Alternate Text

Jocke lever med hiv

Jocke kommer direkt från jobbet. Det regnar i Malmö men själv strålar han. Det kan bero på att han är nykär och att det snart är premiär för musikalen på Malmö stadsteater där Jocke jobbar som påklädare. Ett roligt jobb som han trivs med.
– Att jag har hiv är ingenting jag går runt och tänker på, säger han.

Några veckor efter att Jocke hade haft sex med en person som han nyligen träffat fick han hög feber och svullna ljumskar. Först trodde läkarna att det handlade om ett insektsbett men till slut var han så dålig att han inte kunde kliva upp ur sängen. Det blev ambulans till sjukhuset där han blev inlagd och fick dropp. Efter några dagar på sjukhuset kom beskedet, han hade hiv.

– Det är klart att det kom som en chock, säger Jocke.

Ändå tyckte inte Jocke att det var så jobbigt som han hade kunnat föreställa sig att få ett hivbesked. Precis efteråt träffade Jocke en kurator. Men att prata med henne hjälpte inte tyckte han eftersom hennes inställning var att tycka synd om honom. Istället var det familj och vänner som utgjorde det viktiga stöd han behövde.

– De har hela tiden stöttat mig och aldrig backat. Det är klart att de blev ledsna och oroliga men de har inte sett det som en katastrof och därför blev det inte det för mig heller.

En annan anledning till att han tagit det så bra tror han är att han fick bra information på sjukhuset.

– De berättade om sjukdomsförloppet. Jag fick veta saker som att det tar olika lång tid innan hiv gör att immunförsvaret påverkas.

Beskedet att han fått hiv innebar att han fick börja gå på regelbundna kontroller. Idag tar Jocke också så kallade bromsmediciner. Mediciner som förhindrar att hiv utvecklas till aids.

– De första veckorna mådde jag illa av medicinerna och sov dåligt, men sedan fick jag byta läkemedel och efter det har jag mått som vanligt.

Sjukdomen har också fört positiva saker med sig

Istället för att tänka att han lever med en dödlig sjukdom ser Jocke det som att han lever med en kronisk sjukdom. Det vill säga en sjukdom som inte försvinner men med mediciner inte heller blir farlig för honom.

Dessutom kan han se de positiva saker som hänt efter han fick veta att han har hiv. Det handlar bland annat om att han fått en närmare relation till både sin familj och sina vänner. Dessutom har han träffat och lärt känna många nya personer.

– Jag tror verkligen på det gamla talesättet att det som inte dödar, det härdar.

Och det finns verkligen mycket som han genom åren fått kämpa med och som gjort honom härdad. Framför allt fördomarna i samhället. Jocke berättar om en sjuksköterska som tog på sig munskydd när hon fick veta att han hade hiv, trots att sjukdomen inte kan smitta genom luften.

Han berättar om alla försäkringsbolag som han har ringt till och som inte har velat försäkra honom när de har fått veta att han har hiv och om problemen med att resa eftersom vissa länder inte tillåter att någon som lever med hiv kommer in i landet.

Men istället för att försöka dölja att han har hiv är det just fördomarna som fått Jocke att bestämma sig för att vara öppen med det. Genom att vara ute och prata, bland annat i skolklasser, vill han öka den allmänna kunskapen.

– Jag tycker bara att det är bra om folk vågar fråga saker och vara okunniga. Det är bättre än att de låtsas veta och bygger sina kunskaper på fördomar.

Går jättebra att vara ihop och ha sex

Något som många undrar över när Jocke är ute och pratar är om det går att vara ihop och ha sex med någon när man har hiv. Och det går, det är Jocke själv ett levande bevis på. Den vanligaste fördomen är kanske just att hiv smittar betydligt lättare än det gör, säger han.

– I början var jag själv rädd för att föra över viruset till andra. Jag kände mig äcklig och tänkte att det inte kan finnas någon som vill ha sex med mig. Men sen bestämde jag mig för att så kan jag inte tänka.

Sen dess har Jocke dejtat flera killar och sen några månader tillbaka är han ihop med Erik, en kille han har träffat på nätet. Än så länge bor de i olika städer så det blir mycket pendlande fram och tillbaka. Men förhoppningen är att så småningom kanske flytta ihop. Jocke ser ljust på framtiden.

– Erik har vetat hela tiden att jag har hiv och han har aldrig haft några problem med det. Han ser mig som Jocke och inget annat.

Information om sidan

  • Redaktör:

    Johan Nilsson
  • Fotograf:

    Ulrica Zwenger