Varför är jag alltid kåt?

Fråga

Jag är 15 år och typ alltid kåt, men varför är jag det?

Svar

Det beror lite på vad du menar med att du alltid är kåt. Om du menar att du lätt blir sexuellt tänd och ofta fantiserar om sex och kanske onanerar, skulle jag säga att det är något som är vanligt.

I tonåren är det vanligt att man tänker mycket på sex och kan känna sig sexuellt tänd i många olika situationer. Det brukar bli lite mindre med åldern även om de flesta människor tänker på sex varje dag.

En anledning till att man blir mer kåt i tonåren har att göra med hormoner. I puberteten ökar halten könshormon, och det har många olika effekter både kroppsligen och psykiskt. Bland annat blir man lättare sexuellt tänd och får lättare stånd.

Tonårstiden är en tid då man förändras mycket och upptäcker nya sidor hos sig själv. Bland annat sin sexualitet. Eftersom det är nytt och ovant kan det bli mer spännande, och det kan göra att man blir ännu mer kåt.

Eftersom din fråga är kort vet jag inte om du bara är nyfiken på orsakerna till att du är kåt eller om du tycker att det är ett problem för dig. Om du upplever att det är ett problem för dig, till exempel för att det påverkar ditt övriga liv på ett negativt sätt, kan du söka hjälp. Du kan exempelvis ta kontakt med en ungdomsmottagning och prata med en kurator eller psykolog.

Men om det inte går ut över din vardag alltför mycket och du ändå lyckas koncentrera dig på annat i livet som också är viktigt, då tycker jag du ska vara nöjd och glad med din förmåga att känna kåthet. Den är en viktig del av livet.

Med vänliga hälsningar

Mikael Cleryd, psykolog

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Mikael Cleryd, psykolog