Varför kliar det på mina bröst?

Fråga

Mina bröst har börjat klia jättemycket. Det kliar mest omkring bröstvårtorna, de har blivit svullna och är ömma hela tiden. Det är mest när jag ska sova. Jag vill veta vad det är för något så att jag kan bli av med det!

Svar

Jag förstår om du blir fundersam över det här, men jag tror inte att det är något som du behöver vara orolig över. Det är svårt för mig att veta exakt varför det kliar och känns ömt, men jag ska skriva några tänkbara orsaker.

Om bröstvårtorna kliar beror det ofta på att de har blivit torra och nariga. Då brukar det bli bättre om du smörjer in dem med en fet mjukgörande kräm. Du kan också försöka använda kläder som inte skaver mot bröstvårtorna.

Ibland kan det kännas ömt i bröstvårtorna när brösten växer och utvecklas. En del känner också av att bröstvårtorna gör ont dagarna runt ägglossning och innan mens. Det är kroppens hormoner som påverkar detta och det är helt naturligt.

Ibland kan du också få ont i brösten om du har börjat använda något skydd mot graviditet som innehåller hormoner, som till exempel p-piller, p-stav eller p-ring. Då brukar det onda försvinna när kroppen har vant sig vid just det skyddet. Om det onda inte försvinner kan det vara bra att byta till något annat skydd mot graviditet.

Om du har haft oskyddat sex och tycker att dina bröstvårtor förändras efter det är det alltid bra att göra ett graviditetstest för säkerhets skull. Det kan du få hjälp med gratis på en ungdomsmottagning.

Om det inte hjälper att smörja in brösten eller om det ömma inte går över efter någon vecka tycker jag att du ska ta kontakt med skolsköterskan eller med en ungdomsmottagning.

Med vänliga hälsningar

Sofia Alsing, barnmorska

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Sofia Alsing, barnmorska