Varför tar det tid innan medicinen mot depression hjälper?

Fråga

Jag har börjat äta ett antidepressivt läkemedel och undrar varför det kan ta upp till tre veckor innan medicinen börjar verka? Borde inte läkemedlet börja verka omedelbart? Om man hinner "bli frisk och må bra" innan medicinen börjar verka, märker man ändå skillnad eller är man bara sig själv?

Svar

Det är en väldigt bra fråga du ställer. Det här är verkligen en av nackdelarna med antidepressiva läkemedel. Som du skriver kan det ta tre veckor innan den antidepressiva effekten kommer. Det är oklart varför det är så, men det handlar om att det tar tid för hjärnans så kallade transmittorsubstanser, hjärnans kemiska "budbärare", att ställa om sig.

Tyvärr kommer biverkningarna ofta tidigare än så. Det brukar oftast inte handla om några allvarliga biverkningar och de brukar gå över så småningom. Men just de här första veckorna kan det kännas jobbigt att fortsätta ta medicinen när den inte hjälper utan kanske bara ger besvär med biverkningar.

Meningen med antidepressiva läkemedel är att man ska må bra, vara fri från depression och ångest, men ändå känna att man är sig själv. Man börjar inte ta sådana här mediciner om man inte under lång tid har mått psykiskt dåligt. Om man börjar känna sig frisk och må bra snabbt, inom tre veckor efter att man började, beror det troligen på medicineringen. Då kan man vara glad att det gick fortare än förväntat.

Med vänliga hälsningar

Kenneth Nolkrantz, läkare, specialist i allmänmedicin

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Kenneth Nolkrantz, läkare, specialist i allmänmedicin