Går det att bli gravid under mensen?

Fråga

Jag hade oskyddat sex precis i slutet av min mens. Visst är det liten risk att bli gravid under mensen?

Svar

Ja, det är mindre risk att bli gravid under mensen. Det är vid ägglossning som det är lättast att bli gravid. Oftast sker ägglossningen ungefär 14 dagar före nästa mens. Men det luriga är att spermier kan överleva upp till en vecka i äggledarna eller i livmodern.

Om du har samlag under mensen och sen har en kort menscykel, kan spermierna ibland finnas till kvar nästa ägglossning sker. Även om det inte är så vanligt.

Om det oskyddade samlaget var för mindre än fem dagar sen kan du ta ett receptfritt akut-p-piller som finns att köpa på apotek. Du kan också få det gratis på en ungdomsmottagning.

Det går också att förhindra graviditet genom att sätta in en kopparspiral inom fem dygn från samlaget. En kopparspiral kan du få insatt på en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning eller gynekologisk mottagning.

Säkrast är att alltid skydda sig mot graviditet i förväg. På en ungdomsmottagning kan du få hjälp både med att skaffa ett bra skydd mot graviditet, testa dig mot könssjukdomar och att göra graviditetstest.

Graviditetstest kan du göra tidigast tre veckor efter ett oskyddat samlag för att få ett säkert svar.

Med vänliga hälsningar

Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska