Är det fel att inte berätta för föräldrarna att jag haft sex?

Fråga

Jag är 14 år och för ett tag sedan hade jag samlag första gången, med min pojkvän. Det är inget jag ångrar, jag älskar honom och litar på honom. Men hur ska man göra med sina föräldrar, ska de få veta?

Vi får sova tillsammans för mina föräldrar, men de är så nyfikna och har börjat undra om vi har haft sex. Jag ljuger och säger nej. Jag vill inte att de ska veta för det känns jättepinsamt. Jag har aldrig kunnat prata med mina föräldrar om känsliga eller personliga saker.

Är det fel att inte berätta? Jag vet inte vad jag ska göra eller säga.

Svar

Det finns sånt som man inte vill prata med sina föräldrar om. Om du tydligt känner att du inte vill berätta vad du och din pojkvän har för erfarenheter av sex, så tycker jag inte att du ska berätta heller. Ens sexliv har man rätt att ha för sig själv.

Det kanske känns naturligt att prata om sex längre fram, Men om du vill hålla det för dig själv just nu så ska du göra det. Det är inte fel att inte berätta.

Det är viktigt att du och din pojkvän skyddar er mot en oönskad graviditet om du är en tjej. Har ni pratat med varandra om könssjukdomar? Ifall någon av er haft oskyddat sex med någon annan tidigare och behöver testa sig.

Om dina föräldrar frågar igen, kan du visa tydligt att du tycker att frågorna är för närgångna. Säg att du inte vill prata mer om det och gå därifrån ifall de inte respekterar dina åsikter.

Om du vill prata med eller få råd från någon vuxen om känsliga saker, finns det andra än dina föräldrar som du kan prata med. Din skolsköterska, skolkuratorn eller en lärare som du litar på kan funka som stöd istället. Du kan också kontakta en ungdomsmottagning.

Med vänliga hälsningar

Susanna Lindström, skolsköterska och barnmorska

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Susanna Lindström, skolsköterska och barnmorska