Varför funkar det inte att skjuta på mensen?

Fråga

Jag har ätit p-piller i snart ett år. Jag ville skjuta på min mens och hoppade då över mina sockerpiller och började direkt på nästa karta. Det gick i en vecka sen kom mensen i alla fall.

Jag är nu inne på min tredje vecka med mens och börjar bli orolig. Varför har jag fortfarande mens? Ska jag sluta att ta tabletterna ett tag för att få tillbaka min normala menscykel eller vad ska jag göra?

Svar

En fördel med att äta p-piller är att du kan skjuta fram din mens. Ofta brukar det funka bra, men ibland kan du börja småblöda i alla fall efter ett tag. Då är det lika bra att göra ett uppehåll eller ta sina hormonfria tabletter, sockerpillren. För att låta blödningen komma, annars riskerar du att fortsätta småblöda.

Ta ditt uppehåll från hormontabletterna nu i max sju dagar och börja sen om på en ny karta. Då tror jag att det ska ordna sig. Kom ihåg att du alltid måste äta tre veckor av hormoner för att ha ett säkert skydd de dagar du har uppehåll eller tar hormonfria tabletter. Blir du osäker så ta kontakt med en ungdomsmottagning så får du veta mer.

Om det aldrig funkar att skjuta på mensen kan du pröva att byta till en annan p-pillersort. 

Med vänliga hälsningar

Mari Rosenbaum, barnmorska

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Mari Rosenbaum, barnmorska