betyder inte det att du måste göra det. Till exempel att följa med någon hem.
 • Även om den andra är schyst och kanske bjudit på fika, har du rätt att ändra dig. Du kan alltid ångra dig och gå därifrån om det inte känns bra. Även om det känns lite dumt att bara gå, har du alltid rätt att göra det.

Information om sidan

 • Redaktör:

  Mia Faber
 • Faktagranskare:

  Jenny Jägerfeld, psykolog och författare, Stockholm och Elza Dunkels, nätforskare Umeå universitet
 • Illustratör:

  Cecilia Birgersson Nordling