Vad ska jag göra om jag inte blöder vid första samlaget?

Fråga

Jag är en tjej som är 20 år och ska gifta mig om några månader. Men det är så att jag inte är oskuld. Jag har inte legat med en kille men jag har använt en dildo. Nu är jag rädd att jag inte kommer blöda vid vårt första samlag. Vad ska jag göra?

Svar

Jag tycker inte att du ska göra något särskilt alls. Att du onanerat med en dildo är inget som någon har med att göra. Det hör till ditt privatliv och det är alltså inget som du behöver berätta för någon.

De flesta brukar använda ordet oskuld när de menar att de inte haft samlag med en annan person. Eftersom du inte haft det tycker jag absolut att du helt ärligt kan säga att du är oskuld om du vill det.

Vi på UMO brukar egentligen inte använda ordet oskuld. Det beror på att vi inte tycker att det här med sex har något som helst att göra med skuld. Kroppen eller slidan förändras inte heller på något sätt av att ha sex. Så det går egentligen inte att säga att man blir av med något när man har sex. Eftersom det inte är något som försvinner eller förändras. Däremot är man med om något nytt, som man inte varit om tidigare.

Oavsett om man haft sex med någon, eller om man onanerat med en dildo, så är det ingen som kan se eller känna det. Underlivet fortsätter som sagt att vara precis som förut. Inte ens en läkare eller barnmorska kan vid en gynekologisk undersökning se om någon haft sex.

Det finns inte någon mödomshinna eller någon annan hinna som täcker slidöppningen. Om det fanns det så skulle ju till exempel mensblodet inte ha någonstans att rinna ut. Det finns bara en slidöppning och hur den ser ut varierar från tjej till tjej, oavsett om man haft sex eller inte.

Det kan också vara bra att veta att de allra flesta tjejer inte blöder första gången de har sex. Om de trots alls blöder beror det ofta på att de inte varit tillräckligt upphetsade och våta och/eller att de varit nervösa och spänt sig. 

Skulle du vilja prata med någon om det här så går det alltid bra att ta kontakt med till exempel en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning eller vårdcentral.

Om du på något sätt känner dig rädd eller hotad så tveka inte att omgående ta kontakt med polisen eller med socialtjänsten där du bor.

Med vänliga hälsningar

Sofia Alsing, barnmorska

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Sofia Alsing, barnmorska