Varför blev min förhud svullen efter sex?

Fråga

Senast jag hade sex med flickvännen så blev min förhud väldigt svullen dagen efter, det började klia och ollonet blev lite rött. Vad är detta, och ska jag göra något åt det?

Svar

Det här låter inte som något farligt. När du har samlag kan huden på ollonet ibland reagera på de bakterier och jästsvampar som finns i slidan. Dessa är helt naturliga och ska finnas där, men huden på ollonet är känslig. Så det kan bli såna här reaktioner, att det blir rött och kliar.

En annan möjlig orsak kan vara att ni kanske hade sex längre än, eller på något annat sätt än ni brukar? Ibland kan det skava lite på förhuden och ollonet då, och det kan bli som du beskriver.

Om det inte blir bättre efter ungefär en vecka eller om du känner dig orolig, tycker jag att du ska ta kontakt med en ungdomsmottagning. Så att någon där kan titta på det. Om du märker att det börjar bli bättre kan du vänta och se. 

Tvätta med vatten en gång om dagen, torka torrt med en handduk. Använd inte tvål eller liknande när du tvättar, det finns risk att bara irriterar mer istället.

Med vänliga hälsningar

Johan Nilsson, sjuksköterska

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Johan Nilsson, sjuksköterska