Jag känner skam över sexuella lekar som barn

Fråga

Jag minns sexuella lekar som jag hade med mina syskon när jag var liten. Det hände bara några gånger men jag bestämde eftersom jag var äldst.

Det var till exempel en lek där jag och mitt ena syskon kysstes, eller att jag låg jag naken under dem. Jag minns att jag efter alla gångerna skämdes och tyckte att det inte var en okej lek. Så jag bestämde att vi inte skulle leka så längre. Sen dess har inget sådant här hänt.

Idag är jag och mina syskon nästan vuxna, ingen av dem minns något av det här. Men jag är rädd att de ska göra det och känna sig utnyttjade och må dåligt. Jag har berättat i stort sätt allt det här för min mamma eftersom att jag mår dåligt över det. Hon verkar inte tycka att det är något att må dåligt över.

Jag känner skam över de här minnena men hittills känt att jag kan leva vidare utan berätta. Men nu undrar jag hur jag kan få hjälp att gå vidare?

Svar

De flesta har tidigt en egen sexualitet. En del märker av den tydligt, andra inte. När man som liten är nyfiken på sin sexualitet och undersöker den så gör man det ofta genom lek.

Det kan se ut precis som du beskriver det. Det kan också ske genom att man pratar med kompisar om tankar, saker de undrar över och rykten. En del läser böcker och ser filmer som handlar om kärlek, närhet och sex och det är också vanligt att utforska genom att dagdrömma och fantisera.

För att du ska slippa ha ångest och skämmas över vad du har gjort är det viktigt att du förstår att det var just en lek ni lekte. För dig handlade leken om att testa och leka med din sexualitet.

Du skriver att din syster och bror inte minns något av leken och jag tänker att det kanske faktiskt är så. För dina syskon kan leken ha handlat om något helt annat.

Om du inte har gjort det innan tycker jag att du ska boka tid till kurator eller psykolog på till exempel på en ungdomsmottagning. De är bra på och vana vid att ge stöd och råd när man känner som du gör just nu.

Det är jobbigt att skämmas över saker man har gjort och viktigt att få hjälp med det så fort som möjligt.

Med vänliga hälsningar

Susie Rasmussen, kurator

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Susie Rasmussen, kurator