Kan man göra något åt humörsvängningar?

Fråga

Jag har väldigt mycket humörsvängningar, och det är väldigt jobbigt. Ena dagen kan jag vara jättekär, nästa gråter jag för vad som helst, och ibland är jag bara arg och sur. Det enda som hjälper är att stänga in mig i mitt rum och bara vara ifred.

Att mitt humör är så här kan förstöra stunder med mina kompisar, fast jag inte vill. Varför har man humörsvängningar, och finns det något man kan göra för att de inte ska vara så besvärande?

Svar

Vad bra att du försöker ta reda på vad dina humörsvängningar beror på och vad du kan göra åt det. Det är ganska vanligt med humörsvängningar i tonåren. Det kan vara många olika saker som påverkar och bidrar till att du mår som du gör.

I tonåren är det mycket som händer med kroppen, både fysiskt och psykiskt, och det kan påverka humöret. Man håller på att vänja sig vid det som är nytt med kroppen, hormoner kan göra att humöret skiftar snabbt. Samtidigt kan kraven i skolan öka och man förväntas ta ett större ansvar.

Ibland kan man få humörsvängningar om man sover dåligt, äter för lite, är stressad för något i skolan eller hemma, eller har det jobbigt med kompisar eller kärleksrelationer.

Det kan vara bra att fundera på om det finns några särskilda saker som du tror påverkar ditt humör lite extra. Till exempel om du äter eller sover för lite, då kan du prova att förändra det för att se om humörsvängningarna minskar.

Det är också alltid bra att försöka göra fler saker som man mår bra av. Om du känner dig väldigt orolig för dina humörsvängningar eller om du känner dig nedstämd tycker jag att du ska prata med någon. Till exempel med någon inom elevhälsan eller någon på en ungdomsmottagning. De kan hjälpa dig att försöka reda ut vad humörsvängningarna beror på.

Med vänliga hälsningar

Sara André, skolkurator

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Sara André, skolkurator