Går det att vara sockerberoende?

Fråga

Jag tror att jag är sockerberoende. Jag vet inte varför, men jag vill alltid vräka i mig sötsaker. Vad ska jag göra?

Svar

Du kan inte blir beroende av socker på samma sätt som av till exempel alkohol eller tobak. Däremot kan intaget av söt mat trigga igång hjärnans belöningssystem.

Socker är inte ett gift eller en drog, utan en kolhydrat som ger energi men inga vitaminer eller mineraler. Äter eller dricker du stora mängder socker finns det risk för att du får i dig stora mängder energi. Detta kan leda till att du då antingen går upp i vikt eller att du inte orkar äta tillräckligt av annan mer näringsrik mat, vilket i sin tur kan leda till att du får i dig för lite vitaminer och mineraler.

Sötsug kan bero på många olika saker och det är omöjligt för mig att säga vad just ditt sötsug beror på. En del i problemet kan handla om att du äter för lite, för oregelbundet eller fel saker. Då får du ett ojämnt blodsocker och du blir sugen på att äta sånt som höjer blodsockret snabbt.

För att få ett jämnt blodsocker är det viktigt att äta frukost, lunch och middag samt mellanmål och kvällsmål jämnt fördelat över dygnets vakna timmar. Låt det inte gå mer än fyra timmar mellan måltiderna. Undvik söta drycker till vardags och drick mjölk till maten och vatten när du är törstig. Ät grönsaker eller en frukt till varje måltid och lägg gärna upp maten enligt tallriksmodellen.

Det är också vanligt att man använder sötsaker för att hantera känslor. Att man äter för att trösta sig eller för att dämpa stress eller ilska. Ibland förväxlar man andra behov med sug efter mat. Kanske behöver du egentligen vila eller sova, men i stället äter du någonting sött för att bli piggare.

Det gäller att förstå varför du är sugen och ta tag i själva anledningen till suget. Om du äter för att du är ledsen kanske du behöver gråta eller hitta andra bra sätt att trösta dig. Ibland kan det fungera att distrahera sig med att göra någonting annat, till exempel gå en promenad, ringa eller chatta med en kompis, ta ett bad eller pyssla.

Om du vill prata med någon om det här så ta gärna kontakt med skolhälsovården eller med kuratorn på en ungdomsmottagning.

Med vänliga hälsningar

Anna Karlsson, dietist

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Anna Karlsson, dietist