Var kan jag få mina bröst opererade?

Fråga

Jag har länge varit missnöjd med mina bröst. Jag är en helt vanlig tjej och har alltid haft ganska stora bröst men nu har jag fått nog. Även om jag använder en bra bh ser de hängiga ut.

Det är jobbigt att som 18-åring ha bröst som ser ut som på en mamma som fött många barn. Jag vågar inte ens visa mig för min pojkvän utan bh.

En kompis har gjort en bröstförminskning där de också lyfte upp brösten och hon betalade inte mycket för det. Min fråga är alltså vart jag kan vända mig med detta.

Svar

Det finns inga perfekta kroppar. Jag tror att din pojkvän tycker om dig för att du är du. Oavsett hur dina bröst ser ut.

Om man har stora bröst som ger kroppsliga besvär, som ont i nacken eller ryggen, kan man ta kontakt med en vårdcentral. Då kan landstinget i vissa fall betala för en operation som gör brösten mindre.

Men även om landstinget betalar för en sån operation, kan man få vänta länge, eftersom det ofta är lång kö till operationen. En del väljer istället att betala för en operation själv. Då kan det kosta ungefär 30 000 till 50 000 kronor.

Man kan söka på nätet var man kan göra operationen. Ett sätt att få veta om kliniken är bra är att är att kolla om den är godkänd av Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi, SFEP.

Med vänliga hälsningar

Johan Nilsson, sjuksköterska

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Johan Nilsson, sjuksköterska