Varför får jag inte tillbaka min mens?

Fråga

Jag är 21 år, senast jag hade min mens var för fyra månader sen. Och jag har inte haft sex med någon på över ett år så jag kan ju inte vara gravid. Jag undrar vad detta kan bero på? Jag går inte heller på p-piller.

Svar

Jag förstår att du blir fundersam när mensen plötsligt uteblir under flera månader.

Det är ofarligt att mensen uteblir någon gång, det gör den för de flesta ibland. Det finns många olika saker som kan göra att mensen uteblir. Det kan till exempel ha att göra med att man är stressad, mår dåligt, tränar hårt, bantar, har ätstörningar eller någon sjukdom.

Om mensen uteblir i mer än sex månader ska du kolla upp vad det beror på. Det kan du få hjälp med på en ungdomsmottagning, vårdcentral eller gynmottagning. Du kan också söka hjälp även innan det gått sex månader, om du inte mår bra.

Om du söker hjälp för utebliven mens får du bland annat lämna blodprov för att se hur det är med hormonerna i kroppen. Om du vill kan du också göra en gynundersökning. Om det skulle visa sig att det är något med kroppens hormoner som gör att mensen inte kommer kan du få medicin som gör att mensen kommer igång igen.

Med vänliga hälsningar

Sofia Alsing, barnmorska

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Sofia Alsing, barnmorska