Varför oroar jag mig för att vara pedofil?

Fråga

Jag undrar varför jag ibland tänker att jag tänder på barn. Jag vill aldrig tänka som en pedofil. Har fått självmordstankar på grund av det. Vad ska jag göra?

Svar

Jag uppfattar dig som en person som verkligen anstränger sig för att förstå vad som händer, och som absolut inte vill ha sex med barn.

Men om man är väldigt rädd för något blir man ofta mer uppmärksam på just det som man är rädd för. Om man till exempel är rädd för spindlar tycker man sig se spindlar på de mest oväntade ställen. Är man rädd för att bli sexuellt upphetsad av barn är det inte konstigt om man tycker att man blir det.

Är man pedofil brukar man inte vara rädd för att vara det. De flesta som är rädda för att vara pedofiler är inte pedofiler. Men de som är rädda för det brukar ha en lite högre oros- eller ångestnivå. Det kan bero på personligheten. Vissa har en allmänt högre nivå av oro än andra. Det kan också bero på att man befinner sig i en mer stressig eller otrygg situation än vanligt.

När man har en högre orosnivå kan man hamna i att man blir rädd för sina egna tankar och kroppsliga reaktioner. När man är riktigt rädd för sina tankar brukar det kallas för tvångstankar eller tvångssyndrom. Det är inte farligt men det är ganska jobbigt.

Jag tror att ditt problem ligger inom det området. Jag tror att du har en ganska hög ångestnivå eller orosnivå och att det tar sig uttryck i att du blir rädd för att vara pedofil. I och med att du blir rädd för det så tycker du att du ser en massa tecken på det.

Mitt råd till dig är tillåta dig att känna och tänka vad du vill. Det är inte farligt. Det viktiga är att barnen inte råkar ut för något utan kan fortsätta leka på sina villkor.

Barn far väldigt illa av att råka ut för vuxnas sexuella behov. De kan vara nyfikna på sex och könsorgan men behöver få vara det på sina sätt utan att vi vuxna tvingar på dem vår sexualitet. Det där tror jag du vet redan.

Genom att acceptera hur du reagerar och hur det känns så blir du mindre fixerad vid tanken på att vara pedofil. Då kommer tankarna att sakta minska.

Du behöver dessutom tänka på vanlig stresshantering. Med det menar jag att du tar hand om dig genom att äta bra, röra på dig och sova på regelbundna tider. Man vet att det minskar på stress och oro och gör att man mår bättre.

Med vänliga hälsningar

Mikael Cleryd, psykolog

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Mikael Cleryd, psykolog