Varför blir jag svartsjuk på min kille?

Fråga

Jag undrar varför jag blir svartsjuk på min kille? Jag tror en massa saker om honom fast jag litar på honom.

Svar

Att känna sig svartsjuk är någonting som de flesta upplever någon gång. Om man är tillsammans med någon kan man ibland få för sig saker om den personen, precis som du skriver. Ibland är det bara fantasier och tankar som man själv skapar.

Tankarna och fantasierna kan bli starkare när man inte känner sig i balans. Vissa dagar kan ens självförtroende och självkänsla vara stark. Andra dagar kan man känna sig dålig och ha mindre tro på sig själv och sitt värde. Då kan svartsjukan och osäkerheten kännas starkare.

Eftersom jag inte vet något i detalj om ert förhållande så tänker jag att jag berättar mer allmänt vad svartsjuka kan bero på.

Svartsjuka kan bero på att man har dålig självkänsla, man nedvärderar sig själv och kanske inte tycker att man är värd att älska. Det kan också vara så att den man är tillsammans med gör så att man blir svartsjuk.

Ens partner kanske flirtar väldigt mycket, tittar mycket på andra på ett flirtigt sätt eller pratar mycket om hur snygga och älskvärda andra är. Ens partner kanske har många oschyssta, tveksamma kontakter på nätet och i sin mobil.

Då måste man ta upp det och prata om det. Man måste tala om att man inte tycker att det är okej och att det inte känns bra. Om partnern inte vill ändra sitt beteende ska man nog lämna den relationen.

Att vara lite svartsjuk ibland är vanligt och ingår i livet. Men om du är så svartsjuk så att det påverkar dig själv, din relation och din vardag utan att det finns någon anledning till det så behöver du få hjälp. Då kan du kontakta en ungdomsmottagning och prata med en kurator där, eller om du går i skolan kanske det finns en skolkurator där som du kan prata med och få hjälp av.

Med vänliga hälsningar

Anette Gesang-Gottowt, kurator och psykoterapeut

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Anette Gesang-Gottowt, kurator och psykoterapeut