Alternate Text

UMO frågade: Hur får man jobb?

Var ska man leta? Ska man skriva ett brev eller gå till stället direkt? Hur ska ett CV se ut? UMO bad några unga berätta om sina bästa tips för att få jobb. 


Olika sätt att leta jobb

 • Gå runt och fråga i olika butiker. Börja med att fråga om de söker personal, fråga sen efter någon som är ansvarig för att anställa. Man kan också gå in på olika större butikers hemsidor och skriva in information om sig själv och skicka sitt CV, så hör de av sig om de behöver personal.
 • Jag hade sommarjobb i somras. Det var nog en blandning av tur och envishet att jag fick det. För att få sommarjobb är det väldigt viktigt att vara ute i god tid. Men samtidigt inte för tidigt, för då finns det risk att de säger att man ska återkomma i mars-april, och då kan alla jobb vara tagna. Jag skulle rekommendera att gå ut och fråga efter jobb senast i slutet av februari.
 • Det viktigaste är att vara aktiv och fråga på så många platser man kan. Jobbtillfällen kan finnas överallt, men det kan vara svårt att upptäcka dem. Jobben kommer inte till dig, utan du måste leta efter dem.
 • Är man ung och inte har så mycket erfarenhet kan det vara väldigt svårt. Bäst är att se sig om bland dem man känner. Du kanske har en kompis kompis som jobbar på ett ställe som söker folk. Då kan du kolla om personen kan rekommendera dig, för det räcker ofta mycket längre än ett CV, hur välskriven den än är.
 • Många får jobb tack vare sina kontakter. Finns det sommarjobb på en förälders jobb? Behöver grannen hjälp i sommar? Gå till ställen där dina syskon eller kompisar har jobbat tidigare och säg att du känner dem. Ring släktingar och vänner till familjen om de vet någon som kan behöva extra personal.
 • Jag fick mitt sommarjobb där min storebror tidigare arbetat. Jag gick helt enkelt till arbetsplatsen och frågade om det fanns jobb, fick ett telefonnummer och sen hade jag bokat arbetsintervju.
 • När jag fick mitt första jobb ringde jag först till företaget jag ville jobba på, och fick en mejladress. Dit mejlade jag ett personligt brev. Eftersom jag saknade erfarenhet så försökte jag lyfta upp att jag är en bra person med bra moral, och det funkade. Som chefen sa på intervjun; "Det viktiga är att man har rätt grundinställning, resten kan man lära sig!"
 • Jag sommarjobbar på Gröna Lund sen ett par år tillbaka och trivs väldigt bra där. Jag fick jobbet genom att söka på hemsidan. Sen hade jag tur att jag blev kallad till en intervju. På intervjun såg jag till att ta reda på mycket som möjligt om företaget. Jag tog på mig kläder som fick mig att se proper ut. Det ska synas att man ansträngt sig lite, men inte för mycket så att det ser konstigt ut. Det var en gruppintervju så jag försökte prata och svara på så mycket som möjligt. Man måste försöka bli ihågkommen på ett positivt sätt.
 • Gå till arbetsplatsen som du är intresserad av att jobba på. Det är större chans att få napp om man går dit eller ringer. Inte bara mejla! Det är lätt att man blir bortplockad då.
 • Visa öppet bland vänner och släkt att du söker jobb, då kan du få tips på arbetsplatser som söker folk och fler kan hålla ögonen öppna efter jobb! Kolla även med vänner och släktingar på deras jobb om det behövs arbetskraft där och se om de kan rekommendera dig till chefen.
 • Man måste kunna sänka sina ribbor och faktiskt ta ett "vanligt" jobb. Ett tips är att alltid varje sommar under skoltiden ha ett sommarjobb, om det så är att plocka jordgubbar, rensa ogräs eller vad tusan som helst, så får man en erfarenhet och något att sätta på sitt CV.
 • Jag sökte jobb länge innan jag fick något. Jag fick ett jobb först när jag praktiserade på en restaurang i två månader. Praktiken gick via skolan och efter den ville restaurangen anställa mig. När man väl fått ett jobb och har det ett tag, så är det lättare att få andra jobb i framtiden.
 • Det viktigaste när man söker jobb är att man hela tiden försöker och aldrig ger upp. Sök flera arbeten samtidigt. Sök först och främst jobb inom det som intresserar dig, men var inte kräsen. Alla jobb är bättre än inget. Det är ofta det första jobbet som är svårt att få. Det blir lättare ju fler jobb du har haft för då har du också mer erfarenhet.

Så gjorde jag med CV

 

 • Ett CV kan man ha nytta av det även om det inte behövs till alla jobb man söker. Oavsett om man har jobberfarenhet eller inte. Jag hittade en mall på nätet och skrev mitt eget. Alla dina bra sidor bör skrivas ner!
 • Gör ditt CV luftigt och lättläst. Det måste vara lätt att hitta den information som arbetsgivaren söker. Om det är rörigt lägger de helt enkelt ifrån sig det. Bli inte för långdragen i det personliga brevet. De ska gå igenom en hel massa av dem, så ta bara upp relevant information, och se till att fånga deras intresse snabbt.
 • Försök att lägga någon extra minut på en liten annan design, lite färg, få den att sticka ut! Skippa alla fraser som ”är stresstålig”, ”klarar många bollar i luften” osv. Lägg kanske ditt CV i ett guldkuvert, rulla det och fäst med ett sidenband och skicka, redan där sticker man ut! Följ sedan upp, ring och se att det kommit fram, visa intresse! Erbjud dig att komma in och "provjobba" gratis någon timme! Tro inte att du bara genom att mejla in en ansökan ska få jättebra svar och inbjudan till intervju direkt. Lämna den hellre till en ansvarig direkt i handen, så man får chansen att hälsa och visa vem man är. Skaka ordentligt i hand och se i ögonen!
 • Formulera ett bra CV och ett personligt brev som gör att arbetsgivare tycker att du är attraktiv. Bifoga gärna en neutral bild på dig själv. Ring upp arbetsplatsen dit du skickat in ditt CV och hör med dem om de fått det. Om de redan anställt någon kan du fråga varför de inte valde dig. Då kanske du får tips på förbättringar du kan göra eller om du behöver läsa en kurs etc.
 • Det enklaste är att skriva ett ordentligt och prydligt CV. Det finns massor av tips på nätet hur man skriver ett bra CV. Gå sen runt i stans butiker och affärer och fråga om det finns möjlighet till exempelvis sommarjobb. Var inte rädd för att fråga. Lämna ditt CV på så många platser du kan, även om de säger att det är fullt.

Information om sidan

 • Redaktör:

  Moa Lindholm
 • Illustratör:

  Cecilia Birgerson Nordling